Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Koopstress


Toen wij in ons huidig huis trokken was het buurmeisje net geboren. Het kind is inmiddels uitgegroeid tot een jonge, volwassen vrouw. Zo lang wonen we al hier. We hebben in die tijd heel wat mensen zien komen en gaan. Nu ik erover nadenk, samen met onze buren zijn we de laatste oorspronkelijke bewoners van ons deel van de straat. De andere huizen zijn allemaal een of zelfs meerdere keren van eigenaar gewisseld.

Het is een fijne straat, waar kinderen buiten spelen en we de meeste mensen bij naam kennen. De sociale controle is hoog. Dat voelt fijn en vertrouwd. Als iemand iets nodig heeft, weten we elkaar te vinden. Best bijzonder voor een wijk die nog altijd als nieuwbouwwijk te boek staat. Ik ga het missen, want nu zijn wij het die gaan. Ons huis is verkocht en dus moesten we op zoek naar andere woonruimte. Het was een bewuste keuze om het op die manier te doen. Eerst verkopen en dan pas kopen. Ik heb volledig onderschat hoeveel stress die strategie geeft. De datum die in het contract staat als uiterlijke overdrachtsdatum ligt nog maanden in de toekomst, maar kwam toch als een monster op ons af.

Iets móeten kopen geeft het risico dat je niet al te kieskeurig wordt. Dat mocht niet gebeuren, want zoals mijn oma altijd zei: het is geen pakje boter wat je koopt. Bovendien hadden we zeer specifieke wensen, voor zowel het huis als de omgeving. We beseften dat we op een van de twee toe moesten geven, maar hadden geen idee wat uiteindelijk het zwaarst zou wegen. De huizen die aan onze voorwaarden voldoen, liggen niet voor het oprapen. Naast de tijdsdruk, maakte dat de zoektocht nog gecompliceerder. Maar de gekte op de huizenmarkt werkte niet mee. Het is niet te geloven, maar huizen gaan op dit moment echt als warme broodjes over de toonbank. Tot vijf keer toe vroegen we een bezichtiging aan, maar kregen de deksel op onze neus. ‘Och mevrouw, het spijt me maar dat huis is net verkocht.’ Dat leidde tot ons ietwat wrange grapje dat mensen ons in kunnen huren als ze hun huis in recordtijd willen verkopen: laat ons een afspraak voor een bezichtiging maken.

Uiteindelijk lukte het een aantal bezichtigingen te plannen. Daarmee sloeg mijn toch al overactief stress-systeem nog meer op hol, want de vrees om het te jinxen zat diep. Iedere keer als mijn telefoon ging en ik zag niet direct een bekend nummer in het venster verschijnen, ging mijn hart als een razende tekeer. Het zal toch niet… Gelukkig is het maar één keer gebeurd dat een bezichtiging alsnog werd afgezegd, dus eindelijk waren we in de volgende fase beland: we gingen huizen bekijken. Wederom stressverhogend, want we kwamen er al snel achter dat foto's een zeer vertekenend beeld van de werkelijkheid kunnen geven. Wat op Funda een schitterend huis leek, viel in het echt zwaar tegen. Daar lieten veel makelaars zich niet door weerhouden. Soms was het ronduit lachwekkend met welke cliché verkooppraatjes ze de mankementen van een huis andere benamingen probeerden te geven.

En toen gebeurde het…. Bij het plannen van de bezichtiging wisten we al dat zowel het huis als de omgeving precies binnen ons plaatje paste, maar het besef dat dit het huis was wat we zochten, drong pas echt tot ons door toen we het met eigen ogen zagen. Dat was op een vrijdag en we hebben direct een bod uitgebracht. De makelaar vertelde ons dat daar vanwege drukte tot maandag niets mee gedaan zou worden. Een paar zenuwslopende dagen volgden. Pas maandagavond laat kregen we het verlossende telefoontje: ja, ons bod was geaccepteerd. Grote vreugde volgde, maar het gevoel van opluchting bleef niet lang hangen. De stress is weg, maar nu steken al mijn onzekerheden de kop op. Een mens zit soms raar in elkaar. Althans, dit mens. Met dit huis gaan we een nieuwe levensfase in. Niet alleen een volledig andere omgeving, maar ook een volledig andere lifestyle. Wat de omgeving betreft, krijg ik waar mijn hart al zo lang naar verlangt: niet langer een betonjungle, maar landerijen en bossen om me heen. Gaat me dat werkelijk zo goed bevallen als ik denk? Ik weet wat ik achterlaat,  maar wat krijg ik ervoor terug? Dus ook al verheug ik me op de aanstaande verhuizing, ik verlaat onze wijk en al onze buurtjes met weemoed in mijn hart.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 815
(De gemiddelde waardering is 4.8 door 56 stem(-men)

Reacties   

# RE: Koopstressfemke de Vries 09-12-2017 20:45
Precies zoals je het beschrijft, herkenbaar en waarom kunnen we het niet ergens parkeren het komt goed zegt men, maar ja dat gevoel gaat er niet van weg. Een mooie nieuwe stap voor jullie en voor ons. wat schrijf je pakkend.
groetjes femke
Melden aan beheerder
# Re: KoopstressCora Sanders 12-12-2017 16:57
Dank je, Femke. We hopen dat jullie hier evenveel woonplezier mogen krijgen als wij :)
Melden aan beheerder
# RE: KoopstressNance (Adriana SA) vd Ruit 04-12-2017 18:59
Ik denk dat die onzekerheden niet nodig zijn, lieve Cora. Ik heb je gezicht gezien toen je mij vertelde dat jullie een huis hadden gekocht. Je straalde helemaal! De uitdrukking op je gezicht liet mij zien dat de keuze de juiste moet zijn geweest. XX
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…