Han Maas

Lulhannes & Schuifpuidoos - inclusieve reclame

© Han Maas op 17.10.2021.

Nee, ik heb het niet over slecht acteren. Het zijn nu eenmaal niet de beste acteurs die zich voor een paar centen hiervoor lenen. Maar hoe zo’n reclame begint…

‘Hoi schat, je had gebeld?’

‘Ja, er is hiernaast ingebroken,’ zegt een vrouw voor de schuifpui. Haar man belt vanaf zijn werk zo te zien. Ze zegt niet hoe het met de buren is, of er veel is gestolen, maar vervolgt: ‘Zo kunnen we niet slapen, ik wil dat we een alarm installeren.’

‘Goed idee,’ vindt haar man, ‘ik ga gelijk bellen.’ Dan denk ik: lulhannes, jij bent druk aan het werk, laat haar lekker zelf bellen. Tijd zat. Ze heeft een lang vest aan en een bloes met grote manchetten eronder, dus is het niet aannemelijk dat ze de vloer gaat schrobben. Toon je een beetje een powervrouw met je voeten op de vloerverwarming. Doe toch niet zo rolbevestigend, schuifpuidoos!

Supermarktketens pakken het wat anders aan. Huur een bekende acteur in en laat hem voor een jaarsalaris – voor dat bedrag kijkt een gemiddelde klant nooit meer naar aanbiedingen – de lulhannes uithangen door met een speelgoedautootje te spelen. Of kwak er een irritant bijdehante oma tegenaan, een vrouwelijke supermarktmanager en een te lief zoontje. Kleur alles bij WK-gelegenheid oranje (kleur bekennen mag dan wel). Dit is het gecreëerde ‘lekkere’ van de supermarkt dat op de uitgedachte route van plofkip tot het schap met afbakbrood niet te vinden is. Daarvoor moet je toch echt bij de ambachtelijke slager en warme bakker zijn. Hun reclame is kwaliteit, het echte lekkere.

En om het inclusief te maken: een paar bonuskinderen aan tafel in een gemengd gezin – zijn bonuskinderen en gemengd eigenlijk niet contaminerend? Zoals de zin op de zelfscan: “U kunt mogelijk gecontroleerd worden”. Er wordt wat verhaspeld tegenwoordig!

Het wordt tijd dat die leverancier van alarmsystemen ook inclusieve reclame gaat maken: ‘Hoi schat’, maar dan man tegen man, vrouw tegen vrouw, non-binair tegen non-binair in allerlei kleurschakeringen. Maak het lekker geforceerd inclusief. (Laat ook even weten hoe het met de buren is.)

Op 5 december een inclusieve special: de veiligheidscamera registreert een paar vreemd geklede ‘personen’ op het dak, die in een schoorsteen klimmen. Man en vrouw zijn niet van elkaar te onderscheiden en kleur is niet te zien op het zwart-witbeeldscherm.  

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  18.10.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Een realistisch stuk tekst over misstanden in de supermarktketen en erg goed geschreven Han! Ik geef je vier sterren en een pluim! Hoop alleen dat je je niet blijft ergeren aan dit feit! Veel plezier verder nog!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 509
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Henry de Hoon: Natuur en Zo

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.