Voor schrijvers, door schrijvers
Column

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 668

Melken

Starters hebben het zwaar op de woningmarkt. Jongeren die een woning zoeken krijgen in de grote steden amper een kans. Om te huren moet je ingeschreven staan als woningzoekende en jarenlang een luttel bedrag betalen om punten te sparen. Na vele jaren op een wachtlijst krijg je dan eindelijk een keer de kans om woonruimte te huren. Er zijn mensen die meer dan tien jaar punten sparen voordat ze eventueel in aanmerking komen voor geschikte woonruimte. Ze zijn blij als ze daar eindelijk in slagen, maar de vreugde bekoelt als ze de huurprijs horen. 

In studentensteden is de markt verziekt door investeerders die iedere starterswoning opkopen. Zij overbieden om de woning te bemachtigen en deze om te vormen tot studentenhuizen dan wel appartementen. Vervolgens buiten ze de goedwillende burger uit. Als de starter die op zoek is naar een koopwoning meegaat in het overbieden, maakt hij nog kans om een koopwoning te bemachtigen. Hij betaalt dan wel de hoofdprijs.

De klachten van huurders en starters op de woningmarkt zijn terecht. Van de landelijke politiek hebben huurders en starters niets te verwachten. De landelijke politiek, de minister incluis, praat alleen en doet er niets aan. Ook de gemeentepolitiek vindt in woord dat huisjesmelkers moeten worden ‘aangepakt’. Zij doet een beroep op moreel verantwoord handelen van huisjesmelkers. De aanpak met een fluwelen handschoen zogezegd, het is een lachertje. Ethiek komt in het woordenboek van huisjesmelkers niet voor. De gemeente zal het nooit toegeven, maar ze wrijft zich stilletjes in de handen. De prijsopdrijving van starterswoningen geeft de gemeente de mogelijkheid om de WOZ sterk te doen stijgen en zo de belastinginkomsten te verhogen. Ze lachen in hun vuistje omdat door de prijsopdrijving van één koopwoning de WOZ van alle woningen in de wijk zal stijgen. Zo bestelen niet alleen de opkopers en huisjesmelkers de starters en de huurders, maar de gemeente ook nog eens haar eigen burgers. 

Kom op heren en dames gemeentepolitici, word wakker. Neem zelf eens het heft in handen en kom op voor je burgers. Kom met een fair gemeentelijk woonbeleid. Laat eindelijk eens zien dat jullie geen slappe zakken zijn en pak die opkopers van woningen, die huisjesmelkers, eens aan. Ze verzieken niet alleen de woningmarkt maar dragen ook bij aan de vernietiging van de stad en het culturele erfgoed. Ze toppen woningen op en verkwanselen het aanzicht van de buurt. Bij het verbouwen gaan ze nooit zachtzinnig om met ornamenten, suitedeuren en bijvoorbeeld glas-in-loodramen. Deze attributen worden gesloopt en verdwijnen voorgoed in de afvalcontainer. 

Gemeentepolitici, verplicht die opkopers om bij de koop van een woning er zelf in te gaan wonen en stel verder een fatsoenlijke maximum huurprijs vast per m2. De tijd van het vrije ondernemerschap op de woningmarkt moet stoppen, en wel direct. 

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Eelco Visser
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 83
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Melken"

Geschreven door Eelco Visser . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
08.09.20
Feedback:
Inderdaad een groot probleem, zeker voor alle jonge starters. Die zijn nagenoeg kansloos en daar moet snel verandering in komen.
Goeie column.
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...