Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Jonge wildplassers zoeken pispaal

Midden in een stapvoets rijdende file op de middelste rijbaan bij het naderen van de tolpoortjes voor de Franse snelweg krijg ik een vervelende mededeling die je op zo een moment liever niet wil horen. Toch al een beetje chagrijnig geworden tijdens de altijd weer onderschatte vakantierit werd ik niet alleen onaangenaam verrast door het bedroefd klinkende stemmetje van mijn zoontje op de achterbank, maar misschien nog wel meer door de aroma die ontegenzeggelijk opsteeg in de benauwde auto en duidelijk verband had met zijn mededeling. Snel wierp ik een doosje naar de achterbank met de korte mededeling “Hier”. In ieder geval was ik als man alleen met drie kleine kinderen in de auto al zo doorgewinterd dat ik doekjes bij me had in de auto. Voor de zogeheten auto ongelukjes, het afvegen van het gezicht na een broodje pindakaas in de auto, of voor het verwijderen van een andere pindakaas achtige substantie die aan een schoen was blijven kleven. Maar dit was van een ander kaliber. De urine had niet alleen bij zijn korte spijkerbroekje ervoor gezorgd dat het grootste gedeelte was veranderd van kleur van een lichte stone washed look naar donker marine blauw maar het sijpelde ook nog eens uit zijn broekspijpen op de achterbank. 
“Ik ben helemaal nat, wat nu?” zegt hij ontredderd. Totaal zonder enige tact zeg ik zonder medelijden: “wat denk je? Helemaal niks. We kunnen hier niet stoppen en kunnen niet naar de kant gaan, je zult even moeten wachten.” Het komt de sfeer uiteraard niet ten goede als er naast hem door zijn oudere broer ook nog eens verwijtend naar hem wordt gekeken en alles er aan wordt gedaan om hem letterlijk en figuurlijk in zijn eigen sop te laten gaar koken door duidelijk te maken dat hij het rampgebied moet zien in te dammen tot zijn eigen zitvlak.


Meerdere malen heb ik mijn auto met een halve noodstop langs de kant geparkeerd op de vluchtstrook langs de snelweg, een mannetje over de vangrails getild soms al met zijn broek op de enkels. Dan was ik ook nog eens vaak een paar seconden te laat met de mededeling “niet tegen de wind in!” als ik allemaal spetters door de lucht terug zijn richting op zag vliegen. Maar zodra ik dan een toeterende auto met zwaaiende en lachende mensen erin voorbij hoorde komen die nog net boven de vangrail zijn spierwitte billen met de zon er vol op konden ontwaren verdween mijn gehaaste en verzuchtende blik en verscheen er een glimlach op mijn gezicht. Dit soort momenten hoort nou eenmaal bij het opgroeien van kinderen en is herkenbaar voor alle generaties ouders.
Ik ben wel blij dat mijn kinderen nooit betrapt zijn op wildplassen. Want mijn jonge wildplassers hadden een behoorlijk bedrag aan boetes bij elkaar kunnen plassen als elk vergrijp was waargenomen door een oplettende ordehandhaver. En dan niet te vergeten dat ik een hoop keren het wildplassen nog net kon vermijden door de WC van de McDonalds binnen te stormen of ik de vakkenvuller bij de AH aanspoorde om ons toch echt snel naar het personeelstoilet te brengen. Als dit toch niet lukte werd er weleens een bosje uitgezocht en deze ongegeneerd bewaterd door mijn zoon zonder waarneembaar schuldgevoel bij de plasser in kwestie. Onrustig en ongemakkelijk keek ik dan om me heen of niemand het verder zag. Ik vroeg me dan weleens af hoeveel liter urine de bomen in Nederland moeten absorberen door de meer dan 2 miljoen aanwezige honden. Het lijkt me toch in ieder geval dat het wildplassen door kinderen en/of volwassenen hierbij volledig in het niet valt. Maar als je hondenbelasting betaalt voor je trouwe viervoeter wil je natuurlijk voor dit geld ook dat hij gewoon kan plassen in het openbaar.

Op sommige plekken in Amsterdam zie je een prachtige donkergroene metalen krul meestal vlakbij een brug bij de gracht. Het is geen mislukt of misschien beter gezegd onbegrepen kunstwerk kwam ik achter toen ik er een voor het eerst zag en polshoogte ging nemen. Als je de krul nadert binnen een straal van 10 meter ruik je meteen wat daar gebeurt. Zelf heb ik er bij hoge uitzondering weleens gebruik van gemaakt, gewoon omdat ik geen zin had 4 roltrappen te moeten nemen in de V&D en dan ook nog eens 50 eurocent te moeten afstaan aan de toilet juf. U weet wel, die toilet juf die altijd precies komt opdagen net op het moment dat je denkt zachtjes en onopgemerkt het witte schoteltje met de centjes te kunnen passeren. Nee, dan maar een keer met mijn O-benen zover mogelijk uit elkaar staan op mijn tenen om te zorgen dat mijn voeten zo min mogelijk in aanraking komen met het goudgele sap dat zich ver rondom het kleine afvoerputje heeft verzameld. En dan ook nog hopen dat er niet iemand anders nietsvermoedend door de krul draait en tegen je opbotst net als jij je spuit in de aanslag hebt.

Om 5 uur ’s nachts zijn de HEMA en McDonalds al dicht, ook in de Amsterdamse binnenstad. Daar kwam de dame die vorige week toch gewoon haar boete voor wildplassen moest betalen ook achter. Als het voor een man al geen pretje is in een urinoir te plassen dan is het voor een dame helemaal een beproeving en praktisch ook nog eens bijna onuitvoerbaar. Toch begrijp ik het niet, excuseer me maar misschien drijf ik een beetje door. Als volwassene weet je over het algemeen wel hoe hoog de nood is en weet je ook hoe lang je erover doet om vanaf je laatste kroeg of disco het volgende plaspunt te bereiken wat meestal je huis is. Natuurlijk heeft deze dame een punt dat er te weinig openbare toiletten zijn voor vrouwen, maar dit probleem is echt niet zo groot als het lijkt. Er zijn veel grotere plasproblemen en daarom wil ik een lans breken voor dit grotere probleem. Want inderdaad, wie het pas echt zwaar hebben zijn de ouders van dat jonge wild plassende grut. En dan zeker de ouders van dat kroost die zeg maar net de zindelijkheidsfase zijn binnengestrompeld. Daarom wil ik de overheid vragen om hier toch eens serieus mee aan de gang te gaan. Die zeldzame vrouw die om 4.30 uur zaterdagnacht in de kroeg vergeten is hoe snel de vele glazen bier naar beneden afdalen is echt een druppel op een gloeiende plaat. Maar voor deze groep jonge kinderen moet toch eindelijk echt iets gebeuren. Dit is pas een serieus probleem en in omvang vele malen groter. Het zorgt bovendien voor gevaarlijke situaties langs de snelweg door haastig en gevaarlijk geparkeerde auto’s op de vluchtstrook en de ontstane kijkfiles. Vakkenvullers die tijdelijk hun werk moeten neerleggen om de jonge plassers met aanhang mee te nemen naar de catacomben van de supermarkt. Nee, daar moet verandering in komen. De oplossing zag ik niet zo lang geleden nog staan langs de snelweg. Helaas was ik te laat met het indienen van miin ombouwplan. De overheid had namelijk al een ander plan bedacht met de uitgerangeerde gele ANWB palen langs de snelweg door ze voor een leuk bedrag te verkopen. Deze goed bereikbare en veilig gesitueerde praatpalen waren in mijn ogen uitermate geschikt om getransformeerd te worden voor maar een doel: pispaal voor jonge kinderen, misschien dat ze zelfs genderneutraal gemaakt konden worden. Helaas zijn de gele palen inmiddels verwijderd en verdwenen uit het snelwegbeeld. Dus blijft er voorlopig nog maar 1 echte universele pispaal over: de mannelijke rechter die de boete voor de vrouwelijke wildplasser in kwestie heeft gehandhaafd.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 567
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…