Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Kerst is dit jaar mede mogelijk gemaakt …. 5 dage

Nog kort geleden vergaapten kinderen zich aan de Sinterklaas-etalages met cadeautjes en lekkere dingen. Elk warenhuis was gericht op het ‘heerlijk avondje’. Maar de Sinterklaassferen lijken elk jaar verder te vervagen. Nu worden etalages al vanaf oktober ingericht met prachtige kerstsprookjes. Sinterklaas bestaat nog wel, maar alleen nog voor de supermarkten waar je chocoladeletters koopt in september… Maar er zijn er scholen in het land waar Sinterklaas niet eens meer wordt gevierd. Sinterklaasliedjes op de radio? Dat was iets van vroeger…

Nog niet zo lang geleden waren kerstartikelen nog niet welkom, voordat Sinterklaas weer voorbij was. Sinterklaas was een prachtig feest op zich, vooral voor kinderen, als sinds de 15de eeuw. Op straat kwam een statige Sint voorbij met springende zwarte pieten. Maar we ‘moesten’ mee in de tijd en al begin november overheerst de kerst, zowel binnen- als buitenshuis. Het lijkt er op Sint en zijn Pieten steeds minder welkom zijn.

Natuurlijk: daarvoor in de plaats zijn de prachtige en vooral commerciële kerstmarkten. En naast een marktkraam met kerststallen, stond ook de kerstvrachtwagen van Coca Cola. Ik moest wel denken aan die slogans op TV: ‘deze kerststal wordt mede mogelijk gemaakt door…. Maar ja, tijden veranderen en het levert geld op!

In Duitsland bestaat het plan om de (oude) wijzen uit het Oosten na 2000 jaar weg te verwijderen en nieuwe, moderne wijzen uit het Oosten te creëren. Adventtijd is nu van de Nederlandse loterij.

De Rituals, de theemerken en wie weet zijn er volgend jaar ook 23 verschillende soorten XTC-pilletjes te koop. En ‘Flappie’ van Youp van t Hek blijft in leven, want konijn eten we nauwelijks meer; nu eten we vegetarische kaaskalkoen. Klein advies aan Youp: schrijf even een nieuwe Flappie-versie!

Ik voorspel dat er nog eens een tijd komt dat de beelden in de kerststal worden geïnterviewd en dat de commerciële omroepen miljoenen betalen om het uit te mogen zenden.

Vier kerstmis….. dat woord ‘vier’…. goed bedacht van de beleidsmakers. Wie moet ik dit jaar weigeren in de stal? De drie Wijzen moeten blijven, de herdertjes mogen niet bij -3 graden in het veld liggen van het FNV, dus die nodig ik ook uit. En die ezel ben ik zelf wel………… Wat niet verandert zijn mensen die er ook met de kerstdagen zijn ‘voor die ander’ en dat zijn er nog velen, zo weet ik. Want liefde voor elkaar zal altijd blijven bestaan, vóór, tijdens en na de kerst.

Ik wens u allen een gezegend kerstfeest!

Rene Marquard

© Rene Marquard op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
24.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
En jij ook een gezegend kerstfeest!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig