Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Jackall

TURNHOUT - Ik zat in café Wir War en dronk een Duvel. Het zwarte poesje dat voor de raam zat, probeerde stiekem mee te lezen in het manuscript dat ik voorlopig 'Jackall' had genoemd. Uiteraard liet ik dat gewillig toe. Toch geen kat die mijn teksten echt weet te doorgronden, dacht ik.

Deze roman zal wellicht het tweede deel worden van de trilogie rond het figuur Frederic Brandnetel. Al zal in dit deel Frederic wellicht geen absolute hoofdrol spelen. Doch een bescheiden bijrol zijn we hem wel verschuldigd. Die 'Freec' zoals wij hem wel eens noemen als schrijvers, is het begin van mijn officiële schrijverscarrière. Dat vergeet een schrijver natuurlijk nooit. Over twintig jaar zal mijn zoontje mij wellicht tijdens een onbewaakt moment vragen, die Frederic Brandnetel, wie was dat nu ook al weer en dan zal ik zeggen, domoor, Frederic Brandnetel is het eerste personage dat geschapen werd door de heren Doornaert en van der Leest, beter gekend als het neoliteraire schrijversduo Doornaert & van der Leest. Ondertussen gekend en berucht in Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Griekenland, Spanje, Cuba en de Verenigde Staten van Amerika alwaar het recent verfilmd werd met Nicole Kidman in een bijrol. Wie speelt dan Frederic? Een onbekende acteur die dankzij deze topfilm een carrière in Hollywood mag ambiëren wellicht. Of een andere loser, wie kan het wat schelen? Films zijn alleen leuk als je niet in slaap valt.

In slaap vallen zou ik thans niet doen want ik herlas het eerste hoofdstuk van het manuscript. Van een paar prachtige zinnen kreeg ik spontaan een vrolijke beu en ik bestelde nog een Duvel die ik in een teug leegdronk. Wat kan schrijven tot een leuke ervaring zijn. Wat zeg ik? Schrijven is wellicht de leukste bezigheid die de mensheid ooit bedacht heeft. Oke, voor de rest stelt die mensheid weinig voor, maar degene die ooit al eerste een woord schreef, moet ik toch postuum bedanken. Die man, al kan het ook een vrouw zijn, heeft zonder het te beseffen mijn leven gered en die man/vrouw heeft mij, ook zonder het te weten, een hobby verschaft die de zinloosheid uit mijn leven verdreef. Al overdrijf ik nu wel wat. Als ik overdrijf dan is dat enkel uit humoristische overwegingen. Ik ging naar het toilet en even later kwam er een donkerkleurige man naast me staan. Hij liet zijn jeans zakken en haalde zijn lul van wel 85 cm uit zijn broek. Hij plaste, stak zijn lul terug in zijn broek en ging heen. Wat me opviel is dat de viespeuk zijn handen niet waste. Ik liep terug het café in en zei tegen een donkerharig meisje, als je vanavond door die bruine medemens gevogeld wordt, bedenk dan dat zijn vuile poten je borsten zullen omklemmen. Wat zeg je, zei het meisje. Ik zei dat ik de bekende Vlaamse schrijver Mark Doornaert ben en dat ik altijd tegen mezelf praat. Mark Doornaert, zei ze, die ken ik niet, maar als jij echt een schrijver bent, dan wil Ik wel eens iets van je lezen. Ik liet haar een passage lezen uit 'Jackall'. Ze begon spontaan te huilen. Wat kan jij mooi schrijven, zei ze. Dat overkwam me de laatste tijd steeds vaker, dat mensen vonden dat ik mooi kon schrijven. Dat valt wel mede, zei ik tegen het meisje en ik zei, als je iets van mij wil drinken dan moet je wel eerst mijn boek kopen want ik ben blut. Natuurlijk, zei ze. Ze kocht een exemplaar van 'Ik Frederic Brandnetel' en van het geld kocht ik een Duvel en een glas droge witte wijn. Ze bladerde door de roman en zei toen, wil je het niet signeren? Oke, zei ik, hoe heet je! Jackall, zei ze. Dat meen je niet, zei ik. Toch wel, zei ze, Sophie Jackall. Ongelooflijk zei ik. Ik schreef op het eerste blad van het boek, voor Jackall van Freec! Veel leesplezier en reinig steeds je handen. Ze las het. Waar slaat dat op, vroeg ze. Wat? Waar slaat 'reinig steeds je handen' op, herhaalde ze. Oh dat, zei ik. Ik vertelde haar over de zwarte medemens en het toiletbezoek en samen keken we even later naar de jongen die zich aan de toog gezet had. Heeft ie echt zo'n grote penis, vroeg ze. Geen idee, zei ik.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1046
(De gemiddelde waardering is 5 door 3 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…