Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Kameel op de wallen!

Ze hebben me weleens verteld dat een column een pakkende en soms zelfs een tikkeltje aanstootgevende titel moet hebben. Daarmee schijn je dan de aandacht beter te kunnen trekken. Eens kijken of deze titel heftig en prikkelend genoeg is. Het is trouwens geen creatief en zelf bedachte titel, het is gewoon zomaar een recente krantenkop, een internet krantenkop, dat dan weer wel.

In onze westerse wereld gaan we prat op onze journalistiek, dat deze niet wordt bevuild, beïnvloed en besmet door ondemocratisch gekozen regeringen en dat er een goed en betrouwbaar en onbevooroordeeld beeld wordt gegeven hoe de wereld nu eigenlijk echt in elkaar steekt. Yeah, right! 
En uiteraard hebben we de door ons torenhoog de hemel ingeprezen persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van meningsuiting is ons heel kostbaar, zo kostbaar dat deze te pas en te onpas wordt aangevoerd als reden om  eens heerlijk ongezouten en vaak totaal ongefundeerd onze "mening" te geven, mensen te schofferen en voor alles uit te maken wat los en vast zit, want ja wij hebben "vrijheid van meningsuiting". De persvrijheid zou ons kunnen doen vermoeden dat het nieuws wat door onze tv-scherm de huiskamer ingeslingerd wordt toch echt op allerlei manieren belicht wordt en er zo een heel objectief en waargetrouw wereldbeeld wordt getoond. Toch begint het nieuws veel meer te lijken op een westerse kruistocht wat wij vinden wat wel en niet kan in onze Westerse wereld en dat tegengeluiden niet geduld worden. Het voelt weleens alsof er ook in onze media teveel een bepaald soort geluid of mening te horen is. Maar ja, we moeten ook niet de illusie hebben dat nieuws objectief kan zijn en het ons dan ook niet teveel aantrekken misschien. Objectief nieuws, dat is onmogelijk, want nieuws wordt gemaakt en soms zelfs verzonnen door mensen. En die mensen hebben uiteraard ook een mening en visie op de wereld. De eerste zin van het nieuws zou dan ook eigenlijk veranderd moeten worden in "Goedenavond, dit is het nieuws van 6 uur en dit is wat wij vinden wat u moet denken". Het lijkt welhaast of er stiekem een Westerse propaganda machine is die ons ongemerkt een wereldbeeld opdringt waarvan maar de vraag is of dit beeld wel helemaal klopt met de werkelijkheid

Maar nu terug naar die kameel, er zijn van die verhalen die je op de een of andere manier intrigeren en waar je bij het lezen echt van opschrikt of waar je gewoon even ongegeneerd om kan lachen. Dit was zo een verhaal. De betrokken mannen kon je niet betichten van een gebrek aan creativiteit voor hun vrijgezellen feestje. Geen aanstaande bruidegom die in een veels te krap konijnenpak werd gehesen en tijdens zijn tocht door de frivole Amsterdamse binnenstad door dronken Engelsen continue aan zijn konijnenstaart werd getrokken. En die dan als onderdeel van zijn opdrachtenlijstje moest vragen aan een willekeurige dame achter de ramen of zij zijn konijnenstaart in haar decolleté wilde laten verdwijnen. Niemand die hier ooit een probleem van maakt, als je over de Wallen loopt en niet zo een groepje opgeschoten jongeren ziet die de dames van lichte zeden treiteren en met zijn allen met hun neus (vaak blijft het niet alleen bij dit lichaamsdeel) tegen het raam aan staan te vrijen vraag je je af of je wel in de juiste buurt bent. Het schijnt er bij te horen en een uitstapje op de Wallen is niet compleet als je geen aangeschoten konijn tegenkomt en geen penetrante wiet-reuk kunt waarnemen 
Net zo min kijken we niet meer op als we een stelletje half dronken mannen op een barfiets zien waarbij de enigszins nuchtere bestuurder probeert het drukke Amsterdamse verkeer door te slalolommen, verkeersborden te ontwijken en trambestuurders de stuipen op het lijf jaagt. Maar nee, deze mannen hebben het heel anders aangepakt. Je hijst de aanstaande bruidegom gewoon op een kameel in Arabische kledij en loopt met hem over de Wallen, hoe geniaal is dat! Bovendien is het nog veilig ook, de aanstaande echtgenoot zal het niet wagen om gekke bewegingen te maken of van de kameel te springen en richting een uitdagende vrouw achter de ramen te rennen en met zijn dronken kop naar binnen te stappen.

Maar vreemd genoeg kwam er voor deze jonge mannen aan alle feestvreugde een abrupt einde. De politie haalde de jongeman van de kameel, de kameel werd meegenomen en ook de begeleider (waarschijnlijk werd hiermee de kamelendrijver bedoeld) werd meegenomen. Naar later bleek omdat de goede man nog een boete had openstaan. Ik hoorde de teleurgestelde mannen nog tegen spurtelen "maar meneer agent, waarom mag je wel met een koets met paarden over de dam rijden? Wat is het verschil? " Het was bij voorbaat kansloos, want een kameel hoort gewoonweg niet op de wallen. Waar een paard nog oogkleppen op heeft om niet afgeleid te worden wordt deze kameel helemaal uit zijn eigen cultuur gehaald waarin hij nog nooit een stukje bloot van een vrouw heeft gezien. En dan zomaar over de wallen zonder oogkleppen of enige vorm van bescherming tegen de schaars geklede vrouwen die nog tegen het raam tikken ook. Levensgevaarlijk, want de kameel zou hiervan zomaar op hol kunnen slaan en bovendien zwaar getraumatiseerd raken van dit ritje door het Sodom en Gomorra van het Westen. Het is simpelweg onmenselijk en zelfs ondierlijk.

Het liefst wilde ik alles weten over dit verhaal, de achtergronden, diepte-interviews met de kamelenbegeleider en de aanstaande bruidegom. Waar hadden ze de kameel weten op te duikelen, hoe zijn ze op het idee gekomen en wat heeft dit grapje gekost? Maar zoals zoveel nieuws kort en bondig wordt verteld zonder enige vorm van nuancering of achtergronden eindigde dit verhaal helaas ook na een paar regels en wel met de mededeling dat aangifte werd gedaan wegens dierenmishandeling.

Kort geleden heb ik een ritje gemaakt op een drommedaris in Marokko, hetzelfde als een kameel maar met een bult minder. Een paard is uiteraard niet "ontworpen" om op te rijden door mensen, dit geldt zeker ook voor een ezel, een drommedaris of een kameel. Maar bij een kameel zou je nog kunnen opwerpen dat de ruimte tussen de twee bulten een uitgekiend plekje is om stabiel en rustig te kunnen zitten. En heel gevaarlijk lijkt het ook niet, het opstappen is wel een dingetje, want als de kameel omhoog komt door zijn achterpoten te strekken moet je je goed vasthouden. Maar tijdens het ritje op de drommedaris had ik geen moment het idee dat de kameel zou gaan steigeren, op hol zou slaan of me er af zou gooien met een heupzwaai. Voor de duidelijkheid, we vragen ons geen moment af of het berijden van paarden wel zo fijn is voor de paarden inclusief teugels, bit en soms zelfs een zweep. Nee, paarden vinden het vanzelfsprekend en prettig en fijn om door mensen te bereden worden. We kunnen het de dieren in kwestie helaas niet vragen. maar paardrijden is in ieder geval niet geheel zonder gevaar. De ruitersport staat na voetbal op nummer 2 wat betreft het aantal sportgerelateerde ziekenhuis opnames . En dat komt echt niet door een lelijke val na het uitglijden over de uitwerpselen van het edele dier. Comfortabel vond ik het ritje op de dromedaris overigens niet, na een kleine 10 minuten vond ik het eigenlijk wel welletjes, maar ja, het zat bij de reis inbegrepen en wilde me niet laten kennen naar mijn kinderen toe die het ritje wel prima konden waarderen.

Bij gebrek aan verdere achtergrond informatie begon ik het verhaal van de kameel op de wallen zelf maar verder in te vullen. Ik stelde me zo voor dat de jongeman ging trouwen met een schone oosterse dame. En dat er een bruidsschat betaald moest worden alvorens het feest doorgang zou kunnen hebben. En ja, dat moet dan uiteraard in kamelen uitbetaald worden, tenminste zou zo dit gaan in onze beeldvorming toch? Kamelen zijn heel belangrijk in de Arabische wereld en haast onmisbaar voor sommige groepen en daardoor zeer waardevol. De succesvolle jonge westerse bankier wil deze vrouw niet laten gaan, hij houdt van haar , ze is mooi, charmant en lief en een handvol kamelen is dan uiteindelijk ook geen brug te ver voor hem om zijn droomhuwelijk doorgang te laten vinden. En dan komen zijn kameraden op een geniaal idee voor zijn vrijgezellenfeestje. Hoe gaaf zou het zijn om een soort "oosters-getint" vrijgezellenfeest voor hem te regelen. Tenslotte treedt hij in het huwelijk met een Arabische dame. Ze huren een kameel inclusief begeleider voor een uur en gaan er een kort ritje mee maken over de wallen. Waar ze die vandaan gehaald hebben die kameel? Ik zou het niet weten, maar er zijn in ieder geval wel degelijk kamelen in Nederland die niet in de dierentuin verblijven. Na wat google speurwerk kwam ik er zelfs achter dat er in Nederland een heuse kamelenmelkerij bestaat!

Als Westerse mensen die een open mind hebben en niet gauw opkijken van mensen die er net iets anders uit zien en denken blijken we in de praktijk toch ook wel sterk vast te houden aan onze waarden en normen wat deze ook mogen zijn. We zijn niet zo flexibel en open-minded als we zelf altijd denken. We willen onze cultuur, onze waarden en normen met hand en tand verdedigen tot het sinterklaasfeest met zwarte piet en onze christelijke feestdagen aan toe. Ook onze heren politici kwamen hier tijdens de verkiezingsdebatten niet altijd goed uit wat onze cultuur en waarden en normen nou eigenlijk omhelst. Bovendien veranderen cultuur en waarden en normen sterk door de tijdsgeest, bevolkingssamenstelling en andere invloeden. We worden ook hier in Nederland gebombardeerd met nieuws dat krampachtig vasthoudt aan onze blik en onze visie op de wereld. De Russen zijn allemaal gevaarlijke Wodka drinkende spionnen die met internettrollen hun geliefde Trump in het zadel hebben geholpen, de Polen zijn allemaal slordige bierdrinkende stukadoors en alle moslim mannen die hun baard plotseling laten groeien worden argwanend aangekeken en zijn wellicht aan het radicaliseren. Ondertussen bouwen we verder aan een groot, sterk en machtig Europa. Een Europa dat omringende landen toch ook een beetje benauwd maakt, het meest corrupte en criminele land van Europa, de Oekraïne, lijkt zomaar tussen de vingers van Poetin door te glippen en te worden ingelijfd bij Europa. Hoewel de vraag niet meer van toepassing lijkt te zijn hebben we ons toch meerdere malen serieus afgevraagd of we bij kwalificatie voor het WK voetbal naar het Rusland van Poetin moeten afreizen. Naar ik weet heb ik geen kritisch geluid gehoord over onze deelname aan het Eurovisie songfestival in Oekraïne. Een land dat nog steeds in oorlog is, met een zeer dubieuze regering en waar het "conflict" inmiddels al ongeveer 10.000 slachtoffers heeft geëist. De miljardensteun van de EU zou het land moeten helpen, maar niemand weet wat er met het geld gebeurt en we lijken als EU soms aan zware zelfoverschatting te lijden om te denken dat we landen met wat geld en vage afspraken "gezond" kunnen maken en kunnen toevoegen aan ons superieure Westerse en Europese conglomeraat.

De kameel maakt het naar omstandigheden trouwens goed. Gelukkig heeft hij geen last gehad van ondervoeding of uitdroging na dit hete en zeer pikante avontuur over de Amsterdamse wallen. Na een kort verblijf bij de politie is hij in goede orde overgedragen aan zijn begeleider. De begeleider heeft zijn openstaande verkeersboete voor te hard rijden op de snelweg keurig voldaan en kon met zijn kameel het politiebureau verlaten. Een strafbaar feit was verder niet gepleegd want naar het schijnt is het niet verboden in Nederland op een kameel te rijden. De rust op de Amsterdamse wallen is ook weer terug gekeerd gezien de mannen die halfdronken in konijnenpak onlangs weer zijn gesignaleerd. Het vertrouwde beeld van de wallen is weer helemaal terug, wiet-rokende Franse jongeren, luid schreeuwende dronken Engelsen en af en toe een clochard die zeer waarschijnlijk ongewild zijn baard ziet groeien maar verder geen kwaad kan omdat hij geen jurk draagt. Alles lijkt weer normaal en zoals het hoort. Ons oude vertrouwde beeld van de wallen is weer helemaal terug en hopelijk komt er niet weer een kameel ons beeld van de wallen verstoren. Dit hoort gewoonweg niet, het past domweg niet in ons beeld van de wallen. De jongeman is inmiddels keurig getrouwd met zijn Arabische schone en woont inmiddels samen met haar in een nette buurt in Amsterdam-Zuid. Ze is helemaal ingeburgerd en heeft het inburgeringsexamen met vlag en wimpel gehaald, iets wat voor Nederlanders helemaal niet vanzelfsprekend is gezien de meest rare vragen die er in staan. De enige vraag waar ze toch even bij twijfelde tijdens het inburgeringsexamen was een multiple choice vraag over de Amsterdamse wallen. De vraag luidde: "Wat is niet toegestaan op de Amsterdamse wallen?" . De 3 antwoorden waaruit gekozen kon worden waren, 1) Met bier in je hand in een konijnenpak rare bekken trekken voor het raam van een prostitué, 2). Al wiet-rokend en met ontbloot bovenlijf op een brug staan en Nederlandstalige liedjes lallen om 1 uur 's nachts 3). Een kort tochtje maken op een kameel. 
Ze twijfelde nog licht maar wist uiteindelijk toch het enige juiste antwoord 3) te kiezen. Yes, het is ons gelukt, het voelt alsof we een zieltje gewonnen hebben, we hebben haar binnen no-time gehersenspoeld en onze hoogdravende enige juiste vrije westerse waarden en normen weten op te dringen.
Dit artikel delen?
Pin It

Column

 • Hits: 473
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

 • juli 2019
 • juni 2019
  • Happy (68) Vera Bijma 30-06-2019

   Zo ligt hij nog aan de borst en zet wankelend zijn eerste stapjes en het volgende moment – zo...

