Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

510 Hits

Publicatie op:
Lichaamstaal

Patiënt (P): Ik heb het gevoel dat ik met mijn hoofd tegen de muur loop. De problemen en klachten groeien me langzamerhand boven het hoofd, ik heb er een hard hoofd in of het nog wel goed komt.

Dokter (D): Ho, Ho, U moet uw hoofd niet in de schoot leggen. En zeker uw hoofd niet laten hangen. Breek uw hoofd niet over wat u hebt, daar kom ik wel achter.

P: Nou ik moet op mijn tenen lopen bij mijn vrouw. Ze leeft op veel te grote voet. En het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. Ze zegt dat ik te gauw op mijn teentjes getrapt ben en dat ik haar niet voor de voeten moet lopen. Als ik mijn bezwaren vertel heeft ze geen been om op te staan. We komen steeds meer op gespannen voet met elkaar te staan. Ik krijg langzamerhand het gevoel dat ik met één been in het graf sta.

D: Ik krijg inderdaad het idee dat u op uw wenkbrauwen loopt. . U kruipt door het oog van de naald en loopt tegen een burn-out aan. U loopt op uw tandvlees.  U moet oppassen dat u zichzelf niet voorbijloopt. Ik zal u in het vervolg op de voet volgen. U moet niet zo over u heen laten lopen door uw vrouw. Dan loopt alles in het honderd. Zeg maar eens wat vaker als ze weer wat vraagt dat ze naar de pomp of de maan kan lopen.

P: Nou als ik dat doe, loop ik in de val. Zij is kostwinster en als ze wegloopt, moet ik in de bijstand gaan lopen. Ze zegt dat ik haar op mijn blote knieën moet danken dat ze nog bij me is. Ik ga er echt onder gebukt dat ik steeds als minste door de knieën moet gaan. Ik durf nauwelijks thuis te komen, iedere keer doe ik de deur weer open met knikkende knieën.

D: U moet veel meer leren uw rug te rechten. Ook als ze u voor uw gevoel in de rug aanvalt, dan moet u tonen dat u een brede rug heeft. Als ze weer eens zit te kankeren moet u haar de rug toekeren. Ik denk verder dat als u aan de andere kant eens wat meer uw gal spuwt dat u in uw relatie veel meer de wind in de rug zult hebben. Of op zijn Nederlands: Toon eens dat u ballen heeft!

P: Nou als ik moet zeggen wat ik op mijn hart heb, word ik niet goed. Ik houd mijn hart vast. Mijn hart klopt en bonst in mijn keel. Ik weet dat als ik mijn hart voor haar open, dan kan ze me steeds weer ongenadig op mijn hart zal trappen. Ze neemt nooit iets van mij ter harte. Het vreemde is dat ze nog steeds de vrouw van mijn hart is. Dat zeg ik dokter uit de grond van mijn hart en tegelijk met een bloedend hart. Maar de schrik slaat me om mijn hart bij zo’n confrontatie, ik weet dat ik een klein hartje heb.

ruzie

D: Probeer anders eens in gesprek te komen op een andere manier. Dan hoef je het ook niet in je broek te doen van angst en te rillen als een rietje. Je hoeft je dan niet in allerlei bochten te wringen maar vraag wat ze op haar lever heeft. Waarom ze je de strot dicht wil knijpen en je steeds de oren wil wassen? Waarom heeft ze het op haar heupen? Waarom wil ze je onder de duim houden? Waarom zet ze zo’n keel op? Waarom haalt ze het bloed onder je nagels vandaan? Waarom krijgt ze de kriebels van je?

P: Nou dokter ik wil mezelf niet op de borst slaan, maar dat heb ik geprobeerd. Ik zou ze ook zo wel tegen mijn borst willen drukken. Maar als je dat probeert: maak dan je borst maar nat, je hebt het gevoel dat ze dan een pistool op je borst zet. Nee dat stuit me echt tegen mijn borst.

 

D: Ik probeer het nog een keer, als ze je zo op je huid zit, scheld ze de huid eens vol, ze mag dan een dikke olifantshuid hebben, maar ze zal je echt niet met huid en haar opeten. Je moet niet altijd proberen in haar huid te kruipen, maar je moet je eigen huid duur verkopen. Laat ze maar een keer tranen met tuiten huilen anders blijft het altijd huilen met de pet op.

P: Bedankt dokter, u hebt me overtuigd. U heeft me weer eens een hart onder de riem gestoken Ik voel me behoorlijk opgelucht. Ik moet weer eens een vuist maken, anders zit zij steeds in haar vuistje te lachen. Ik heb het lang genoeg met lede ogen aangekeken. Ik zal ze ook eens te kak zetten. Ik durf haar na uw advies wel weer onder de ogen te komen, ze moet nu toch weleens onder ogen zien dat het serieus is. En dat ze niet altijd haar neus in mijn zaken moet stoppen. Ik laat me geen oor meer aannaaien, deze keer zal het niet meer het ene oor ingaan en het andere uit, ik denk dat ze nu wel met haar oren zal klapperen

D: Fijn dat ik je zo heb geholpen om je problemen van je af te schudden. Kan ik je verder nog helpen. Heb je soms nog lichamelijke klachten?

P: Nee dokter ik heb totaal geen lichamelijke klachten……………(!!)zie ook www.treffersintroubles.nl


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Lichaamstaal"