Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 660
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
  • Home
  • Columns
  • Les moulins de mon coeur en een mengelmoes van klank en emoties
Les moulins de mon coeur en een mengelmoes van klank en emoties
© Edith E op .
Aantal hits: 514

Meestal als ik bepaalde muziek hoor komen er fijne herinneringen omhoog. Of hilarische voorvallen, zoals die negende verjaardag waarop ik een kleine draagbare cassetterecorder van de HEMA kreeg. Deze was voorzien van een rode opnameknop “record”. Geweldig natuurlijk, bandjes afdraaien en ook nog kunnen opnemen. Je van het. Kinderen voor Kinderen en mijn moeders favoriete klassieke meesterwerk van de Russische componist Dmitri Shostakovich. Nog zie ik haar verschieten van schrik, toen ik verrukt aan het afspelen -en opnemen- was. “O, Mama!” Middenin het opzwepende samenspel van violen en koperinstrumenten werd haar wanhopige kreet vereeuwigd, in een fractie van een seconde. Achteraf kunnen we er om lachen.

Muziek werd mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder draaide namelijk eeuwig cassettebandjes in de huiskamer. Meestal de muziek die wijlen mijn grootvader voor haar had opgenomen. Hij was een groot muziekliefhebber en bezocht vaak de discotheek. Niet in de vorm van een uitgaansgelegenheid, maar een soort uitleenbibliotheek van audio, zoals lp's, cassettebandjes en later cd's.

Zo galmde ik al heel jong mee met de prachtige stem van Nana Mouskouri al naar gelang ik opving aan klank. Vraag natuurlijk niet wat ik precies zong, Het klonk goed, maar zal het volslagen onzin zijn geweest. Toch, een feit is een feit, dat ik er jaren later voordeel van ondervond toen ik mijn eerste lessen Frans kreeg in de brugklas van het Voortgezet Onderwijs. Ik had een stapje op anderen voor; uitspraak vormde geen enkel probleem noch het schrijven, want ik las de teksten op de achterkanten van lp’s en cassettebandjes immers mee. De grammatica bleek ook niet moeilijk te zijn. De Franse taal vloog mij gewoon aan. Geen wonder met de chansons van Joe Dassin, Jean Ferrat, Gérard Lénorman, Claude Michel Schönberg, Dalidah als leerschool. Zingenderwijs de taal leren. Heerlijk toch?

Ook herinner ik mij de pick-up (platenspeler) met de tientallen lp’s in een grote bruine lp-koffer waar ik graag in snuffelde. Je kon hem openklappen, zodat alle papieren insteekhoezen als een waaier uitvouwden. Mijn moeder had een aardige verzameling: The Carpenters, ABBA, The Walker Brothers, de Britse groep waarvan de zanger met de mooie stem onlangs overleed, Silbermans Slag bij Waterloo, David & Igor Oistrach, zware werken van Bach, Albinoni, Haydn, Händel, de lichtvoetige Vivaldi  en vele, vele andere platen. Ik vond ze prachtig en de dikke doorzichtige plastic hoezen roken zo heerlijk. Nog steeds ben ik gek op die speciale geur die ook in elektronicawinkels kan hangen. Een geur van, ja, van wat eigenlijk? Ondefinieerbaar, maar onlosmakelijk verbonden met vroeger, net als de muziek.   

Ergens in maart hoorde ik Mozarts Adagio spelen. De betoverende klanken brachten mij meteen terug naar mijn kinderjaren. Ik zag mezelf weer zitten in de groene leren fauteuil met een Donald Duck of meisjesboek met de benen over de rand hangend, terwijl ik de klanken op me in liet werken. Ik zal een jaar of zeven, acht zijn geweest. Muziek wekte iets bij mij op. De instrumentale versie van Aranjuez mon amour deed mij eens verzuchten :"Wat moet die man eenzaam zijn geweest."'   

Herman van Veen wist ook een soortgelijke snaar te raken met zijn Rond als de wijnvlek van eergisteren… (Les moulins de mon coeur of the windmills of your mind). En dan had je Boudewijn de Groot -wat ik niet wist- maar wiens tekst mij bijzonder raakte. Nog eigenlijk.
'Een zwemmer zwemt, hij zwemt in zee
Hij zwemt weg van het strand
Maar neemt bepaalde beelden met zich mee
van wat hij achterliet op het land.' 
Geweldig mooi. De melodie, maar vooral de tekst, die ik destijds heel goed begreep.

Gustav Mahler schijnt te hebben beweerd: “Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten.“ De man had gelijk. Het belang van muziek, ongeacht welke, ligt in de emoties -en herinneringen- die de muziek bij de luisteraar losmaakt. Het raakt iets in je. Soms weet je er gewoon geen weg mee.
Muziek bewandelt de weg van emoties waarbij je verschillende kanten op kunt of je het nu prettig vindt of niet. (Deze uitspraak is niet van Mahler, maar een eigen vinding). Meestal is het prettig.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Les moulins de mon coeur en een mengelmoes van klank en emoties"

Geschreven door Edith E . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !