Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 662
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
LAKS
© Bounder op .
Aantal hits: 1231
De verkiezingen komen er aan, dit maal doet een record aantal partijen mee. Aanvankelijk hadden zich 81 partijen aangemeld, maar die kwamen lang niet allemaal door de ballotage. Uiteindelijk zijn het er 31 die de strijd aangaan en een gooi doen naar een zetel. Daarvan zullen -zoals het er nu naar uitziet- circa 15 de kiesdrempel halen. Tragisch, maar diep van binnen weten de meeste kandidaten al, dat hun partij geen enkele zetel zal veroveren. Mocht dat toch gebeuren, dan zitten ze met hun zielige partijtje, veelal met slechts een of twee verkiezingsthema’s, moederziel alleen in de 2e kamer. In het bijna onwaarschijnlijke geval, dat er meer zetels worden veroverd, is de kans groot, dat de fractie ruzie krijgt en opsplitst in meerdere kleinere fracties, een en ander volgens traditioneel Nederlands recept.

Maar ik zal met geen woord reppen over al die infantiele partijen, het zou een heel boek vullen. Ik was ook niet van plan een column hierover te schrijven, totdat ik hoorde dat LAKS –het Landelijk Aktie Komitee Scholieren- ook zou deelnemen aan de verkiezingen. Er knapte iets in me. Zijn deze jonge lieden waarvan de hersens weliswaar nog in ontwikkeling zijn, maar tegelijkertijd nog niet zo vergiftigd of geïndoctrineerd als bij vele volwassenen, nou helemaal gek geworden? Was dit een geintje? Nee, want het bericht is door LAKS zelf de lucht in geslingerd.

Een combinatie van verbazing, lichte woede, ongeloof en meligheid leidde vervolgens tot een tweet van mijn kant:

Stel je voor dat #LAKS in de 2e kamer komt: kantine moet ranja schenken, Duplo en Lego & misschien zelfs Pampers hebben (was er al voor #50Plus)

Daar zag niet iedereen de lol van in. Er kwamen meerdere -overwegend negatieve- reacties, waarbij er één opviel, namelijk die van de nummer 6 op de kieslijst van LAKS. Zij antwoordde op Twitter:

Kom eerst maar met een echte onderbouwde verdediging; op deze manier moddergooien is pas écht kinderachtig.

Pang! Die zit. Ik dacht nog even haar te corrigeren door terug te tweeten, dat ze beter moest opletten in de klas, aangezien modder gooien’ twee woorden zijn, en niet één, maar dat terzijde. Ik begreep haar tweet niet. Er valt niets te onderbouwen, het is gewoon (goed bedoelde maar misschien wel slechte) humor. Die was op haar tenen getrapt. De politieke ambitie druipt er dwars doorheen. Wie was ik om dat neer te sabelen met ranja, Lego en Pampers? Eigenlijk had ze daarin gelijk. Moest ik zo’n initiatief, waarover de hardcore van LAKS ongetwijfeld meermalen tot diep in de nacht had vergaderd, op deze manier afbranden? Neen, zeer ongepast en ik stond op het punt haar te berichten, dat ik personen met ambities bewonder en haar veel succes toewens in haar politieke carrière.

Twee dagen later blijkt het nepnieuws te zijn, een hoax (wie heeft dat woord uitgevonden?), door LAKS zelf in de wereld gezet. Zijn we dus allemaal voor schut gezet. Gezien de felheid van de reactie van nummer 6 op de kieslijst van LAKS vraag ik me alleen af, of zij zelf op de hoogte was van deze hoax. Sterker nog: ik vraag me af of iemand bij LAKS wist dat het een hoax zou worden. Volgens mij waren ze allemaal bloedserieus en wilden ze wel degelijk voor zetels in de 2e kamer gaan strijden.

Het is juist mijn tweet geweest, die ze tot inkeer heeft gebracht. Na spoedberaad binnen de topgelederen van LAKS, besefte men ineens, dat er geen Lego zou zijn en dat ranja niet op het menu stond van de kantine. Kinderopvang is er ook niet. Onoverkomelijk voor de toekomstige 2ekamerfractie van LAKS en dus werd de hoax gelanceerd. Met dank aan mijn tweet en nummer 6.

Bounder
Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "LAKS"

Geschreven door Bounder. Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart