Voor schrijvers, door schrijvers
Column
469 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

345 Hits

Publicatie op:
Complotdenken

Ik geef het meteen maar toe. Ik ben een complotdenker. Altijd al geweest. En het bevalt me uitstekend.

Als ik de aardappels laat aanbranden dan is dat niet mijn eigen domme schuld. Mijn vrouw zit daarachter. Toen ik even niet oplette heeft zij het vuur hoger gezet of alvast de boel afgegoten zodat het lijkt dat ik niet kan koken. En zij dus een betere kok is dan ik. Die rode sok in dezelfde hete was als de helder witte handdoeken? Die heeft zij erbij gedaan. Ze wilde al een hele tijd nieuwe handdoeken.

Complotdenken is voor alle leeftijden en het kan altijd. Dat ik vroeger de hoofdrol niet kreeg tijdens de eindmusical lag niet aan mijn zangcapaciteiten. Nee, meester had een oogje op de moeder van mijn grote concurrent. En dat ik zo lang over mijn school heb gedaan lag niet aan mijn gebrek aan inzet. Het was allemaal de schuld van de leraren. Zij keken mijn werk extra streng na zodat ik zou blijven zitten. Hadden zij een jaar langer schoolgeld. Graaiers zijn het!

Oranje verliest geen WK finale door minder te zijn dan de tegenstander of gewoon domme pech. Nee, wie dat denkt is wel heel naïef. Daar heb ik verdorie toch niet mijn hele huis oranje voor geverfd?! De scheidsrechter van dienst had waarschijnlijk naast zijn fluitbaantje nog een eigen supermarkt. Een van de vaste klanten van de supermarkt was de moeder van een neef van de spits die vroeger samen met de coach van de tegenstander alle jeugdelftallen had doorlopen. Tja, en dan ga je al.

Complotdenken om jezelf vrij te pleiten. Of je machteloosheid om te zetten naar een gevoel van controle. Bovendien geef je met een goed complot blijk van jouw intelligentie. Of liever, het gebrek daaraan van al die mensen die alles maar voor zoete koek aannemen. Er is ook een ‘maar’, weet ik uit eigen ervaring. Hoe machtelozer je bent, des te groter is de kans dat je daadwerkelijk in complotten gaat geloven. Pas dus op!

Deze Corona crisis is een perfecte voedingsbodem voor machteloosheid en dus voor complotdenkers. De bekendste Corona complotten zijn: 5G, Trump en Ali B. Maar inmiddels zijn er ook mensen die denken dat Mark Rutte een vleermuis genetisch heeft gemanipuleerd zodat hij zich bij een crisis als deze eindelijk kan profileren als sterk staatsman.

Ik ben ook aan het Corona-complotdenken geslagen en heb de smaak goed te pakken. Zo ben ik er inmiddels wel zeker van dat niet een vleermuis uit China het begin was van alle ellende. Wie er wel achter zit, daar ben ik nog niet helemaal uit. Dit zijn mijn verdachten tot nu toe (in willekeurige volgorde):

  • Greta Thunberg. Er wordt opvallend minder gevlogen in deze tijd.
  • Jaap van Dissel. Hij komt erg goed uit zijn woorden en komt verdacht betrouwbaar over.
  • De fabrikanten van streaming kastjes. Alles uitverkocht.
  • Alle BN-ers in het algemeen. Ze duwen ons troost door de strot waar werkelijk niemand op zit te wachten.
  • Of – en dat vind ik van alle BN-ers de hoofdverdachte – Johnny de Mol. Hij komt binnenkort vast met een nieuw programma: Lockdownie.
  • Mijn bloedeigen zoon. Natuurlijk! Hij had altijd al een hekel aan school en heeft deze crisis de tijd van zijn leven.

Complotdenken is een leuke hobby en zeker de moeite waard om eens met je vrienden te proberen tijdens een virtuele borrel. Probeer het maar eens: de mogelijkheden zijn onbeperkt! Maar ga er niet teveel in geloven. Voor je het weet vertrouw je niemand meer en ben je rijp voor het gesticht. Hebben ze je precies waar ze je hebben willen.

Marc Vrolijk


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Complotdenken"