Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

206 Hits

Publicatie op:
Jip en Janneke

Laatst keek ik de film The Professor and the Madman. De film is gebaseerd op het boek The Surgeon of Crowthorn en gaat over het ontstaan van de Oxford English Dictionary in de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Als kijker maak je kennis met de geleerde James Murray (Mel Gibson) en de geesteszieke William Minor (Sean Penn), beiden historische figuren die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het woordenboek. James Murray was namelijk de eerste officiële hoofdredacteur en Minor een vrijwilliger die citaten instuurde waarmee talloze woorden door de eeuwen heen werden geïllustreerd.

Wat indruk op me maakt, afgezien van het verhaal, was de ambitie van het project. Dit ging niet zomaar  om een woordenboek. Het doel was niet minder dan een compleet historisch woordenboek van het Engels. Het kostte tientallen jaren voordat de eerste editie voltooid werd.

Deze culturele prestatie kon alleen worden bereikt dankzij de leesvaardigheid en belangstelling van geleerden en vrijwilligers. Daarom vind ik het jammer dat de basis voor dit soort prestaties verdwijnt. Hoe je het ook wendt of keert, de gemiddelde Nederlander leest steeds minder uitgebreide teksten. Bibliotheken worden opgedoekt, collecties verwijderd of niet meer aangevuld. Het proces wordt zelfs als vooruitgang gebracht: kijk ons eens paperless zijn. Nederland telt inmiddels meer fitnesscentra dan bibliotheekvoorzieningen.

Bereiken we de bodem van de ontlezing die sinds de jaren zeventig bezig is? Dat valt te betwijfelen. In 2003 had  11,5% van de Nederlandse 15-jarigen een lage leesvaardigheid, in 2018 was dat percentage gegroeid tot maar liefst 24,1%. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Volgens het rapport de Staat van het onderwijs 2020 dalen de leerprestaties van Nederlandse leerlingen vooral op het gebied van de leesvaardigheid: een kwart van de 15-­jarigen in Nederland kan niet meer meekomen in de maatschappij. Ze kunnen bijvoorbeeld een bijsluiter, een brief van de overheid of van school niet goed begrijpen. Hoe is het mogelijk dat er nauwelijks een breed maatschappelijk debat wordt gevoerd over ontlezing en leesvaardigheid? Waarom maken politieke partijen dát niet tot een speerpunt?

Tot op zekere hoogte valt het te begrijpen dat er minder écht wordt gelezen. Iedereen heeft het druk en er is veel afleiding en vermaak. Bovendien is lezen is niet de enige manier om iets te leren over de wereld. Je kan ook podcasts luisteren of af en toe naar een documentaire kijken. Toch zou het goed zijn voor het inlevingsvermogen en de leesvaardigheid, woordenschat, mentale rust en kennis als meer mensen weer wat vaker de tijd nemen voor een boek. Al is het Jip en Janneke.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Jip en Janneke"

16.09.20
Feedback:
Helemaal mee eens! (Helaas waar)
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig