Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Koud en kil

Terugblik. Ik laat het woord langzaam indalen. Doe even mijn ogen dicht. En ik denk na. Terugblik. Best wel een mooi woord. Onze nationale taalgoeroe, De Dikke van Dale, is duidelijk en geeft de volgende definitie: ‘Het stilstaan bij iets uit het verleden’. Nou ja. Je kunt in ieder geval niet ontkennen dat dit een juiste omschrijving is van het woord. Toch verdient het woord een betere formulering. En weer denk ik na. De website ‘www.mijnwoordenboek.nl’ geeft mij wat meer inspiratie. ‘Retrospectie’ en ‘beschouwing van wat voorbij is’. Mooi. Mooier. Veel mooier. Vind ik.

Enfin. Het jaar 2018 nadert zijn einde. In dat kader zou het natuurlijk voor de hand liggen om al hetgeen in 2018 de revue passeerde uit de doeken te doen. En dan kun je een en ander nog nader specificeren door de gebeurtenissen uit 2018 in de wereld, in Nederland, in de provincie of in de gemeente aan de orde te stellen. Natuurlijk. Dat zou wel erg gemakkelijk zijn. Nu ben ik nogal eigenwijs (heb de genen van zowel mijn vader als mijn moeder geërfd) en dat erken ik ook wel. En houd ik in geen geval van ‘gemakkelijk’. Ik houd het liever dichtbij. Heel dichtbij. Heel dicht bij mijzelf. Dat ook. In deze laatste ‘Terublik’ van het jaar geef ik een beschouwing van hetgeen enkele weken geleden in mijn eigen woonplaats gebeurde.

Alstoen ontmoette ik een jongeman. Sjofel gekleed. Lichtblauwe poloshirt en idem jeans. Afgetrapte sneakers. En een droevige aura. Niet zweverig bedoeld. Het voelde gewoon zo. Ik stond op het punt om een paar boodschapjes bij de plaatselijke Jumbo te gaan doen.  Het sneeuwde een beetje. En het was koud. En kil. 'Mevrouw', zo sprak de jongeman beleefd, 'heeft u misschien 40 cent voor mij?' Ik keek hem in de ogen. Mooie blauwe maar doffe ogen die een kleine glimp van zijn niet zo fijn verleden weergaven. Getuige ook het onverzorgde en verweerde gezicht van de jongeman die ik zo'n begin dertig schatte. Hij verontschuldigde zich dat hij mij lastig viel, maar hij had nog een kleine vijf euro nodig om vannacht bij de daklozenopvang te kunnen eten en slapen. Natuurlijk gaf ik de jongeman een twee-euro-muntstuk om hem alvast op weg te helpen de benodigde euri bij elkaar te krijgen.

Boodschapjes gekocht en bij het passeren van de winkeldeuren zag ik hoe sommige mensen afkeurend op hem reageerden. En water zagen branden toen de jongeman zijn beleefde vraag stelde. Tien keer 'nee' op een rij. Het raakte mij. Het raakte mij enorm. De boodschapjes ingeladen en bij het terugbrengen van het Jumbokarretje vroeg ik de jongeman of hij het bedrag al bij elkaar had weten te sprokkelen. 'Nee mevrouw', sprak hij wederom zeer beleefd, 'nog niet'.

Ik vind het onze taak als maatschappij om ook deze groep mensen te helpen. Je weet niet welke omstandigheden voor de huidige situatie van deze jongeman hebben gezorgd. Ik gaf hem een stukje papier. Een eurobiljet. Een simpel stukje papier dat ervoor zorgde dat er in die doffe, blauwe ogen van de jongeman stralende sterretjes verschenen. 'Dank u wel mevrouw', zo sprak de onbekende jongeman, 'hier ben ik heel blij mee'. Een goede daad? Misschien. Ach. Ik word gewoon blij als andere mensen blij worden van mij. Raar maar waar. Het gaat om het gevoel. Het gevoel dat ik bij een niet zo fortuinlijk persoon teweeg heb weten te brengen. Dat gevoel. Dat gevoel is goud waard.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 344
(Gemiddelde waardering 5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten