1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  428 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 19-04-2020

Hits: 443

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Lees en beweeg

Aangepast: 19-04-2020

Bewegen is een gezonde bezigheid. Bewegen zet het hart aan tot sneller en krachtiger pompen, brengt de longen tot ontplooien en, niet te vergeten, zet de hersenen aan tot denken. Ook lezen zet mensen aan tot denken, maar is in vergelijking met bewegen een ongezondere bezigheid. Vooropgesteld, door veel kranten en boeken te lezen raak je geïnformeerd, kom je zo nu en dan tot nieuwe ideeën en mentaal word je er beter van. Echter, lezers zitten te veel en dan vaak ook nog in een verkeerde, niet actieve houding. Dit vormt een bedreiging voor de fysieke gezondheid. Vanuit dat oogpunt is ontlezing toe te juichen.

Boze tongen beweren dat lezers van romans stoffige wereldburgers zijn met slappe knieën. Kwetsbare burgers met een licht afwijkende, wereldvreemde en autistische inslag. Zeg maar mensen die je een beetje uit je buurt moet houden.  Dat lijkt mij nepnieuws, dat kan niet anders. Ik als ware lezer vind het overigens helemaal niet zo erg dat er zo over mij wordt gedacht. Voor mij is er niets zo prettig als het in alle rust opsnuiven van de geur van papier, het frummelen aan de bladzijden en het wegduiken in boeiende, aansprekende bedenksels van schrijvers. 

In het algemeen hebben lezers geen moeite met verzinsels en alternatieve beweringen. Fictie, ze zijn eraan gewend. Sterker nog, ze smullen ervan. Zo zijn zij beter dan menig niet-lezer voorbereid op het echte, moderne leven. Zo beschouwd is het vreemd dat jongeren, die juist deel uitmaken van de moderne tijd, minder lezen dan ouderen. Minder romans wel te verstaan. Hoeveel jeugdigen last hebben van het ontlezingsvirus, dat weet ik niet. Ook weet ik niet of de jeugd die wel leest de voorkeur geeft aan het lezen van een hard-copy boek dan wel of ze liever digitaal de boeken verslinden. Maar wat ik wel weet is dat jeugd veel met de neus in de computer of op de tablet zit. De samenwerking van een webwinkel met Kobo om de verkoop van digitale boeken een impuls te geven, kan het lezen van boeken bij jeugdigen bevorderen. Voor een luttel bedrag per maand krijgt de klant toegang tot (de nieuwste) literatuur. Als deze actie aanslaat kan het niet anders dan dat daarmee het stoffige imago van de lezer verandert.

De vraag dringt zich op of digitaal lezen schadelijker is dan hard-copy lezen.

Een tijd geleden stond de krant bol van informatie over de eventuele schadelijkheid van digitaal lezen. Vooral de light-emitting e-readers moesten het ontgelden. Zij zouden een negatieve invloed hebben op de slaap. Oogheelkundigen zijn van mening dat het wel meevalt met de schadelijkheid van digitaal lezen. Op Twitter stond vervolgens het bericht dat oogheelkundigen deze mening verkondigen omdat zij streven naar een toestroom van cliënten naar de oogheelkundige klinieken. Het zou niet best zijn als dit waar zou zijn. Hier moet wel sprake zijn van zwartmakerij.

Hoe het ook zij, lezen op een e-reader is een totaal andere beleving dan het lezen van een hard-copy boek. Terugbladeren is in een hard-copy boek vele malen makkelijker dan op een e-reader. Terugbladeren is een beweging en draagt bij aan herhalen. Herhalen bevordert het leren. Al met al lijkt de conclusie dan ook gerechtvaardigd dat het lezen van een hard-copy boek gezonder en leerzamer is dan het lezen op een e-reader. Dit ter geruststelling van de fysieke boekhandels die door velen jaren geleden al ten dode opgeschreven waren verklaard. Ook voor de de lezer is het een geluk dat deze voorspelling niet is uitgekomen. De combinatie van lezen en bewegen is het beste voor de conditie. Het fysieke en mentale hebben er baat bij. 

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

22.04.20
Feedback:
Helder! En de boodschap is mij, als sport- en taalliefhebber uit het hart gegrepen :)
 • Waardering
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Eelco Visser 22.04.20
  Dank voor de positieve reactie Tryntsje. Altijd leuk om te merken dat anderen zich in de tekst kunnen vinden.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Bericht uit het pre-coronatijdperk
1065
Lezen?
Column
Aan de basis
769
Lezen?
Column
IC-plekken
684
Lezen?