Voor schrijvers, door schrijvers
Blog

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 652

Joviaal onder de jovialen

Wat fijn dat u voor de spoedcursus “Joviaal onder de jovialen” hebt gekozen! Niet iedereen heeft het van nature in zich altijd gezellig, monter en aanwezig te zijn. In deze lesbrief doe ik u enkele tips aan de hand, waarmee u van uzelf een onder geen beding te missen persoon maakt. U leert niet alleen uzelf staande te houden in luidruchtige kakofonieën, maar er ook wezenlijk onderdeel van uit te maken. Het opgroeien en leven in een omgeving waarin jovialiteit de norm is, maakt van mij een expert waarop u kunt vertrouwen.

Begroeten en praten doet u altijd op dezelfde manier: heel hard. Het maakt daarbij niet uit of u op een verjaardag bent, u half-om-half haalt bij Albert Heijn of een vuilniszak buitenzet. Daarbij teken ik aan dat een verjaardag of soortgelijke bijeenkomsten een uitdaging kunnen zijn. Vaak houdt de geldingsdrang van de joviaal gelijke tred met het oplopen van het aantal aanwezigen. U kunt er dan het beste een schepje bovenop doen. Dreigt u ondergesneeuwd te raken, omdat anderen hard schreeuwen? Schreeuw gewoon nog harder.

Wanneer u afscheid neemt, moet u uw afscheidsgroet herhalen. U houdt het niet bij een keer “dag,” “doei,” of “houdoe” zeggen, maar u gilt het minimaal drie keer. Leuk is het wanneer u de beschikking heeft over een auto en een passend slotakkoord kunt toevoegen middels een ram op de claxon. Dit kan op elk moment van de dag. Desnoods ’s nachts. Geneer u niet.

Besluit u vrijwilligerswerk te gaan doen, dan steekt u dat niet onder stoelen of banken. Kies bij voorkeur werk uit waarvan u weet dat het u goed staat. U hoeft het niet per se te menen. Werkt u bijvoorbeeld met nieuwkomers en u krijgt een gerechtje te eten anders dan boerenkool, dan hoeft u het niet te laten bij “bedankt.” U kunt er gerust aan toevoegen dat het wel meevalt en dat u eigenlijk vindt dat het ook best nette mensen zijn.

Natuurlijk komt u altijd mensen tegen die niet van zins zijn deze cursus te volgen. Denk dan niet te ruim. Het is belangrijk het overzichtelijk voor uzelf te houden en over een oordeel als “saaie droogkloot” hoeft u zich niet schuldig te voelen. Het is helemaal het probleem van de andersdenkenden en de andersvoelenden en absoluut niet uw taak om zich daarin te verplaatsen.

Wanneer u op enig moment moeite heeft tijdens het proces van joviaal in wording, dan ben ik te allen tijde bereid u extra te coachen.

Dit artikel delen?
Auteur: ©Marieke Vos
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 193
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Joviaal onder de jovialen"

Geschreven door Marieke Vos . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Ook jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

A Taste of Talent ?

Elke keer, bij een nieuw bezoek aan deze pagina, een ander en actueel leespakket!
Wist je?

Random:

kostbare grond
| joke scholten | Poëzie