Voor schrijvers, door schrijvers
Column
469 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

358 Hits

Publicatie op:
Lees en beweeg

Bewegen is een gezonde bezigheid. Bewegen zet het hart aan tot sneller en krachtiger pompen, brengt de longen tot ontplooien en, niet te vergeten, zet de hersenen aan tot denken. Ook lezen zet mensen aan tot denken, maar is in vergelijking met bewegen een ongezondere bezigheid. Vooropgesteld, door veel kranten en boeken te lezen raak je geïnformeerd, kom je zo nu en dan tot nieuwe ideeën en mentaal word je er beter van. Echter, lezers zitten te veel en dan vaak ook nog in een verkeerde, niet actieve houding. Dit vormt een bedreiging voor de fysieke gezondheid. Vanuit dat oogpunt is ontlezing toe te juichen.

Boze tongen beweren dat lezers van romans stoffige wereldburgers zijn met slappe knieën. Kwetsbare burgers met een licht afwijkende, wereldvreemde en autistische inslag. Zeg maar mensen die je een beetje uit je buurt moet houden.  Dat lijkt mij nepnieuws, dat kan niet anders. Ik als ware lezer vind het overigens helemaal niet zo erg dat er zo over mij wordt gedacht. Voor mij is er niets zo prettig als het in alle rust opsnuiven van de geur van papier, het frummelen aan de bladzijden en het wegduiken in boeiende, aansprekende bedenksels van schrijvers. 

In het algemeen hebben lezers geen moeite met verzinsels en alternatieve beweringen. Fictie, ze zijn eraan gewend. Sterker nog, ze smullen ervan. Zo zijn zij beter dan menig niet-lezer voorbereid op het echte, moderne leven. Zo beschouwd is het vreemd dat jongeren, die juist deel uitmaken van de moderne tijd, minder lezen dan ouderen. Minder romans wel te verstaan. Hoeveel jeugdigen last hebben van het ontlezingsvirus, dat weet ik niet. Ook weet ik niet of de jeugd die wel leest de voorkeur geeft aan het lezen van een hard-copy boek dan wel of ze liever digitaal de boeken verslinden. Maar wat ik wel weet is dat jeugd veel met de neus in de computer of op de tablet zit. De samenwerking van een webwinkel met Kobo om de verkoop van digitale boeken een impuls te geven, kan het lezen van boeken bij jeugdigen bevorderen. Voor een luttel bedrag per maand krijgt de klant toegang tot (de nieuwste) literatuur. Als deze actie aanslaat kan het niet anders dan dat daarmee het stoffige imago van de lezer verandert.

De vraag dringt zich op of digitaal lezen schadelijker is dan hard-copy lezen.

Een tijd geleden stond de krant bol van informatie over de eventuele schadelijkheid van digitaal lezen. Vooral de light-emitting e-readers moesten het ontgelden. Zij zouden een negatieve invloed hebben op de slaap. Oogheelkundigen zijn van mening dat het wel meevalt met de schadelijkheid van digitaal lezen. Op Twitter stond vervolgens het bericht dat oogheelkundigen deze mening verkondigen omdat zij streven naar een toestroom van cliënten naar de oogheelkundige klinieken. Het zou niet best zijn als dit waar zou zijn. Hier moet wel sprake zijn van zwartmakerij.

Hoe het ook zij, lezen op een e-reader is een totaal andere beleving dan het lezen van een hard-copy boek. Terugbladeren is in een hard-copy boek vele malen makkelijker dan op een e-reader. Terugbladeren is een beweging en draagt bij aan herhalen. Herhalen bevordert het leren. Al met al lijkt de conclusie dan ook gerechtvaardigd dat het lezen van een hard-copy boek gezonder en leerzamer is dan het lezen op een e-reader. Dit ter geruststelling van de fysieke boekhandels die door velen jaren geleden al ten dode opgeschreven waren verklaard. Ook voor de de lezer is het een geluk dat deze voorspelling niet is uitgekomen. De combinatie van lezen en bewegen is het beste voor de conditie. Het fysieke en mentale hebben er baat bij. 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Lees en beweeg"

22.04.20
Feedback:
Helder! En de boodschap is mij, als sport- en taalliefhebber uit het hart gegrepen :)
  • Schrijfkwaliteit
    3/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Eelco Visser 22.04.20
    Dank voor de positieve reactie Tryntsje. Altijd leuk om te merken dat anderen zich in de tekst kunnen vinden.