   Lees meer...

  • Hygiëne (92) Machteld Berkelmans 29-06-2019

   Ik kan met verbazing kijken naar Stef als hij bezig is met zijn dagelijkse hygiëne-ritueel. Met...

   Lees meer...

  • Beslobberingen (69) Harmen Sneer 28-06-2019

   In de naweeën van Hetty’s overlijden Hetty is niet meer. Mijn schat ging zonder al teveel lijden...

   Lees meer...

  • Jong geleerd (88) Vera Bijma 27-06-2019

   Van school naar ons huis is amper tien minuten fietsen. Maar mijn vijfjarige zoon wil toch even op...

   Lees meer...

  • Snappen jullie dat nou? (59) Jac Babin 26-06-2019

   Snappen jùllie dat nou?Geconcentreerd typte ik een bericht op mijn mobiel. Met twee vingers en één duim....

   Lees meer...

  • Verbijsterd (89) Machteld Berkelmans 25-06-2019

   Soms kom je mensen tegen die alles tegen lijken te hebben. Wat er maar fout kan gaan, gaat ook...

   Lees meer...

  • OM DE TUIN GELEID (62) Rebelle van Reymerswael, schrijfgek 24-06-2019

   "Toevallig" gaat zij tuinieren, op het moment dat de medewerkers van de plantsoenendienst,hun...

   Lees meer...

  • DuDi (90) Robert Beernink 23-06-2019

   Wie zijn oor goed te luister legt, komt er niet meer uit. Voor het goede begrip: ik bedoel hier...

   Lees meer...

  • Koffertje (70) Vera Bijma 22-06-2019

   Hieperdepiep … hoera! Zoonlief is zes jaar geworden en dat betekent dat hij vandaag hét koffertje...

   Lees meer...

  • Gespreksonderwerp (89) Machteld Berkelmans 21-06-2019

   We kennen het allemaal wel denk ik. Je zit samen met mensen en vallen er stiltes. Het valt niet...

   Lees meer...

  • onbesuisd (117) Dorine Van der Marel 20-06-2019

   Met de zilveren Renault Modus tot het dak toe volgepropt komen dochter en vriendin het plein...

   Lees meer...

  • Re-Ellie-ty (86) Robert Beernink 19-06-2019

   Wat zou de echte reden zijn van het ontslag van Ellie Lust bij de Amsterdamse politie? Haar...

   Lees meer...

  • Bevalling (93) Vera Bijma 18-06-2019

   Nog voor de wekker gaat, hoor ik al gerommel in de kamer naast ons. Ik kijk om het hoekje en zie...

   Lees meer...

  • Omkeren, de dood tegemoet. (143) Gerard Treffers 17-06-2019

   Bekend zijn de verhalen van mensen die aan de dood ontsnapten toen ze een vliegtuig misten dat...

   Lees meer...

  • Dacht het niet (93) Vera Bijma 16-06-2019

   We zitten met zijn drieën in de auto op weg naar huis. Onze 5-jarige zoon telt de tractors die hij in...

   Lees meer...

  • Verhalen vertellen (105) Machteld Berkelmans 14-06-2019

   Een collega-schrijver las mijn verhalen en vond dat er nog veel verhalen verteld moesten worden....

   Lees meer...

  • Plat (96) Vera Bijma 13-06-2019

   Het is zondagmiddag en we voelen ons alle drie wat plattekes. Maar het is prachtig weer en dus...

   Lees meer...

  • Rugzak (91) Robert Beernink 11-06-2019

   Mijn vader vertelde dat ze in zijn RK lagere schooltijd na de laatste bel soms protestante...

   Lees meer...

  • EHBO-cursus (106) Vera Bijma 09-06-2019

   Toen ik onlangs op het werk de kans kreeg om een EHBO-cursus te volgen, greep ik deze met beide...

   Lees meer...

  • Snappen jullie dat nou? (113) Jac Babin 07-06-2019

   Geconcentreerd typte ik een bericht op mijn mobiel. De ogen strak gericht op het toetsenbord. Ik...

   Lees meer...

  • Lekker is dat (109) Vera Bijma 03-06-2019

   Kun jij ook zo genieten van frisgewassen kleding waarin je de zon nog kunt ruiken? Dat is voor mij één...

   Lees meer...

 • mei 2019
  • Wereldverbeteraars (94) Martin Oosting 01-06-2019

   Wereldverbeteraars zijn mensen die meteen het hele huis afbreken als er ergens een deur piept. Men...

   Lees meer...

  • Reclame (111) Vera Bijma 30-05-2019

   ‘Ik zou toch logopedie willen aanraden’, zegt de juf tijdens het oudercontact. Onze vijfjarige...

   Lees meer...

  • Retraite (96) Robert Beernink 29-05-2019

   Bijna Hemelvaart: een dag van tegenstellingen. Wat is het nut van massaal voor dag en dauw opstaan en gaan...

   Lees meer...

  • Peuter-influencer (102) Machteld Berkelmans 28-05-2019

   Ik heb een nieuw begrip geleerd. Dat is op zich niet bijzonder, ik leer iedere dag bij. Maar dit...

   Lees meer...

  • Huisdier (122) Vera Bijma 26-05-2019

   We zitten in de auto op weg naar huis, als onze vijfjarige zoon plots meedeelt dat hij een...

   Lees meer...

  • lentekriebels (128) Dorine Van der Marel 25-05-2019

   Lentekriebels. Ik weet er even geen raad mee. Het sast uit de hemel en het is droevig koud.  Mede...

   Lees meer...

  • Harris Mopulu (160) Lieven Vandekerckhove 24-05-2019

   We waren nog volop bezig, ons in de nieuwe woning te nestelen, kort na onze landing op Afrikaanse...

   Lees meer...

  • Cool (109) Vera Bijma 22-05-2019

   Als ik mijn vijfjarige zoon een kus op zijn wang geef, trekt hij tegenwoordig een zo vies mogelijk gezicht...

   Lees meer...

  • Plurieldakjesspecialist (118) Dorine Van der Marel 20-05-2019

   Met bakken kwam het uit de lucht. Rukwinden smeten takken over de weg en tergde het met...

   Lees meer...

  • Nanomol (111) Robert Beernink 18-05-2019

   Het allereerste schisma op aarde was dat tussen mens en dier. In onze stamlijn was zoveel...

   Lees meer...

  • Mindful (134) Vera Bijma 16-05-2019

   Ik hoef de deur niet uit voor een sessie mindfulness. Dankzij mijn zoon heb ik namelijk ontdekt...

   Lees meer...

  • Zo maken ze ze niet meer... (125) Machteld Berkelmans 14-05-2019

   Mijn middelbare schooltijd speelde zich af eind jaren 70 en begin jaren 80. De tijd van punk, new...

   Lees meer...

  • Luizenkammers (121) Robert Beernink 12-05-2019

   Ik kijk best redelijk veel televisie en denk ineens: stop ermee! Ik zit niet middenin een...

   Lees meer...

  • Luizen (152) Vera Bijma 10-05-2019

   Oh nee, hè! denk ik als ik een briefje in mijn kleuters boekentas vind waarop staat dat er weer...

   Lees meer...

  • Stage in de grote stad (138) Dorine Van der Marel 08-05-2019

   Nog wat onwennig zat hij samen met zijn stagebegeleider een broodje kaas te eten in het...

   Lees meer...

  • Reclame (139) Vera Bijma 06-05-2019

   ‘Ik zou toch logopedie willen aanraden,’ zegt de juf tijdens het oudercontact. Onze vijfjarige...

   Lees meer...

  • Het is altijd jammer (180) Henny A.J. Kreeft 04-05-2019

   Een lokale krant, meestal het lokale sufferdje genoemd, is iets wat hard nodig is voor een...

   Lees meer...

  • Herfst van mijn leven (126) Everdien Sambrink Sanderink 02-05-2019

   Ik ben in de leeftijdloze herfst beland. Herfstlieden zoals ik zitten pakweg tussen de...

   Lees meer...

 • april 2019
  • Golflengte (127) Robert Beernink 30-04-2019

   Zondagmorgen, onderweg naar mijn uitgever om de Overeenkomst van Uitgeven te ondertekenen voor...

   Lees meer...

  • Billen (132) Vera Bijma 28-04-2019

   ‘Wat heb je mooie billen!’ roept mijn 5-jarige zoon verrast als hij me in mijn panty in de...

   Lees meer...

  • Kom je buiten spelen? (183) ruby thijs 26-04-2019

   Ik herinner me nog goed dat als jong meisje ik samen met mijn grote broer en zus buiten speelden....

   Lees meer...

  • Een vreemde vogel (112) Lizzie Bizzie 24-04-2019

   Op mijn achttiende heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Alfred Hitchcock, Dat wil zeggen met...

   Lees meer...

  • BoekenBal (117) Robert Beernink 22-04-2019

   ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid:’ is wellicht de beroemdste dichtregel uit de vaderlandse...

   Lees meer...

  • Paasvuur (128) Robert Beernink 21-04-2019

   De ene brand is de andere niet. De wereld rouwt om de enorme schade aan de Notre-Dame de Paris....

   Lees meer...

  • Vrolijk Pasen (143) Dorine Van der Marel 20-04-2019

   Help. Echtgenoot heeft weer een nieuwe hobby. De voorlaatste keer dat hij een nieuwe hobby had,...

   Lees meer...

  • Het dak eraf (127) Vera Bijma 18-04-2019

   Rond half vijf ’s nachts schrik ik wakker van een geluid. Het klinkt alsof er iemand de trap...

   Lees meer...

  • Politiek (142) Machteld Berkelmans 16-04-2019

   Vroeger was politiek een ernstiger zaak dan tegenwoordig. Politiek werd bedreven door bezadigde...

