Columns

Columns op Schrijverspunt
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Graag eerst even inloggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag.

Waardeer je een column? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

Kunst. Omdat het moet.

Kunst. Omdat het moet.

De Partij voor de Vrijheid heeft iets gedaan waar andere politieke partijen een voorbeeld aan kunnen nemen. Ze hebben hun partijprogramma samengevat in één overzicht met 11 uitspraken over diverse politieke standpunten. Helder. Duidelijk. Geen vage tekstuele omwegen. Zelfs de manier waarop het een en ander bekostigd dient te worden staat aangegeven, per genoemd standpunt is een bedrag vermeld dat positief of negatief kan uitvallen voor de begroting. Hun belangrijkste standpunt, de-Islamisering, prijkt bovenaan deze lijst welke 7,2 miljard euro zou opleveren. Ik vraag me af of dit bedrag aannemelijk is, maar over de houding van de PVV tegenover de Islam is denk ik alles al gezegd.

Wat ik zorgelijk vond is de uitspraak “Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep enz.” (zie PVV.NL). Dit zou een besparing van 10 miljard euro opleveren. Ik heb geen overzicht over de totale begroting van de overheid en in hoeverre dit bedrag reëel is, maar dit standpunt deed me denken aan een vermeende uitspraak (welke overigens niet bevestigd kan worden) van Winston Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog. In een debat zou Churchill de vraag hebben gekregen of het niet beter was om de fondsen voor de kunst toe te wijzen aan de oorlogsinvesteringen. Het antwoord van Churchill zou zijn geweest: “Then what are we fighting for?” (“Waar vechten we anders voor?” vert.).

Zijn niet juist het hebben van de mogelijkheid om kunst te maken, in de gelegenheid te worden gesteld vernieuwend bezig te zijn, niet op commercie gebaseerde informatie, de mogelijkheid om bij schrijnende hongersnood in te kunnen springen de belangrijkste prestaties de we als vrij en ontwikkeld land hebben bereikt? Vormt dit niet juist het beoogde doel van onze welvaart?

Als we door de PVV dit programma uit zouden laten voeren hebben we misschien geen boerkini-discussies meer. Geen nieuwsberichten over opstootjes in asielzoekerscentra meer. Maar we hebben ook geen gesprekken meer over wat mooi of niet mooi is. In het ergste geval moeten we onze ‘geldverslindende’ musea misschien sluiten en het geld besteden aan meer politie. Geen kunst, wel politie. Wat voor vrijheid is er dan nog?

Terwijl ik hierover nadenk slaat mijn jongste zoon zijn boek over rekenen dicht. Hij heeft op school wat moeite met dit vak, hij tekent liever. Toch zal hij zich tot op een zeker nivo moeten bekwamen in de rekenkunde, en natuurlijk wil ik hem daar graag bij helpen. Kort voor zijn verjaardag sta ik in de lokale boekwinkel, en ik heb een rekenmachine en een doos kleurpotloden in mijn hand. Ik besluit er één de kiezen als cadeau. Nu heb ik hier misschien wat scherp het programma van de PVV neergezet, maar ik wil u vragen om ow politieke keuze niet alleen te baseren op u door de media aangeprate mening over asielzoekers. Er zijn meer onderwerpen die belangrijk zijn.

Na het voorgaande denk ik dat u weet welk cadeau ik voor mijn zoon gekocht heb.

DenkDing
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 794
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster