• Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Kunst. Omdat het moet.

Kunst. Omdat het moet.

De Partij voor de Vrijheid heeft iets gedaan waar andere politieke partijen een voorbeeld aan kunnen nemen. Ze hebben hun partijprogramma samengevat in één overzicht met 11 uitspraken over diverse politieke standpunten. Helder. Duidelijk. Geen vage tekstuele omwegen. Zelfs de manier waarop het een en ander bekostigd dient te worden staat aangegeven, per genoemd standpunt is een bedrag vermeld dat positief of negatief kan uitvallen voor de begroting. Hun belangrijkste standpunt, de-Islamisering, prijkt bovenaan deze lijst welke 7,2 miljard euro zou opleveren. Ik vraag me af of dit bedrag aannemelijk is, maar over de houding van de PVV tegenover de Islam is denk ik alles al gezegd.

Wat ik zorgelijk vond is de uitspraak “Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep enz.” (zie PVV.NL). Dit zou een besparing van 10 miljard euro opleveren. Ik heb geen overzicht over de totale begroting van de overheid en in hoeverre dit bedrag reëel is, maar dit standpunt deed me denken aan een vermeende uitspraak (welke overigens niet bevestigd kan worden) van Winston Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog. In een debat zou Churchill de vraag hebben gekregen of het niet beter was om de fondsen voor de kunst toe te wijzen aan de oorlogsinvesteringen. Het antwoord van Churchill zou zijn geweest: “Then what are we fighting for?” (“Waar vechten we anders voor?” vert.).

Zijn niet juist het hebben van de mogelijkheid om kunst te maken, in de gelegenheid te worden gesteld vernieuwend bezig te zijn, niet op commercie gebaseerde informatie, de mogelijkheid om bij schrijnende hongersnood in te kunnen springen de belangrijkste prestaties de we als vrij en ontwikkeld land hebben bereikt? Vormt dit niet juist het beoogde doel van onze welvaart?

Als we door de PVV dit programma uit zouden laten voeren hebben we misschien geen boerkini-discussies meer. Geen nieuwsberichten over opstootjes in asielzoekerscentra meer. Maar we hebben ook geen gesprekken meer over wat mooi of niet mooi is. In het ergste geval moeten we onze ‘geldverslindende’ musea misschien sluiten en het geld besteden aan meer politie. Geen kunst, wel politie. Wat voor vrijheid is er dan nog?

Terwijl ik hierover nadenk slaat mijn jongste zoon zijn boek over rekenen dicht. Hij heeft op school wat moeite met dit vak, hij tekent liever. Toch zal hij zich tot op een zeker nivo moeten bekwamen in de rekenkunde, en natuurlijk wil ik hem daar graag bij helpen. Kort voor zijn verjaardag sta ik in de lokale boekwinkel, en ik heb een rekenmachine en een doos kleurpotloden in mijn hand. Ik besluit er één de kiezen als cadeau. Nu heb ik hier misschien wat scherp het programma van de PVV neergezet, maar ik wil u vragen om ow politieke keuze niet alleen te baseren op u door de media aangeprate mening over asielzoekers. Er zijn meer onderwerpen die belangrijk zijn.

Na het voorgaande denk ik dat u weet welk cadeau ik voor mijn zoon gekocht heb.

DenkDing
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 886
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…