Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 592
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Luizen

| Vera Bijma

Oh nee, hè! denk ik als ik een briefje in mijn kleuters boekentas vind waarop staat dat er weer luizen in de klas gesignaleerd zijn. Daar krijg ik dus spontaan jeuk van, letterlijk. Ken je dat?

Als er over luizen gepraat wordt, heb ik dat ook. Dan voel ik ze ineens in rijen van tien over mijn hoofd marcheren. En als je dan bij de schoolpoort staat met nog zo’n dertig andere mama’s en papa’s, is op je hoofd krabben wel het laatste wat je wilt. Een goede truc schijnt te zijn om op zo’n moment je aandacht te verleggen naar jeuk ergens anders op je lichaam. Moet je je natuurlijk niet net – ook al was de scheerschuim op – tóch geschoren hebben op plekken waar je liever ook niet in het openbaar aan wilt krabben …

Hoe dan ook, voor de zekerheid de luizenkam erbij gehaald, maar niks te zien. De dagen erna sta ik op scherp: zie ik een van de gezinsleden op zijn hoofd krabben? Ze zien me alweer aankomen met kammetje en zaklamp.

Dan zie ik op een morgen wat kleine zwarte dingetjes in mijn zoontjes bed. ‘Zijn het pluisjes of luisjes?’ vraag ik me hardop af.
‘Het zijn pluisjes, mama’, zegt mijn zoon kalm.
‘Hoe weet je dat zo zeker?’ vraag ik hem enigszins verbaasd.
‘Omdat ze niet bewegen. Luisjes hebben pootjes. Anders kunnen ze toch niet op je kruipen?' 
Hij zegt er nog net geen ‘dúh’ achteraan.
Zoveel jeugdige wijsheid op de vroege morgen, daar moet ik toch even van achter mijn oren krabben.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 390

(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Reacties   

# RE: LuizenLieven Vandekerckhove 12-05-2019 09:05
Mooi!

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

FUGHBEAU DUNVWUKGTON

Geschreven door W.J. (Hans) Villerius. Geplaatst in Kort verhaal.
De vijfenzestigjarige Daan Griep zat in de volle leeszaal op een ongemakkelijke, rechte stoel naast zijn echtgenote, die geconcentreerd naar het podium tuurde. De Openbare ...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!