Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

278 Hits

Publicatie op:
Kameleon

Verrassend is het niet meer te noemen, het kiezersbedrog is in Nederland gemeengoed geworden. In eerste instantie ging het vooral om het opstappen van een fractielid in de Eerste- of Tweede Kamer die vervolgens als eenling, door medeneming van de zetel, lid van de Kamer bleef. Veel Kamer-fracties hebben hier ervaring mee. Kies is anders, al valt daar iets beter mee te leven dan met de fratsen die politici nu vertonen. 

Je zult je stem maar hebben uitgebracht op het Forum voor Democratie, 50-Plus of de Partij voor de Dieren en vervolgens zien dat een lid van ieder van deze partijen hun Kamer-zetel jatten en doodleuk, zonder blikken of blozen, samen een fractie vormen. Wat zegt dit over deze politici? En wat zegt dit over de politiek in zijn geheel, als politici van verschillende partijen elkaar zo makkelijk vinden in hun overtuiging. Wat doen wij in Nederland dan nog met zoveel (splinter)partijen. 

Politici die aan zetelroof doen en samen een nieuwe fractie vormen met een oorspronkelijk politieke tegenstander, veranderen zowel van mening als van kleur. Zo vertonen ze kenmerken van een kameleon: tangachtige poten, gespierde tong en uitpuilende ogen. Met de tangachtige poten klampen ze zich stevig vast aan de zogenaamde “eigen” Kamer-zetel. Hun gespierde tong steken ze ver uit naar hun kiezers en eerdere politieke kameraden. En dan die uitpuilende ogen. Zijn die dan ook in staat om, net als bij een kameleon, alles nauwlettend in de gaten te houden? Nee, bij deze politici zijn de uitpuilende ogen de weergave van stress ten gevolge van door henzelf gecreëerde onmin. Nadat de storm is gaan liggen, veranderen de ogen richting doffe blik en blijft voor de kiezer de vraag waar deze overlopers nu werkelijk voor staan. Overlopers, ze schaden zowel zichzelf alsmede het vertrouwen in de politiek.

Het duurt niet lang meer voordat we naar de stembus mogen. Een nieuwe partij is in oprichting. Bij dezen alvast de naam en het stemadvies: Stem Kameleon. Voordat je het weet ben je aanhanger van een meerderheidspartij en zijn wij allemaal verzekerd van politiek beleid zoals beschreven in hun partijprogramma “We waaien met alle winden mee.” 

Criticasters hebben gelijk. Als alles tegenzit en werkloosheid op de loer ligt, kun je altijd de politiek nog in. 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Kameleon"