Voor schrijvers, door schrijvers
Column

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 683

Kutwerk

'Werk jij hièr joh?', vraagt de dame voor mij aan het jonge kassameisje. Waardeloze vraag natuurlijk. Het meisje reageert schouderophalend met iets van 'Tja', waarop de dame er nog een 'Goh'  achteraan gooit. Ai, ongemakkelijk.
 
Uit deze ultrakorte conversatie maak ik op dat het kassameisje wordt geacht over meer kwaliteiten te beschikken dan ze nodig heeft achter de kassa van een buurtsuper. Omstandigheden hebben er kennelijk voor gezorgd dat ze nu doet wat ze doet en het meisje mag nu aan een toevallige kennis uitleggen waarom. Vermoeiend, weet ik toevallig.
 
Als gevolg van mijn vele afgebroken studies en verder eigenlijk ook geen idee hebben, bouwde ik in de jaren 90 een lang, diplomaloos CV op, waarop imposante titels prijkten als medewerker housekeeping, room attendant en thuiszorgmedewerker. Zonder uitzondering kwamen deze betrekkingen neer op gehannes met sopemmers en stofzuigers. Voor een tijdje prima te doen, maar kutwerk was het wel. Het zorgde soms voor lichtelijk ongemakkelijke confrontaties met vage bekenden. Nadat ik de vraag 'Wat doe jij tegenwoordig?' naar waarheid had beantwoord zag ik mijn gesprekspartner worstelend zoeken naar een gepaste reactie. 'Ach, je moet ergens beginnen hè?', 'Jij kon aardig goed leren toch..?', 'Je hebt vast wel meer in je mars.' . 'Ja, dat werk moet ook gebeuren hè?' Allemaal even lullig en allemaal even waar. Doorgaans redde ik het gesprek door toe te geven dat het inderdaad niet superboeiend was wat ik deed, maar dat thuiszitten wat mij betreft nog tien keer kutter was. 
 
De situatie zette me trouwens welmet beide benen op de grond. Voor mijn twintigste gruwelde mijn bevlogen ik van het fenomeen kantoorbaan, nu stond ik 's avonds in kantoorgebouwen de rotzooi op te ruimen van mensen die het carrière technisch een stuk beter voor elkaar hadden dan ik. Die naïeve bevlogenheid had me kortom verdomd weinig gebracht, ik had het zelf verkloot. Dus bek houwe, gewoon ff kutwerk doen en intussen uitkijken naar meer bezielende levensinvulling. 
 
Inwendig agressief werd ik van bevriende lotgenoten die die wel voor de thuiszit optie kozen en elk ongeschoold baantje afwimpelden. 'Daar ga ik mijn capaciteiten niet aan verspillen.' Of erger: 'Schoonmaakwerk is echt zo onder mijn niveau, daar zijn anderen voor.' Gunstig voor de wereldvrede dat ik in die tijd geen wapenvergunning had. Omgaan met wapens behoorde ook niet tot mijn capaciteiten, dus... Dergelijke vrienden waren geen blijvertjes. Ik liet ze zitten. Thuis. Met hun capaciteiten.
 
Terug naar het kassameisje en haar klant. De blik van laatstgenoemde houdt het midden tussen verbazing en medelijden, maar het meisje laat zich niet klein krijgen. 'Ach weet je, alles is beter dan thuis zitten.' Die komt er wel.
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Tryntsje van der Meer
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 331
Publicatie op .
Tags: Columns
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Kutwerk"

Geschreven door Tryntsje van der Meer . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
15.06.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Lezenswaardig:
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Lieven Vandekerckhove 15.06.20
  Dit is een mooi stukje, maar het was beter als cursiefje geplaatst. Niettemin mijn appreciatie!
  • Tryntsje van der Meer 23.06.20
   @lievenaugust Heb idd de beschrijvingen er nog es bij gepakt, volgens mij begin ik het verschil redelijk te begrijpen. Thanx, hou me scherp!
  • Lieven Vandekerckhove 23.06.20
   @Tryntsje Als ik even mag, Tryntsje: ik heb hier begin 2019 een column geplaatst om de redactie van Schrijverspunt aan te moedigen een aparte categorie voor cursiefjes te voorzien, omdat het wel degelijk over twee verschillende literaire genres gaat. Zonder zelf een duidelijke definitie van beide te (kunnen) geven, heb ik toch gepoogd om enkele onderscheidende kenmerken te beschrijven.
  • Tryntsje van der Meer 16.06.20
   Hallo Lieven,
   Bedankt voor uw mooie feedback. Ik ga het verschil tussen column en cursiefje nog eens onder de loep nemen... bedankt voor de tip!

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...