Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Tim Hofman - Oranjevoordeel

‘Ben je nou belazerd mij te vragen…?’ De onlangs overleden markante Willibrord Frequin vroeg jaren geleden aan boef Bernhard van Lippe-Biesterfeld wat hij van de beschuldigingen vond. Het ging om de Lockheed-affaire. Nadat Bernhard begin jaren zestig al ruim 1 miljoen aan steekpenningen had ontvangen, verlangde hij van vliegtuigbouwer Lockheed nog meer geld. Uiteindelijk koos Nederland voor de F-16.

Rooie Joop den Uyl heeft een kans laten liggen toen Juliana met haar vlakke hand op tafel sloeg – koninginnen doen dat niet met hun vuist – en zei: ‘Als Bernhard wordt aangeklaagd dan treed ik af.’

Van Wippenstein hoefde uiteindelijk alleen zijn uniform in te leveren en er verder voor te zorgen uit het zicht van zijn buitenechtelijke kinderen te blijven, zich in te zetten voor de dieren als president van het WNF om ze net zo makkelijk af te knallen. En als vrouwen het niet deden, hanteerde de heer Van Wippenstein zelf de knuppel: hij vloog graag, maar nooit eruit.

Tim Hofman, ex-presentator van het voorlichtingsprogramma van BNNVARA voor seks en drugs (en niet tegen) – Spuiten en Slikken – is nu weldoener geworden en heeft een jongetje dat uitgezet dreigde te worden geholpen. Ook bracht hij het grensoverschrijdend gedrag bij The Voice naar buiten. Wat Yvonne Coldeweijer kan, kan hij ook.

Over mijn lijk, denkt de winnaar van de Gouden Televizier-Ring. Tim duikt in het schuttersputje en richt zijn vizier nu op de koninklijke familie, die wordt voorgetrokken als het om posities bij Defensie gaat, meent hij. Zo zou nep-professor Pieter van Vollenhoven zijn rang van commodore titulair van de luchtmacht gekregen hebben omdat hij een warm persoon is en omdat hij vaak advies geeft. Ik neem niet aan over de verkeersveiligheid. Daar hoort de titel van verkeersregelaar bij. Zijn zoon Pieter-Christiaan kreeg goedbetaald voorrang bij Defensie en zijn kleinzoon Lucas schijnt ook bevoordeeld te zijn en na een verkorte opleiding al op jonge leeftijd een hoge rang in het leger te hebben met als voordeel uitzending naar Irak – Tim, wat is het voordeel om eventueel met PTSS, stijf van de antidepressiva, uit Irak terug te keren? Dan kun je beter vrolijk wiet uit jouw tuintje roken en net als je eveneens jonge Spuiten en Slikken-collegaatjes bevoordeeld en overbetaald in omroepland of op de sociale media carrière maken – maar Tim denkt BOOS al aan de Zilveren Nipkowschijf en andere prijzen.

De RVD rechtvaardigt de voortrekkersrol van Defensie door te zeggen dat de koninklijke familie historisch gezien nauwe banden heeft met het leger, zelfs legeraanvoerder was. Dat klopt wel. De luchtmacht vloog destijds de Oranjes, als legeraanvoerders, veilig naar Engeland en Canada.

Willem-Alexander verschijnt soms ook in uniform. Ik weet niet precies wanneer uniformen gewenst zijn, wat mij betreft nooit. En net als zijn opa vliegt hij ook graag een stukje op onze kosten. Zelfs Máxima heeft de smaak te pakken. Tijdens een werk(?)bezoek aan de Defensie Para School (DPS) in Breda, springt ze uit een vliegtuig. Vastgegespt aan een instructeur en met een parachute. Ja Tim, de koninklijke familie wordt altíjd voorgetrokken, zelfs bij het naar beneden storten. Zo is het regime in Nederland. Maar elders was er nog niet zolang geleden een geüniformeerd regime, dat weleens ‘vergat’ parachutes te verstrekken – zou Máxima toch even hebben gekeken wie de piloot was?

© Han Maas op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
08.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Weer van genoten Han!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
04.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goede column weer, Han. Voor de goede orde: tot drie keer toe heeft een sociaal-democratische premier de monarchie gered. Eerst Willem Drees tijdens de Greet Hofmans-affaire, daarna inderdaad Joop den Uyl, de Lockheed-affaire en ten slotte Wim Kok, toen het verleden van de schoonvader van de kroonprins een affaire dreigde te worden. De Oranjes kunnen bij de PvdA een potje breken.
Tim Hofman heeft het bij het vorstenhuis waarschijnlijk verbruid. Zijn laatste 'onthullingen' waren trouwens niet heel erg onthullend. Een affaire zal het in ieder geval niet worden.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig