Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Kwantiteitjournalistiek

Publicatie: | Jo Thaleia

“Dat hij pas dood is, als hij niet meer gelezen wordt” luidt jullie krantenkop voor zowat elk befaamd auteur, dichter, theatermaker of columnist, in memoriam. Een handige copy-paste truck uit het archief en reeds in opmaak voorbereid voor menig nobel schrijver, op gevorderde leeftijd. Van één der meest erudiete dagbladen der Lage Landen, verwacht ik een creatievere & meer respectvolle pen. 

Een artikel over sportvissen getuigt van weinig onderzoek. De tekst raakt snel de sport en het vissen uit het oog en laat de immer klassieke clichés tussen man en vrouw boven water drijven. Bij het denken aan een visvijver en het uitgooien van de lijn, zie ik inderdaad een vissershoedje voor ogen, gedragen door een getaande man. Maar dat alle vrouwen in tussentijd op een yogamatje liggen, lijkt me frappant. 

De term woke is jullie journalisten daarentegen niet onbekend. De lezers worden geattendeerd op een voortaan: ‘genderbewust taalgebruik om genderstereotypering tegen te gaan en toch te zorgen voor wat meer gendergelijkheid’. De Me-Too-beweging laat haantjes op de werkvloer minder kraaien, het gegender voorspelt het succes van de ‘hennen’. 

Met jullie onovertrefbare, internationaal befaamde huiscartoonist spannen jullie de kroon. Zijn spotprent van een inleiding voorzien, stoot hem echter dodelijk van de troon. Een competent redacteur moet kunnen zwijgen. 

Mijn tablet behaalde zijn recordscore aan hits, door op jullie homepagina het woord ‘mogelijks’ op te zoeken. Veel mogelijkse berichtgevingen, om toch maar een eventuele primeur te kunnen pakken, ten koste van kwaliteit. Ligt het aan een zomer reces of kiezen jullie het populistische, drieletterige pad? 

Een gevoel van ‘al gezien, al gedaan’ overvalt me wel vaker mits mijn middelbare leeftijd. Maar op een streven naar kwaliteit staat geen cijfer. Speculeren doen we als burgers dagdagelijks. Door het wel of niet dragen van een mondmasker of door het al dan niet verplicht stapvoets rijden op die heraangelegde stadsboulevards. Keuzes waarvan we de risico’s afwegen maar in een momentopname over beslissen.

Als krantenlezer wens ik een solide vertrouwensbron. Kortom een standaard, naast het getreiter van: spams, hacks, phishings en spikings. Schrap alvast het woord komkommertijd, raap de vruchten die rijp zijn en vallen. Laat journalisten, fotografen en redacteurs een diploma voorleggen en deze toepassen in de echte wereld daarbuiten. Er woedt oorlog en armoede, er raast een doortocht van pandemieën en natuurrampen. Bomaanslagen, schietincidenten en meer terreur, zijn helaas nooit ver weg. Breng eerlijke, getoetste verslaggeving, beste dagblad, geschreven voor een volwassen publiek. De ongezouten feiten zonder gepamper aub. Zoethoudertjes en luiers staan immers nog gestockeerd omwille van ‘mogelijkse’ nieuwsscenario’s.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
27.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Even dacht ik dat Poetin dood was maar je hebt kritiek op zijn werk en dat begrijp ik heel erg goed, Goed beschreven! Groetjes
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
26.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goed geschreven, Jo. Graag gelezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
26.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Sterk stuk, Jo, barstend van terechte kritiek!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.