Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Komplietnes / Completeness

Wie kent het gevoel nog van je bent jong en je zal wel eens wat laten zien? Ik herinner me nog goed toen ik net afstudeerde en vrij meteen aan de slag kon. Vaarwel de dagen spenderend achter boeken in mijn donker computerkamertje bij mijn ouders, voortaan was ik overdag op een echt kantoor! Ja, want zo hoort dat, klaar voor het grote werk: assisteren op de computerafdeling van een groot bedrijf en dat zelfs nog niet eens zo heel ver van huis!

Het was maar een uitzendjob van een paar maanden dat uiteindelijk niet veel voorstelde, maar dat maakte eventjes niet uit. Ik was er klaar voor en zou eenderwelk probleem dat op mijn weg kwam probleemloos aanpakken.

Dat deze idealistische kijk op het arbeidsleven geen lang leven beschoren was, werd helaas na een paar dagen overduidelijk. Meteen een flinke illusie armer want wat blijkt: je bent niet zo belangrijk als je dacht en ook zonder jou lukt alles prima daar! Zo ergens ter afronding van dat eerste baantje maakte ik ook kennis met het principe van evaluatie.

Een keurige manager, zo'n type van een jaar of 45 in een maatpak, sprak met in niet geheel smetteloos Nederlands aan. Van waar hij precies kwam, is me tot vandaag niet helemaal duidelijk. Een eigenschap die hij overigens deelt met zowel de rechter vleugelaanvaller van mijn favoriete club alsook mijn lievelings afhaalsnack, maar we dwalen af.

"Je hebt het goed gedaan", begon hij waarop ik instant glunderde. "Maar je hebt nog een belangrijk werkpunt: komplietnes."
Verbazing maakte zich meester over me, wat zei die man net?
"Je moet de zaken beter afwerken, het geheel volledig en kompleet afronden, komplietnes dus"
Pas na zeven lange seconden verbijstering begreep ik hem en dit managerstaaltje volledig: completeness!

De voorbeelden logen er niet om: PC'tje vervangen bij die ene medewerker maar vergeten om dat ene heel belangrijke programma te installeren? Of bij die dienst alles netjes achter te laten behalve die paar erg grote dozen? Oude toestellen of loshangende netwerkkabels opruimen doet de computerdienst, niet de poetsvrouw weet ik sindsdien en dat klinkt eerlijk gezegd best ook wel aannemelijk.

Het lijkt wel alsof ik er sindsdien wel vaker last van heb, van dat hele completeness gedoe en niet alleen op het werk. Zoals onlangs, net voor een weekendje weg: qua voorbereiding is mijn enige taak om een paar koffers de trap af te sleuren en alles netjes in de wagen te laden. Beetje zwaar, zo alles tegelijk dus liet ik er voorlopig eentje boven aan de trap staan, doe ik dadelijk wel. "En waar is die ene koffer dan?", vroeg mijn echtgenote net voor vertrek. Oeps! Of zoals een paar dagen geleden nog, toen ik de vaatruimer naar mijn idee zeer professioneel had uitgeruimd en ik dit triomfantelijk toonde. "Goed", was de nogal lauwe reactie, "maar wat doet die pan daar nog moederziel alleen op het aanrechtblad? Ruim toch ineens alles op in plaats van altijd dingen te laten rondslingeren!". Ai ...

Maar moet het eigenlijk altijd wel zo volledig of volmaakt zijn? Tekortkomigen zijn eigen aan de mens. Het mag wel eens fout gaan, meer nog: het moet! Niemand houdt toch van die ene collega die altijd alles perfect tot in de puntjes afwerkt of het steeds beter weet? Of van een te zelfzekere kandidaat uit één of andere TV quiz? Of stel je voor dat één of andere hobbyist het Groot Dictee der Nederlandse Taal wint zonder ook maar één foutje? Het is pas wanneer er gewonnen wordt met slechts een paar foutjes dat we tevreden glimlachen van "Wat goed zeg!".

Neen, onvolmaaktheden siert de mens en daar houden we van.

Completeness. De kunst van het afwerken en het eeuwige streven naar volledigheid. Ik blijf er stiekem graag naar op zoek want soms is niet helemaal af ook gewoon goed.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1110
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.