Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Luizen

Oh nee, hè! denk ik als ik een briefje in mijn kleuters boekentas vind waarop staat dat er weer luizen in de klas gesignaleerd zijn. Daar krijg ik dus spontaan jeuk van, letterlijk. Ken je dat?

Als er over luizen gepraat wordt, heb ik dat ook. Dan voel ik ze ineens in rijen van tien over mijn hoofd marcheren. En als je dan bij de schoolpoort staat met nog zo’n dertig andere mama’s en papa’s, is op je hoofd krabben wel het laatste wat je wilt. Een goede truc schijnt te zijn om op zo’n moment je aandacht te verleggen naar jeuk ergens anders op je lichaam. Moet je je natuurlijk niet net – ook al was de scheerschuim op – tóch geschoren hebben op plekken waar je liever ook niet in het openbaar aan wilt krabben …

Hoe dan ook, voor de zekerheid de luizenkam erbij gehaald, maar niks te zien. De dagen erna sta ik op scherp: zie ik een van de gezinsleden op zijn hoofd krabben? Ze zien me alweer aankomen met kammetje en zaklamp.

Dan zie ik op een morgen wat kleine zwarte dingetjes in mijn zoontjes bed. ‘Zijn het pluisjes of luisjes?’ vraag ik me hardop af.
‘Het zijn pluisjes, mama’, zegt mijn zoon kalm.
‘Hoe weet je dat zo zeker?’ vraag ik hem enigszins verbaasd.
‘Omdat ze niet bewegen. Luisjes hebben pootjes. Anders kunnen ze toch niet op je kruipen?' 
Hij zegt er nog net geen ‘dúh’ achteraan.
Zoveel jeugdige wijsheid op de vroege morgen, daar moet ik toch even van achter mijn oren krabben.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 69

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.