   Lees meer...

  • Onthouden (121) Robert Beernink 14-04-2019

   Het vat is leeg, de bok verbrand, het hoofd bonkt onder het askruisje. Alle rituelen zijn...

   Lees meer...

  • Vervelendigheid staat voor de deur (133) Edith E (©Inspiratiewater) 12-04-2019

   Hij is één van de grootste irritaties in het leven. Hij jaagt de schrik in de benen, omdat hij...

   Lees meer...

  • De zeiklijn (158) Dorine Van der Marel 10-04-2019

   Ik wil net de eerste hap van mijn carpaccio de bœuf nemen als ik zoon aan de lijn krijg. Hij is...

   Lees meer...

  • Who's bad ? (151) Lydia Willemse 08-04-2019

   Hebt u Leaving Neverland gezien ? Ik wel of ik ook, zij het met tussenpozen. De vier uur durende...

   Lees meer...

  • Dialect (154) Machteld Berkelmans 06-04-2019

   Ik ben geboren in Tilburg, diep in het Brabantse land. Het land van de zachte g. Dat hoor je aan...

   Lees meer...

  • Wit (125) Robert Beernink 03-04-2019

   We hebben een groot tekort aan wit in ons land. Ho, voordat de radicalen hier de voordeur komen...

   Lees meer...

  • Alles voor niets geweest (162) Dorine Van der Marel 01-04-2019

   Jaren ben je bezig om je kinderen veilig en gezond groot te brengen. In hun prilste maanden geef...

   Lees meer...

 • maart 2019
  • Lekker door de modder (137) Machteld Berkelmans 30-03-2019

   Het baasje houdt niet van regen. Omdat het dan overal zo’n blubber wordt. Zelf houdt hij ook niet...

   Lees meer...

  • Energierekening (114) Robert Beernink 28-03-2019

   Met God als baas was de aarde het centrum van de schepping, daarna werden zon en mens het...

   Lees meer...

  • Cursiefjes (252) Lieven Vandekerckhove 26-03-2019

     Mijn boek, „In schuinschrift“ bundelt een aantal cursiefjes, die alle handelen over het wel en...

   Lees meer...

  • Selfie (166) Machteld Berkelmans 24-03-2019

   Met de komst van de smartphone is ook een heel bijzonder fenomeen ontstaan. Een fenomeen waar het...

   Lees meer...

  • Ontlijnen (162) Robert Beernink 22-03-2019

   Het is zo ingeburgerd dat je het pas door hebt als het niet gebeurt. Voorwaarde is dat je het zelf ook...

   Lees meer...

  • Barbie (187) Irma Moekestorm 20-03-2019

   Ik kan me niet heugen dat ik ooit een goede poppenmoeder was. Het enige dat ik me kan herinneren...

   Lees meer...

  • Kwantumtaal (135) Robert Beernink 18-03-2019

   In VPRO’s 2DOC was recentelijk ‘De Race’ te zien, over de ontwikkeling van de kwantumcomputer, met in...

   Lees meer...

  • Meelopen (145) john ten wolde 16-03-2019

   MEELOPEN Meelopen, omdat je geen eigen mening hebt? Al denk je van wel. Ga eens bij jezelf na......

   Lees meer...

  • Kalotjesclub (123) Robert Beernink 14-03-2019

   De Paus roept de leiders van de bisschoppenconferenties naar Rome om het eens diepgravend over...

   Lees meer...

  • sneeuw (211) Dorine Van der Marel 12-03-2019

   We hebben een wat koel onthaal in de Alpen als we ‘s avonds na vijf uur rijden moe aankomen. Het...

   Lees meer...

  • Maatneemland (137) Robert Beernink 10-03-2019

   Dit land is zo klein dat we alles en iedereen de maat kunnen nemen. Wie in de Verenigde Staten...

   Lees meer...

  • succes met de verhuizing (174) Dorine Van der Marel 07-03-2019

   Op weg naar de brievenbus kwam ik een dorpsgenote tegen. Nog voordat ik mijn mond open deed, zette zij...

   Lees meer...

  • Eeuwelingen (150) Robert Beernink 05-03-2019

   Onlangs vertoonde het onvolprezen geschiedkundig televisieprogramma Andere Tijden een compilatie...

   Lees meer...

  • Vrijheid, Gelijkheid en Big Brotherschap (112) wybo kuizenga 03-03-2019

   Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je je afvraagt of de M in KLM, nu de M van Cora is? Cora van...

   Lees meer...

  • Voetballers (144) yves goudket 01-03-2019

   De voetballerij is de laatste 20 jaar enorm geevolueerd, niks is minder waar, net zoals alles...

   Lees meer...

 • februari 2019
  • Je zal het maar hebben (135) Machteld Berkelmans 27-02-2019

   Soms komen er toch wel eens programma’s op televisie waarvan je denkt, ja, daar moet ik even naar...

   Lees meer...

  • Cold War verdient geen Oscar (250) Reinder Veelinx 26-02-2019

   Regisseur Pawel Pawlikowski won met Ida een Oscar. Zijn Cold War werd twee keer genomineerd. Alle...

   Lees meer...

  • Komaf (144) Robert Beernink 24-02-2019

   Ik heb een DNA test laten uitvoeren om een indruk te krijgen van mijn afstamming. Dat is een...

   Lees meer...

  • neerslag (181) Dorine Van der Marel 22-02-2019

   Het was een slechte nacht, een heel slechte nacht. Uren na middernacht lag ik nog klaarwakker naar het...

   Lees meer...

  • Pianolastemming (114) Robert Beernink 20-02-2019

   In aanloop naar blue Monday op 21 januari voelt het weldadig ons wolkengrijze land, waar momenteel weinig te...

   Lees meer...

  • Er bij horen (151) Machteld Berkelmans 18-02-2019

   Een aantal jaren geleden heeft in China een, inmiddels volwassen, man zijn nier verkocht om met...

   Lees meer...

  • Samen boodschappen doen (119) Machteld Berkelmans 17-02-2019

   Ik stond in de supermarkt in de rij voor de kassa. Vrijdagmiddag, mijn laatste adres dus ik had de...

   Lees meer...

  • Kampioen (128) hans rol 16-02-2019

   Met een ongezonde spanning zit ik voor de buis. Ik wil graag zien hoe de kleinzoon van Poupou...

   Lees meer...

  • Robbie van Leeuwen - wat een verademing (140) Watze Witteveen 14-02-2019

   De Wereld Draait Door is al een paar jaar geen vaste kost meer in de vooravond. Daar waar ik...

   Lees meer...

  • Copulator (123) Robert Beernink 12-02-2019

   Er is geen enkel goed gebruik over dat niet onder vuur ligt. De zwartepietendiscussie is er zelf...

   Lees meer...

  • Lauwersoog - rampzalig (139) Watze Witteveen 10-02-2019

   Vrouw wilde iets leuks doen vandaag. Aangezien ik de laatste tijd niet in opperbeste stemming...

   Lees meer...

  • Wegen (183) Robert Beernink 07-02-2019

   Voornemens maken voor Nieuwjaar is flauwekul. Dat soort ambities is net als de horizon: die is er...

   Lees meer...

  • #Ceci n'est pas une sein (146) Inge Sleegers 04-02-2019

   Regelmatig heb ik gemengde gevoelens bij wat er in mijn newsfeed op facebook verschijnt. Posts van...

   Lees meer...

 • januari 2019
  • Waterlinie (172) Robert Beernink 31-01-2019

   Tussen het gesoebat over de kleur van de knecht, stabiliteit van de stint en valorisatie van...

   Lees meer...

  • De rat (210) Dorine Van der Marel 27-01-2019

   Het houtkacheltje brandt behaaglijk, de lampen zijn sfeervol gedimd en op de televisie legt Lubach helder...

   Lees meer...

  • Geniaal (185) Robert Beernink 23-01-2019

   Erkend China kenner Ruben Terlou vindt het geen verrassing dat in dat land voor het eerst...

   Lees meer...

  • Een Aanrader! (142) Emily Puck 19-01-2019

   Merci Liliane, voor deze kop. Het doet veel, en het is belangrijk, veel belangrijker dan het...

   Lees meer...

  • Bedekking (197) Robert Beernink 15-01-2019

   Het wettelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding polariseert naar een discussie over...

   Lees meer...

  • Klaar voor het nieuwe jaar (152) Titia Bosma 11-01-2019

   01-01-2019, 09.56 uur, een app van mijn schoonzus. 'Net niet in het oude jaar, maar nu eindelijk...

   Lees meer...

  • Erbarmen (181) Robert Beernink 07-01-2019

   In de aardige quiz Met Het Mes Op Tafel van Omroep Max vraagt de heerlijk anachronistisch gecaste...

   Lees meer...

  • 'Dag van...' (365) Lieven Vandekerckhove 03-01-2019

       In de krant vernam ik vanmorgen dat het vandaag wel een heel bijzondere dag is. Geen feestdag,...

   Lees meer...

 • december 2018
 • november 2018
 • oktober 2018
  • Omvallen ziekenhuizen. (155) Brigitte de Jong 30-10-2018

   Geschokt vernam ik het nieuws dat MC Slotervaart en de IJsselmeer ziekenhuizen op de fles zijn....

   Lees meer...

  • De kus (311) Heleen van Beek 27-10-2018

   In Nederland is het de gewoonte om elkaar drie kussen op de wang te geven, meestal beginnend op de...

   Lees meer...

  • Lateraal (186) Robert Beernink 24-10-2018

   Lateraal valt in een verzameling woorden die door zowel hun schrijfwijze als klank intrigeren. De...

   Lees meer...

  • De ‘kledders’ van Twan Huys en Jeroen Pauw (248) Han Maas 20-10-2018

   Twan Huys heeft de presentatie van RTL Late Night van Humberto Tan overgenomen omdat de...

   Lees meer...

  • Smaak (244) Robert Beernink 17-10-2018

   Valt over smaak te twisten? Chubby Checker zou dat volmondig met ‘ja’ hebben beantwoord. Ons oude...

   Lees meer...

  • Zombie (218) Luc van de Wiel 14-10-2018

   Als ik even opkijk, zie ik een zombie langs fietsen. Tergend langzaam fietst ze me voorbij, haar...

   Lees meer...

  • Perspectief (217) Robert Beernink 11-10-2018

   Mijn redacteur op de uitgeverij hamert voortdurend op adequaat schrijfperspectief en accuratesse...

   Lees meer...

  • Besef is alles, zonder besef bestaat niets (207) Jim Beta Beta 08-10-2018

   1 Besef is alles, zonder besef bestaat niets. We zien onszelf als beschaafd, maar zijn we dit ook? Hoe...

   Lees meer...

  • Fitwit (222) Robert Beernink 05-10-2018

   Onlangs werd in Den Haag een of andere smuck gearresteerd omdat hij voorbereidingen zou treffen...

   Lees meer...

  • Queen of Crime (236) Cisca Keesman 02-10-2018

   “Is ze nou nóg niet begonnen?” Een miss Marple-achtige vrouw met een hoedje op vraagt het me op...

   Lees meer...

 • september 2018
  • Zielkijker (203) Robert Beernink 29-09-2018

   Coen Verbraak heeft het beste tot het einde bewaard: het moment waarop de ziel zelf zich moet...

   Lees meer...

  • Wetenschappelijke slagers (162) Edith E (©Inspiratiewater) 26-09-2018

   Gisteren, 28 augustus 2018, heb ik me weer eens flink zitten opwinden over een nieuwtje in de...

   Lees meer...

  • Geweten (158) Henk van Veen 23-09-2018

   De fractievoorzitter van de Christen Unie (C.U.), Gertjan Segers, verwerpt de afschaffing van de...

   Lees meer...

  • Lokeend (206) Robert Beernink 20-09-2018

   De vijf vijfjes van de Staatsloterij branden in mijn binnenzak. Ik werp een blik naar binnen....

   Lees meer...

  • Varen (223) Henk van Veen 17-09-2018

   Varen op de Linge. De tocht in de haven van Leerdam. Het is zomer, het is erg warm 30°+....

   Lees meer...

  • GraaiGabbers (211) Robert Beernink 14-09-2018

   Ik moet iets bekennen: een geschil met het dorpstoneel brengt ons voor het hekje en begint op mijn...

   Lees meer...

  • Wielrenners hebben geen drinkpauze (231) Bas Oosterlaken 10-09-2018

   Ik zat met de familie te kijken verbaasd naar de Johan Cruijff Schaal tussen Feyenoord en PSV....

   Lees meer...

  • BlokBuster (212) Robert Beernink 05-09-2018

   Ik ken onze Minister van Buitenlandse Zaken nog uit zijn tijd bij De Bank. Behalve wat magerder,...

   Lees meer...

 • augustus 2018
  • Vrienden en familie (213) Trijntje Lamein 30-08-2018

   Soms heb je vrienden die als familie zijn. En soms ook heb je familie die niet eens vrienden van...

   Lees meer...

  • ©ZinderZinnen (194) Robert Beernink 25-08-2018

   Na een korte wandeling door de binnenstedelijke hittegolf glip ik de boekhandel binnen. Inkoper...

   Lees meer...

  • Alpha hulp -Huishoudelijke werkster (284) Gerard Treffers 21-08-2018

   Een alfahulp is iemand die in Nederland ingezet wordt voor het verlenen van huishoudelijke hulp....

   Lees meer...

  • Komkommertijd (231) Robert Beernink 16-08-2018

   Vroeger wisten we het van tevoren: zodra het buiten heet is, dansen de journalisten op de...

   Lees meer...

  • Verzamelwoede (286) Cisca Keesman 11-08-2018

   ‘Dat gaat hem niet worden, mevrouw’. Hij staat voor me met een beschuldigende blik in zijn ogen....

   Lees meer...

  • Stamtafel (256) Robert Beernink 07-08-2018

   De afbladderende bruine kroeg is gevuld met de opeengepakte weeïge geur en smaak van een niet...

   Lees meer...

  • Carmiggelt achterna (212) Kathelijne De Brauwer 04-08-2018

   Ze klampt zich vast aan de tapkast als aan de laatste strohalm. Ze is van kop tot teen gehuld in...

   Lees meer...

  • 65+ crisis (384) Gerard Treffers 02-08-2018

   Iedereen kent de grote trauma’s in zijn leven. Het begint al met de geboorte, als je met alle...

   Lees meer...

 • juli 2018

Hoogste beoordeelding:

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster