Sylvia Schalken

Laat niet als dank...

© Sylvia Schalken op 16.04.2021.

Voor de eerste keer dit jaar maak ik weer eens een lange fietstocht. Het voelt als een verrijking van mijn beperkte activiteiten, want naast de vele korte en langere wandelingen van de afgelopen maanden kan ik nu eindelijk ook weer de heerlijke fietstochten aan het programma toevoegen.
 
Het is vandaag zomers warm en overal is het een drukte van belang. Iedereen wil naar buiten en als de terrassen nog niet open mogen, zoeken we wel een plek aan het water of in het gras. Na flink wat kilometers in de nog onwennige benen verlang ik naar een coffee to go. Maar ondanks de drukte en de zonovergoten dag kom ik op mijn route niet één horecaondernemer tegen die zich vandaag aan deze kleine verdienste waagt. Gelukkig heb ik mijn bidon gevuld met water en smaakt een hartig crackertje met banaan ook prima. Zittend op een steen geniet ik van mijn ‘luxe’ oponthoud. Maar kijk nou! Wat een gotspe: rondom de grote kei in het sappige, groene gras, waar de eerste voorjaarsbloemen al driftig hun best doen om gezien te worden, is het één grote rotzooi. Mondkapjes, plastic flesjes, blikjes, sigarettenpeuken, mandarijn- en bananenschillen. En nog veel meer!
 
In een reflex begin ik de zooi te verzamelen om vervolgens met volle handen te constateren dat er in geen velden of wegen een prullenbak is te vinden. Waar kan ik deze troep nou toch laten? Meenemen op mijn racefiets is geen optie. Dus kan ik niet anders dan alles op een hoopje weer terugleggen naast de grote zwerfkei.
 
Maar daar is – geheel onverwachts – de redding. Een hardloper in felgroen shirt komt mijn kant op gerend met in de ene hand een plastic zak en in de andere hand een grijpstok. Vliegensvlug prikt hij alle rotzooi aan zijn stok om het nog sneller in de plastic zak te laten verdwijnen. De zak is al behoorlijk gevuld dus de hardloper sjouwt aardig wat gewicht met zich mee. Maar dat lijkt geen enkel probleem, want hup… weg is hij al weer. Ik roep hem na met een welgemeend: “Super! Dank je wel!” Ik ben diep onder de indruk van deze moderne milieuactivist die het aangename (hardlopen) met het nuttige (andermans rotzooi opruimen) moeiteloos weet te combineren. ‘Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de natuur uw schillen en uw dozen’, hoor ik in gedachten een oude reclameboodschap van de ANWB.
 
Bij thuiskomst vind ik de Kampioen, het maandblad van de ANWB, op mijn deurmat. En laat nou dit ‘aangenaam verpozen en het opruimen van de schillen en de dozen’ ook voor de redactie van de Kampioen een belangrijk item zijn. In dit nummer laten ze ook even zien dat het ‘sporten en opruimen’ inmiddels een hele nieuwe rage is geworden die zelfs al een naam heeft: ploggen.
 
Al zwervend door de natuur, wandelend, fietsend of hardlopend, andermans rotzooi verzamelen, is natuurlijk heel lovenswaardig, maar best ook wel een beetje raar. Als we nou eens niets meer weggooien, maar gewoon alles weer mee naar huis nemen! Die sporters bedenken wel weer iets anders om hun trainingsrondjes uitdagender te maken.
 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  02.05.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ja, mee eens. Ook mooi beschreven. Goed artikel.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  16.04.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooie boodschap en prettig beschreven.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 604
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Lilian Wirken: Als bevallen spannend is

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.