Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 626
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Joviaal onder de jovialen

| Marieke Vos

Wat fijn dat u voor de spoedcursus “Joviaal onder de jovialen” hebt gekozen! Niet iedereen heeft het van nature in zich altijd gezellig, monter en aanwezig te zijn. In deze lesbrief doe ik u enkele tips aan de hand, waarmee u van uzelf een onder geen beding te missen persoon maakt. U leert niet alleen uzelf staande te houden in luidruchtige kakofonieën, maar er ook wezenlijk onderdeel van uit te maken. Het opgroeien en leven in een omgeving waarin jovialiteit de norm is, maakt van mij een expert waarop u kunt vertrouwen.

Begroeten en praten doet u altijd op dezelfde manier: heel hard. Het maakt daarbij niet uit of u op een verjaardag bent, u half-om-half haalt bij Albert Heijn of een vuilniszak buitenzet. Daarbij teken ik aan dat een verjaardag of soortgelijke bijeenkomsten een uitdaging kunnen zijn. Vaak houdt de geldingsdrang van de joviaal gelijke tred met het oplopen van het aantal aanwezigen. U kunt er dan het beste een schepje bovenop doen. Dreigt u ondergesneeuwd te raken, omdat anderen hard schreeuwen? Schreeuw gewoon nog harder.

Wanneer u afscheid neemt, moet u uw afscheidsgroet herhalen. U houdt het niet bij een keer “dag,” “doei,” of “houdoe” zeggen, maar u gilt het minimaal drie keer. Leuk is het wanneer u de beschikking heeft over een auto en een passend slotakkoord kunt toevoegen middels een ram op de claxon. Dit kan op elk moment van de dag. Desnoods ’s nachts. Geneer u niet.

Besluit u vrijwilligerswerk te gaan doen, dan steekt u dat niet onder stoelen of banken. Kies bij voorkeur werk uit waarvan u weet dat het u goed staat. U hoeft het niet per se te menen. Werkt u bijvoorbeeld met nieuwkomers en u krijgt een gerechtje te eten anders dan boerenkool, dan hoeft u het niet te laten bij “bedankt.” U kunt er gerust aan toevoegen dat het wel meevalt en dat u eigenlijk vindt dat het ook best nette mensen zijn.

Natuurlijk komt u altijd mensen tegen die niet van zins zijn deze cursus te volgen. Denk dan niet te ruim. Het is belangrijk het overzichtelijk voor uzelf te houden en over een oordeel als “saaie droogkloot” hoeft u zich niet schuldig te voelen. Het is helemaal het probleem van de andersdenkenden en de andersvoelenden en absoluut niet uw taak om zich daarin te verplaatsen.

Wanneer u op enig moment moeite heeft tijdens het proces van joviaal in wording, dan ben ik te allen tijde bereid u extra te coachen.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 68

3.675

(De gemiddelde waardering is 3.7 door 3 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Reacties   

# RE: Joviaal onder de jovialenHans Van Battel 14-04-2020 16:14
Lap! Heb ik me blijkbaar ingeschreven voor iets waar ik volleerd in ben! :lol:
Héél leuk geschreven!
Antwoorden
# RE: Joviaal onder de jovialenHans Van Battel 14-04-2020 16:16
(Dat is nogal eens joviaal van me hé!)
Antwoorden
# RE: Joviaal onder de jovialenMarieke Vos 14-04-2020 23:26
Punt is dat ik weleens denk: verwarren mensen hartelijk en joviaal niet met elkaar? Wat zeker niet betekent dat joviale mensen niet hartelijk zijn. Eerder onzeker. Maar ik heb er vertrouwen in dat jouw compliment uit een goed hart komt.
Antwoorden
# RE: Joviaal onder de jovialenEdith E 12-04-2020 23:05
Jij bent in vorm!
Hoe bedenk je het. Zo haast zeggen, dat je tijdens de Corona-afstands tijd aardig wat gehoord, gezien en je er aan geïrriteerd hebt. Of heb ik dat mis?
Antwoorden
# RE: Joviaal onder de jovialenMarieke Vos 14-04-2020 23:15
Nou, niet alleen tijdens de Corona-afstands tijd...
Antwoorden
# RE: Joviaal onder de jovialenGuido Aerts 12-04-2020 15:29
Wanneer beginnen de inschrijvingen?
Antwoorden
# RE: Joviaal onder de jovialenMarieke Vos 12-04-2020 15:55
Guido Aerts zei:
Wanneer beginnen de inschrijvingen?

Na de nog nader te bepalen verplichte bedenktijd: weet u zeker dat u dit wilt? Heeft u dit werkelijk nodig? Dat soort vragen.
Antwoorden
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Oma

Geschreven door Trees Middelkoop. Geplaatst in Schrijfopdracht.
   Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur, verwonderd kijkt de agent van dienst om zich heen. Normaliter is het plein vol mensen en op een dag als vandaag ...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Herhaling

22, mei, 2020 Tryntsje van der Meer

Bang voor de dood

24, mei, 2020 Lotte Akkerman

Bitterzoete initiatieven

14, mrt, 2020 Marieke Vos

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!