Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Lang leve de meninglozen!

Iedereen lijkt een mening te hebben over alles. Zonder mening ben je niet kritisch genoeg of zelfs onverschillig.


Wanneer ons gevraagd wordt: ‘en wat vind jij?’, wordt er van ons verwacht dat we een écht antwoord geven. Met een ‘dat weet ik niet’, komen we er meestal niet van af. In eerste instantie lijkt het misschien niet zo moeilijk om een antwoord te geven op zo’n vraag. Je hebt toch immers een eigen kijk op allerlei dingen en je kunt dan toch een mening vormen? Wanneer ik echter een tijdje nadenk over iets, kom ik vaak tot de conclusie dat mijn snelgevormde mening veel te kortzichtig en te eenzijdig is. Veel kwesties zijn te complex om er echt een mening over te hebben, denk ik.


Daarnaast vraag ik me af waarom we überhaupt een mening zouden moeten hebben over dingen waar we geen verstand van hebben. Het is in mijn ogen zelfs gevaarlijk dat we geforceerd worden altijd maar een mening te hebben. Neem bijvoorbeeld het bindend referendum. Dan worden er belangrijke besluiten genomen aan de hand van ongenuanceerde meningen van onwetende burgers. Ik vind het heel onlogisch om advies te vragen aan mensen die ergens geen verstand van hebben.


Een ander probleem dat een verplichte mening met zich meebrengt is dat we tegenwoordig veel te slecht naar elkaar luisteren. Ik heb het gevoel dat er heel veel mensen zijn die een sterke drang voelen anderen van hun mening te overtuigen. Het is een soort wedstrijd geworden, winnen of verliezen. Hierdoor luisteren we niet meer echt naar wat de ander te zeggen heeft. Juist die mening van de ander is zo waardevol om nuances aan te brengen in je eigen mening. We zijn te overtuigd geraakt van ons eigen gelijk.


Nadenken over dingen is natuurlijk hartstikke goed. Ik vind ook niet dat je geen mening mág hebben, maar ik vind niet dat het MOET. Waar ik moeite mee heb is de verplichting tot een mening.

Het lijkt mij een positieve ontwikkeling als iedereen voortaan wat vaker zegt dat hij het simpelweg niet weet. We hebben niet altijd de waarheid in pacht, maar dat is wel hoe we ons op dit moment gedragen
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 587
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten