Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Literatuur

Publicatie: 09.02.2022 | Eric Deprez

Het moet vooral leuk zijn. Een woordspeling. Een “bon mot”. Als een kopje koffie na de maaltijd. Een programma op de commerciële zender. Een maagstreling, vooral lekker. Suiker op de lippen. De tijd vol maken.
Franz Kafka (nooit gepubliceerd, jong begraven, bij toeval niet vergeten) schreef: “Die Literatur ist das Beil für das gefrorene Meer in uns”.
De schrijver is geen entertainer. Niet de clown in het circus, komende na de jongleur. De literatuur haalt je huid open. Is pijn.
De moderne literatuur kent twee ultieme meesters:
proza: James Joyce : “Ulysses”
(de verlopen Ierse jood die één dag zeult door Dublin en alle avonturen van de Griekse held Odysseus (Ulysses) beleeft. Lees het als het literair ultieme. Je kan het (her)lezen op velerlei niveaus. Hou er een maand voor vrij uit je voor de rest veel te armzalige leven)
poëzie: Paul Celan, de Duitstalige Roemeense jood die zijn familie verloor aan de nazi’s.
In de taal van de moordenaars van zijn moeder verwoordde hij het drama van de moderne lijdende mens: “Schwarze Milch der Frühe”: de moedermelk kleurt zwart. In zijn topgedicht “Psalm” (ook bekend als “Die Niemandsrose”) verschijnt het lot van de moderne mens, die in diepten van godverloren wanhoop met een Nietzscheaans gebaar het leven omhelst: een “Bejahung” van het absurde. (hij besloot zijn persoonlijk leven door in Parijs in de Seine te stappen)
Misschien eens lezen. Een stukje goud in de bodem van de modderrivier. Goud delven of even googlen.

WAARDERING

HITS:

242

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
09.02.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Interessant.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.