Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

264 Hits

Publicatie op:
Karakter tonen

‘Stelletje homo’s!' Onze voetbaltrainer was van mening dat we te weinig karakter toonden. Moet je net tegen pubers zeggen. We stapten naar het bestuur. De trainer werd de laan uitgestuurd.

Er zijn ook trainers die het niet alleen bij verbaal geweld houden. Dat bleek deze week toen het over turntrainers ging die meisjes mishandelen. Dat kan je maar één keer overkomen, denk ik dan. Zeker als je vader je naar de training brengt en je aangeeft er geen zin meer in te hebben. Maar vader is op weg naar jouw goud, dat hij zelf nooit heeft gehaald. Als je een beetje kunt zingen brengt hij je ook nog naar The Voice Kids. John de Mol is blij met jou.

John is ook blij met Britt Dekker, die hij zelfs een paard cadeau heeft gedaan in ruil voor wat kijkcijfers en op voorwaarde dat ze nooit deelneemt aan ‘De slimste mens’. Wat minder blij is hij met ‘de heren’ van Voetbal Inside. Die kosten hem alleen maar kijkcijfers. Aangenaam verrast was ik dat zowel René van der Gijp als Johan Derksen karakter toonde door te zeggen dat ‘het niet meer goedkomt’ met dit programma onder leiding van Judas Wilfred Genee. Maar als John zich er persoonlijk mee bemoeit, blijkt het karakter van een bankrekening toch de sterkste te zijn. Ook voor de importboer uit Grolloo.

Youp van ’t Hek heeft het in zijn column ook over de turntrainers, lees ik net. Hij maakt er zoals gewoonlijk alleraardigste grappen over vanuit zijn Italiaanse vakantieadres. Verleden week had hij het over de kneuterige Hollander die de Italiaan niets gunt. Hij heeft het ook weer over de koning die in zijn bootje van twee miljoen ronddobbert. Maar niet over de Nederlander die, ongeacht de coronacrisis, niet de middelen heeft om in Italië vakantie te vieren en om daar de arme Italiaan te steunen. Of om van een prachtig huis aan het Vondelpark naar een grachtenpand te verhuizen. Weinig karakter. Een karikatuur van zichzelf. Als hij vermoeid weer terugkomt zal hij plaatsnemen op een gereserveerde plaats op de tribune van de Johan Cruijff ArenA. Op meer dan anderhalve meter afstand van het gepeupel, van wie hij het toch moet hebben.

Ik koop een kaartje voor Youps voorstelling, omdat ik hem grappig vind en hij durft te zeggen wat hij vindt. Ik weet het, ik toon weinig karakter.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Karakter tonen"

02.08.20
Feedback:
Leuk geschreven, echt een stukje met karakter!
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig