‘Maar wat Rotterdam heeft laten zien... hoe je samen aan iets kan werken, als je samen aan de toekomst werkt, maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je achtergrond of je cultuur is, dan hebben we een fantastisch mooi Nederland in de 21ste eeuw’, aldus Willem-Alexander.
Een feestweek is het niet. Na Wim de Bie overleed nu Paul van Vliet. En dat kan niet:
‘Er is nog zoveel niet gezegd
Er is nog zoveel doodgezwegen
Weggestopt en opgekropt
Stilgesust en zoetgekust
Afgeschoven, weggewoven
Door jullie en door mij’
De zee die Paul vertelde dat zij zo moe is, er beroerd aan toe is, die zei: ‘Wat is daar toch bij jullie aan de hand? Wat doen jullie toch tegenwoordig allemaal op dat land?’
Paul van Vliet: een groot feest in het klein. Meer dan een traan.
Een frisse maar zonnige oer-Hollandse dag. Duizenden mensen beleven naar behoefte een feestje.
Als Leen zittend eruit geperst heeft dat je nooit alleen loopt, moet het eindsignaal toch wel klinken, zeker als daarvoor Davina Michelle wel geweldig heeft gezongen – Mia en Dion, hebben jullie goed geluisterd hoe het wel moet?
Er komen steeds meer royaltydeskundigen. Als voetbalanalytici dwepen zij na het feestje verder bij Oranje-Omroep MAX en dichten de koninklijke familie speciale eigenschappen toe die vrij normaal zijn: Amalia gooit een bal wel in een netje, Willem-Alexander niet. Hij is voor Ajax, maar als Feyenoord kampioen van Nederland wordt, is dat ook zijn kampioen. Wat goed gezegd. Máxima heeft een Feyenoord-sjaal om. Ook al zo goed van haar. Maar het punt is: is de traan van Máxima veroorzaakt door emotie of heeft zij hooikoorts? Daar wordt lang over gediscussieerd. Misschien zijn de deskundigen er niet van op de hoogte dat haar dochter bedreigd wordt? Als royaltydeskundige moet je toch even meer weten dan de namen van alle Oranje-poppenkastpoppen.
Rotterdam heeft zijn feestje voor een paar miljoen en Groningen mag het met nog meer doen, maar viert geen feest. En 8,7 miljard voor de hogere asielstroom is ook geen feestje waard – en hoeveel huizen? Ja, we hebben een ‘fantastisch mooi Nederland in de 21ste eeuw’. Na het feestje mag iedereen die een huis heeft weer huiswaarts keren.
De volgende dag spotjes op tv om twee minuten stilte te houden op 4 mei. Iets wat zo vanzelfsprekend is, blijkt dat dus toch niet te zijn. Wat zeker niet vanzelfsprekend is, is dat wij maar één keer – op de eerste maandag – in de maand luchtalarm horen, zonder de schuilkelders in te hoeven. Velen kunnen in alle vrijheid ‘samen’ in de 21ste eeuw naar de voedselbank, ‘maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je achtergrond of je cultuur is’.