Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

391 Hits

Publicatie op:
LUISTERT ALLEEN NAAR HAZES
In het park staat een bankje. Zo’n bankje voor mensen die geen haast hebben. Die de tijd nemen even naar de bomen in bloei te kijken. Of naar de redelijk kale takken, zoals nu, in deze tijd. Niets voor mij, maar toch ga ik even zitten.
Naast de bank een vuilnisbak waar nooit iemand iets ingooit. Behalve in deze. De vuilnisbak is tot de rand gevuld met lege bierblikjes.
Rondom de bank natte papiertjes, half vergane kartonnen bekertjes, nog meer blikjes. Een blikje bier ligt voor mijn voeten. Leeg. En aan twee kanten ingedeukt.
Heineken.
Waarom is dat blikje aan twee kanten ingedeukt? Daar laat ik mijn gedachten over gaan.
Is met opzet gebeurd. Waarschijnlijk door een man. Een man die hier voor mij zat. Op dezelfde plek, op hetzelfde bankje.
Een sportschooltype. Veel biceps, testosteron en weinig geduld. Tatoeages uiteraard. Op beide armen. Slangen, vuurspuwende draken. Op de rug twee kruislingse zwaarden.
Onderrug, onder de broeksband, zodat niemand het ziet, een hartje met mamma erin.

Kroegtijger. Veel darten in strak T-shirt, strakke spijkerbroek en veel vertoon van spieren. Stinkt naar zweet.
Luistert alleen naar Hazes. Heeft alle cd’s. En dvd’s.
Geen auto. Wel een motor. Maar daar ben ik niet zeker van.
Heeft het blikje met zijn hand verfrommeld tot het blikje waar ik nu naar kijk.
Verfrommeld tot iets met twee deuken. Kostte geen moeite, ging bijna gedachteloos. Bierflesjes opent hij met zijn tanden. Ook gedachteloos.

Verstoord kijk ik naar links waar een aantal jochies aan komt rennen. Ze lopen zonder aarzelen naar de vuilnisbak en vissen er een blikje uit. Een onbeschadigd blikje, geen deuken erin.
Dan gaan ze voetballen met het blikje. Twee harde trappen. Twee deuken.
Ze vissen een nieuw blikje uit de bak.....

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "LUISTERT ALLEEN NAAR HAZES"

02.07.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Schrijfkwaliteit
  4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Eelco Visser 31.07.20
  Paco. Dagelijks lees ik je prachtige teksten, toch geef ik nagenoeg nooit een ster. Ook nu niet. De reden is dat ik jouw columns vaak meer cursiefjes vind. Met andere woorden: staan jouw teksten wel in de juiste rubriek?
  • W.J. (Hans) Villerius 03.07.20
   Groot gelijk, Eelco!
   Laatst op een feestje serveerde Eefje Veuve Cliquot Brut Vintage 1989 in bierglazen. Ik heb natuurlijk geweigerd.
   ‘Wat? Geen sjampoepel?’ vroeg zij verbaasd.
   ‘Noblesse oblige,’ antwoordde ik gevat. ‘En trouwens, al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.’
   ‘De aap misschien, maar de ring toch niet,’ wierp het onnozele mens tegen.
  • Paco Painter 02.07.20
   Denk u, Eelco. Ik doe niet aan kaders, hokjes of andere beperkingen. Ik vind de rubriek column prima. Alleen als het niet anders kan gebruik ik een rubriek. Verder vind ik sterren overbodig. Ik schrijf omdat ik het leuk vind. Meer pretenties heb ik niet.