Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Melancholie

December, tijd van gezelligheid, familie, goede voornemens maken en terugkijken. Niet alleen op de afgelopen maand, zoals wij hier doen in de Terugblik, maar op het hele jaar. Hoewel de tijd het afgelopen jaar voor mij vaak niet vooruit te branden leek, is er toch behoorlijk veel veranderd nu ik over mijn schouder het verleden inkijk.

De dag na Kerst een jaar geleden. Na de zoveelste communicatiestoornis tussen mij en mijn partner besloot ik definitief de handdoek in de boksring die mijn huwelijk was geworden te gooien en sprak de magische woorden: zo wil ik niet meer. Mijn nu te noemen ex-man schrok zichtbaar. Ikzelf niet minder. We raapten de scherven van ons huwelijk bij elkaar en probeerden te lijmen wat er te lijmen viel. Kregen vervolgens ruzie over hoe de stukken in elkaar te passen en pakten uiteindelijk stoffer en blik om de hele mieterse boel op te vegen en in de prullenbak te kieperen.

Zomervakantie een jaar geleden. We waren druk met scheidingsplannen, ouderschapsconvenanten, huizen zoeken en meubels verdelen. Soms konden we niet wachten, soms werden we weemoedig en zochten troost bij elkaar. Toen ik uiteindelijk een nieuw huis had gevonden en systematisch ons opgebouwde leven in tweeën begon te delen, was het gedaan met de harmonie.  De dag voor mijn verhuizing ging hij vroeg naar bed. ‘Succes morgen,’ zei hij bij de deur naar boven. Toen hij de volgende dag naar zijn werk ging lag ik nog in de logeerkamer en toen hij weer thuis kwam was ik met mijn spullen verdwenen.

In de maanden die volgden probeerden we allemaal een nieuwe balans te zoeken, een weg te vinden in de nieuwe situatie. De kinderen natuurlijk allereerst, zij moesten wennen aan elke week een ander huis en elke zondag tassen pakken. Wij zelf, ergens was er in de nazomer nog een soort van wij, hadden er ook moeite mee. Wel of geen kus bij binnenkomst en als er dan sprake was van een kus, waar die dan te plaatsen. Soms misten we elkaar, dan vroegen we hoe het ging met de ander, gaven een knuffel en lachten naar elkaar. Soms haatten we elkaar, dan smeten we de tassen van de kinderen bij elkaar in de gang en vertrokken met gierende banden naar ons eigen optrekje.

Ik merkte dat ik moeite had na bijna vijfentwintig jaar weer een op zichzelf staande eenheid te zijn. Die zelf beslissingen moest en mocht nemen. Naar mijn ex toe deed ik alsof het allemaal fantastisch ging, maar er waren avonden dat ik zwelgend van zelfmedelijden ‘zonder jou’ van Simone Kleinsma en Paul de Leeuw op repeat zette en mij verdronk in een zee van bier.

Inmiddels hebben we min of meer geleerd hoe met elkaar om te gaan en het welzijn van de kinderen voorop te zetten. We gaan samen naar ouderavonden, naar afzwemmen, vierden samen Sinterklaas. We zijn vriendelijk beleefd, maar informeren zelden naar elkaars welbevinden. Als we het doen, antwoorden we ‘goed’, als twee kennissen die elkaar toevallig op straat tegenkomen.  Ik merk dat ik langzaamaan mijn oren niet meer spits als één van de kinderen zich iets laat ontvallen over de situatie aan de andere kant van het park, waar mijn ex woont.

Kerst 2018. Eerste kerstdag zijn de kinderen bij mij en gaan we traditiegetrouw naar mijn ouders. Tweede kerstdag glijdt stilletjes en zonder zware momenten voorbij. Toch is het anders dit jaar, ben ik blij dat Kerst voorbij is.

Oud en Nieuw, het tweede melancholische dieptepunt van december. De kinderen zijn oud genoeg om hun eigen feestje te organiseren. Mijn oudste viert het bij vrienden. Mijn andere zoon wil ook wel met vrienden, maar weet niet goed wat. Ik stel voor dat hij zijn vrienden bij mij uitnodigt. Gourmetten en spelletjes doen, dat is wat ze willen. En of ze mogen blijven slapen. Tuurlijk, zeg ik en verheug me op het feit dat ik niet in mijn eentje zal zijn.

Om zeven uur schuif ik tussen de lange puberlijven aan tafel. Het is onwennig, zoals het onwennig is als een moeder zich in een groep jongvolwassenen mengt. Ik laat ze een beetje praten, zit aan de hoek van de tafel en moet me uitrekken om een champignon van de gourmetplaat te trekken. De top 2000 staat op. Sommige nummers brengen me terug naar oudjaarsavond vorig jaar, toen we in een soort wapenstilstand – ook omdat de kinderen nog van niets wisten- doorbrachten. Dan zit ik aan tafel en kauw verwoed op een stuk stokbrood om mijn dikke keel weg te werken. Om klokslag twaalf plop ik de kurk van de fles champagne en laat, zoals elk jaar, het schuim over de rand van de glazen lopen. Afscheid van een bewogen en verdrietig jaar. Ik haal opgelucht adem.  Vanaf nu zullen nieuwe herinneringen over de oude heenschuiven. Aan mij de taak die herinneringen zo fijn mogelijk te maken. Ik ben er klaar voor.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 318
(Gemiddelde waardering 4 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster