Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Blog
Inzendingen: 660
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Joviaal onder de jovialen
© Marieke Vos op .
Aantal hits: 318

Wat fijn dat u voor de spoedcursus “Joviaal onder de jovialen” hebt gekozen! Niet iedereen heeft het van nature in zich altijd gezellig, monter en aanwezig te zijn. In deze lesbrief doe ik u enkele tips aan de hand, waarmee u van uzelf een onder geen beding te missen persoon maakt. U leert niet alleen uzelf staande te houden in luidruchtige kakofonieën, maar er ook wezenlijk onderdeel van uit te maken. Het opgroeien en leven in een omgeving waarin jovialiteit de norm is, maakt van mij een expert waarop u kunt vertrouwen.

Begroeten en praten doet u altijd op dezelfde manier: heel hard. Het maakt daarbij niet uit of u op een verjaardag bent, u half-om-half haalt bij Albert Heijn of een vuilniszak buitenzet. Daarbij teken ik aan dat een verjaardag of soortgelijke bijeenkomsten een uitdaging kunnen zijn. Vaak houdt de geldingsdrang van de joviaal gelijke tred met het oplopen van het aantal aanwezigen. U kunt er dan het beste een schepje bovenop doen. Dreigt u ondergesneeuwd te raken, omdat anderen hard schreeuwen? Schreeuw gewoon nog harder.

Wanneer u afscheid neemt, moet u uw afscheidsgroet herhalen. U houdt het niet bij een keer “dag,” “doei,” of “houdoe” zeggen, maar u gilt het minimaal drie keer. Leuk is het wanneer u de beschikking heeft over een auto en een passend slotakkoord kunt toevoegen middels een ram op de claxon. Dit kan op elk moment van de dag. Desnoods ’s nachts. Geneer u niet.

Besluit u vrijwilligerswerk te gaan doen, dan steekt u dat niet onder stoelen of banken. Kies bij voorkeur werk uit waarvan u weet dat het u goed staat. U hoeft het niet per se te menen. Werkt u bijvoorbeeld met nieuwkomers en u krijgt een gerechtje te eten anders dan boerenkool, dan hoeft u het niet te laten bij “bedankt.” U kunt er gerust aan toevoegen dat het wel meevalt en dat u eigenlijk vindt dat het ook best nette mensen zijn.

Natuurlijk komt u altijd mensen tegen die niet van zins zijn deze cursus te volgen. Denk dan niet te ruim. Het is belangrijk het overzichtelijk voor uzelf te houden en over een oordeel als “saaie droogkloot” hoeft u zich niet schuldig te voelen. Het is helemaal het probleem van de andersdenkenden en de andersvoelenden en absoluut niet uw taak om zich daarin te verplaatsen.

Wanneer u op enig moment moeite heeft tijdens het proces van joviaal in wording, dan ben ik te allen tijde bereid u extra te coachen.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Joviaal onder de jovialen"

Geschreven door Marieke Vos . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
(529)
7 commentaren
2 nuttige stemmen.
12.04.20
Feedback schrijfkwaliteit
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Waardering schrijfkwaliteit
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Edith E 12.04.20
  Jij bent in vorm!
  Hoe bedenk je het. Zo haast zeggen, dat je tijdens de Corona-afstands tijd aardig wat gehoord, gezien en je er aan geïrriteerd hebt. Of heb ik dat mis?
  • Marieke Vos 14.04.20
   Nou, niet alleen tijdens de Corona-afstands tijd...
 • Hans Van Battel 14.04.20
  Lap! Heb ik me blijkbaar ingeschreven voor iets waar ik volleerd in ben! :lol:
  Héél leuk geschreven!

  (Dat is nogal eens joviaal van me hé!)
  • Marieke Vos 14.04.20
   Punt is dat ik weleens denk: verwarren mensen hartelijk en joviaal niet met elkaar? Wat zeker niet betekent dat joviale mensen niet hartelijk zijn. Eerder onzeker. Maar ik heb er vertrouwen in dat jouw compliment uit een goed hart komt.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !