1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  416 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 15-06-2020

Hits: 918

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Kutwerk

Aangepast: 15-06-2020
'Werk jij hièr joh?', vraagt de dame voor mij aan het jonge kassameisje. Waardeloze vraag natuurlijk. Het meisje reageert schouderophalend met iets van 'Tja', waarop de dame er nog een 'Goh'  achteraan gooit. Ai, ongemakkelijk.
 
Uit deze ultrakorte conversatie maak ik op dat het kassameisje wordt geacht over meer kwaliteiten te beschikken dan ze nodig heeft achter de kassa van een buurtsuper. Omstandigheden hebben er kennelijk voor gezorgd dat ze nu doet wat ze doet en het meisje mag nu aan een toevallige kennis uitleggen waarom. Vermoeiend, weet ik toevallig.
 
Als gevolg van mijn vele afgebroken studies en verder eigenlijk ook geen idee hebben, bouwde ik in de jaren 90 een lang, diplomaloos CV op, waarop imposante titels prijkten als medewerker housekeeping, room attendant en thuiszorgmedewerker. Zonder uitzondering kwamen deze betrekkingen neer op gehannes met sopemmers en stofzuigers. Voor een tijdje prima te doen, maar kutwerk was het wel. Het zorgde soms voor lichtelijk ongemakkelijke confrontaties met vage bekenden. Nadat ik de vraag 'Wat doe jij tegenwoordig?' naar waarheid had beantwoord zag ik mijn gesprekspartner worstelend zoeken naar een gepaste reactie. 'Ach, je moet ergens beginnen hè?', 'Jij kon aardig goed leren toch..?', 'Je hebt vast wel meer in je mars.' . 'Ja, dat werk moet ook gebeuren hè?' Allemaal even lullig en allemaal even waar. Doorgaans redde ik het gesprek door toe te geven dat het inderdaad niet superboeiend was wat ik deed, maar dat thuiszitten wat mij betreft nog tien keer kutter was. 
 
De situatie zette me trouwens welmet beide benen op de grond. Voor mijn twintigste gruwelde mijn bevlogen ik van het fenomeen kantoorbaan, nu stond ik 's avonds in kantoorgebouwen de rotzooi op te ruimen van mensen die het carrière technisch een stuk beter voor elkaar hadden dan ik. Die naïeve bevlogenheid had me kortom verdomd weinig gebracht, ik had het zelf verkloot. Dus bek houwe, gewoon ff kutwerk doen en intussen uitkijken naar meer bezielende levensinvulling. 
 
Inwendig agressief werd ik van bevriende lotgenoten die die wel voor de thuiszit optie kozen en elk ongeschoold baantje afwimpelden. 'Daar ga ik mijn capaciteiten niet aan verspillen.' Of erger: 'Schoonmaakwerk is echt zo onder mijn niveau, daar zijn anderen voor.' Gunstig voor de wereldvrede dat ik in die tijd geen wapenvergunning had. Omgaan met wapens behoorde ook niet tot mijn capaciteiten, dus... Dergelijke vrienden waren geen blijvertjes. Ik liet ze zitten. Thuis. Met hun capaciteiten.
 
Terug naar het kassameisje en haar klant. De blik van laatstgenoemde houdt het midden tussen verbazing en medelijden, maar het meisje laat zich niet klein krijgen. 'Ach weet je, alles is beter dan thuis zitten.' Die komt er wel.
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

15.06.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
Show more
 • Lieven Vandekerckhove 15.06.20
  Dit is een mooi stukje, maar het was beter als cursiefje geplaatst. Niettemin mijn appreciatie!
  • Tryntsje van der Meer 23.06.20
   @lievenaugust Heb idd de beschrijvingen er nog es bij gepakt, volgens mij begin ik het verschil redelijk te begrijpen. Thanx, hou me scherp!
  • Lieven Vandekerckhove 23.06.20
   @Tryntsje Als ik even mag, Tryntsje: ik heb hier begin 2019 een column geplaatst om de redactie van Schrijverspunt aan te moedigen een aparte categorie voor cursiefjes te voorzien, omdat het wel degelijk over twee verschillende literaire genres gaat. Zonder zelf een duidelijke definitie van beide te (kunnen) geven, heb ik toch gepoogd om enkele onderscheidende kenmerken te beschrijven.
  • Tryntsje van der Meer 16.06.20
   Hallo Lieven,
   Bedankt voor uw mooie feedback. Ik ga het verschil tussen column en cursiefje nog eens onder de loep nemen... bedankt voor de tip!

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
KONT
995
Lezen?
Column
Misofonie
877
Lezen?
Column
Regelmiep
711
Lezen?