Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 626
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Keuzemenu's

| Martin Reekers

Keuzemenu’s

Er is maar weinig in dit ondermaanse dat mij zo buitensporig ergert als het fenomeen ‘keuzemenu’ dat mij voorgeschoteld wordt als ik willekeurig welke organisatie bel. Er is geen ontkomen aan. Altijd moet je je door een keuzemenu heen eten als door een rijstebrijberg om luilekkerland te bereiken. ‘Om u beter van dienst te kunnen zijn’, is dan steevast het adagium. Na de keuze volgt dan: ‘Een ogenblik geduld alstublieft, al onze medewerkers zijn in gesprek’.  Ik ga dan rekenen. ‘Al onze medewerkers’, hoeveel zouden dat er zijn? Meer dan één, neem ik dan aan. Laten we zeggen drie. Op een keuze menu van 5 opties zouden dat er dan 15 zijn… In totaal 15 mensen die in de startblokken staan om mijn vraag te beantwoorden. Natuurlijk allemaal gespannen afwachtend welke keuze ik zal intoetsen, want dat weten ze natuurlijk niet van te voren. Dan toets ik mijn keuze in en… ineens zijn ze allemaal in gesprek. Dat snap ik. Want de gelukkige die mijn telefoontje mag beantwoorden roept vanzelfsprekend luid over de afdeling  ‘Yes, deze is voor mij!’ en gaat iedereen af voor boxjes en high 5’s om dit heuglijke feit met collega’s te delen, te toasten en taart te eten. Logisch dat je dan als beller even moet wachten.

Vroeger belde je een organisatie en dan waren er één of twee telefonistes (v/m) waaraan je de vraag stelde en dan direct doorverbonden werd met de betreffende afdeling. Superefficiënt natuurlijk maar lang niet zo spannend als bij elk inkomend telefoontje te kijken naar welke keuze het wordt. Wat is er leuker dan weddenschappen af te sluiten van: ‘Ik zet er een krat bier op dat de volgende beller een 5 intoetst!’ Het lijkt mij verslavend. Het is dan niet meer dan logisch dat iedere organisatie die serieus werk maakt van het gemotiveerd houden van de medewerkers kiest voor zo’n keuzemenusystematiek.

Misschien moet ik me er dus maar niet ergeren maar voor ogen houden wat mijn telefoontje en menukeuze voor geluk brengen in organisaties. Het zal me niets verbazen als ik, na mijn dood, bij de hemelpoort aangekomen hoor: ‘Welkom bij de hemel! Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn vragen we u uw Burgerservicenummer in te toetsen en af te sluiten met een hekje. Er volgt nu een keuzemenu: wilt u een plaats in de hemel aan de linkerkant van het politieke spectrum, kies een 1. Wilt u graag tot de middengroep toetreden toets 2. Wilt u tot de rechtervleugel toetreden toets 3. Voor seks, drugs en rock & roll toets 4. Ik zie mezelf dan '4' intoetsen waarop ik dan vast hoor: “Welkom in de hel. Al onze medewerkers zijn in gesprek en u weet net zo goed als wij dat dit een eeuwigheid gaat duren’.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 224

4.335

(De gemiddelde waardering is 4.3 door 3 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Reacties   

# Welkom?Guido Aerts 23-09-2019 22:48
Zeer ‘to the point’. Tijdens mijn P.R. studies (in een vorige eeuw) leerde ik nog dat zo een receptionist(e) uiterst belangrijk was. Zij of hij was het visitekaartje van het bedrijf en met een beetje overredingskrac ht kon je zelfs nog een ‘directielid’ aan de lijn krijgen.
Dat hoger kader schermt zich tegenwoordig af van het gepeupel en hoe kan dat beter dan door een robot het werk te laten doen. In België kan men in het keuzemenu ook zijn taal kiezen: NL-F-D-E. Gaat het om een bedrijf in Brussel en kiest men NL dan krijgt men gegarandeerd een Franstalige aan die lijn, die een schabouwelijk NL spreekt en zich daarenboven opwindt indien men overschakelt naar het Frans om het gesprek te doen vlotten, men heeft tenslotte al tien minuten naar een meest enerverend wachtmuziekje moeten luisteren.
Elke bedrijfsleider (m/v) zou moeten verplicht worden om minstens één keer per dag naar de helpdesk van zijn eigen bedrijf te bellen.
Antwoorden
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Ervaring met software

Geschreven door Henny A.J. Kreeft. Geplaatst in Blog.
Nu heb ik ooit in 2013 voor een lokale krant geschreven dat ik geen ervaring had – het was het antwoord dat ik had gekregen toen ik ergens had gesolliciteerd; overigens ben...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Herhaling

22, mei, 2020 Tryntsje van der Meer

Bang voor de dood

24, mei, 2020 Lotte Akkerman

Bitterzoete initiatieven

14, mrt, 2020 Marieke Vos

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!