Han Maas

Kaag en Coldeweijer - grensoverschrijdend

© Han Maas op 24.04.2022.

Als je een bijlage niet leest, ben je een politica met een onduidelijke bijsluiter: wat houdt ‘nieuw leiderschap’ in en in hoeverre zijn je wegen gescheiden van de eveneens aan geheugenverlies lijdende minister-president? In hoeveel van de gevallen geldt: waar je mee omgaat word je door besmet?

Hans van Mierlo – oprichter van D66 – zie ik nog voor me in ’66, toen hij in een ouderwets filmpje standvastig door de straten liep. Soaps bestonden toen in Nederland nog niet. Aristocratie wel en dat heeft Kaag beslist niet van hem geërfd, dat zit in haar.

Gerotzooi in de partij, daar gaat het om. Nou en? Zoek het uit en ruim je rotzooi op. Kwalijk voor Kaags reputatie? Welke dan? De weg naar het door haar felbegeerde Torentje was toch al afgesloten.

Van Mierlo draait zich om in zijn graf, neemt er nog eentje en brieft alles door aan Connie; zij maakt er een roman van, misschien wel historisch, met mooie volzinnen over zin en onzin. Misschien komt er een persoon in voor die eerdaags ook een Me Tootje aan zijn vermeend chronisch afgezakte broek krijgt. ‘We noemen hem “Kereltje”, zegt Van Mierlo. Maar die naam had Wiegel al verzonnen. Of de beschuldiging waar is? Dat doet er niet toe, want in een roman mag je alles schrijven, daarvoor hoef je geen hoor- en wederhoor te doen, Yvonne Coldeweijer – weet zij veel, ze is nooit verder gekomen dan de juicy Bouqetreeks en Mijn Geheim. En dat is zo’n beetje het enige dat ze wél geheimhoudt. Weet ook Ellen ten Damme, die er dan ook voor kiest om in de kappersstoel van Eus zelf te vertellen dat ze acht jaar geleden ergens in Marokko tegen een Me Too is aangelopen. Ze noemt geen namen, maar Ali B zegt dat ze alleen maar wat hebben geflirt en gezoend. Dat is dus wederhoor – jammer Yvonne, je bent te laat. Maar ja, er is vast nog wel een andere rat. We noemen hem Ciske.

Lilianne Ploumen legt haar functie als fractievoorzitter van de PvdA neer. Ze is er niet geschikt voor, zegt ze – of haar partij? Na de broedermoord van Lodewijk Asscher op Diederik Samsom zo’n zes jaar geleden, volgde zij een jaar geleden Asscher op, die terugtrad door een affaire. Nee, geen grensoverschrijdend gedrag. Het ging slechts om de toeslagenaffaire.

Maar het komt goed: Attje Kuiken volgt Ploumen op. Ze praat over de gasprijs en de woonproblemen. Als dat geen nieuw leiderschap is. De deelnemers van het spelprogramma De Verraders – een slap aftreksel van Wie is de Mol – krijgen psychische hulp aangeboden vanwege de vele complotten en leugens waarmee ze te maken kregen. Glennis Grace treedt weer op, dus kunnen we tijdens een concert van haar met een gerust hart zonder helm op weer naar de Jumbo. 60-plussers met een e-bike kunnen overigens beter de eerdaags verplichte helm ophouden. Je weet het maar nooit met die wilde asperges.   

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  26.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Omdat je breed geïnformeerd bent tip je erg veel onderwerpen en invalshoeken aan en dat verdunt de inhoud. Je kunt fileren en ik ben benieuwd naar een column die zich toespitst op één persoon of onderwerp.
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Han Maas 26.04.22
   Ik schrijf over actuele onderwerpen en die bestaan uit meerdere invalshoeken die elkaar ook raken. In deze column: politiek gesteggel dat ik breed uitmeet. Verder het bekende grensoverschrijdend gedrag en tot slot een afsluiting. Dus het aantal onderwerpen valt wel mee. Dat het je smaak niet is, dat kan. Niet dat ik mij wil en KAN meten met hem, maar lees de columns van Youp van 't Hek en het aantal onderwerpen dat hij gebruikt.
   Dank voor je reactie.
  24.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik heb weer genoten. 🤣
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 977
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Ronald de Zoete: Groene winst

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.