Snappen jullie dat nou?

© Jac Babin op .

Geconcentreerd typte ik een bericht op mijn mobiel. De ogen strak gericht op het toetsenbord. Ik moest de letters zoeken. Heel af en toe keek ik naar het scherm. Stond daar wel wat ik bedoelde? Mijn mobieltje werd er ongeduldig van. Het probeerde te voorspellen wat ik wilde typen. Een ramp voor zo’n eigenwijze columnist als ik. Die kiest liever zijn eigen woorden. Mijn zoon vertelde hoe ik deze functie kon uitzetten. Ik weet niet zeker of dat helemaal gelikt is.
De schutting in onze tuin hing schaaf. Mijn barman probeerde hem recht te duwen. De achterste betonnen paal knakte. Net boven de grond. Hij hing er wat slapjes bij. Ik maakte er een foto van. En bood de buurman aan om een mailtje te sturen naar de plaatselijke bouwmarkt. Gezocht, paal met voldoende stijfheid. Ik eindigde met “Wat kost dit soort schuttingpaal bij jullie?” Daarna drukte ik op de knop verzenden. Ik kreeg een venijnig mailtje terug. “Heel veel als het aan mij ligt!” Daarna volgde nog een lang verhaal. Ik vat het samen met enkele trefwoorden: viezerik, seksmaniak, lul, politie, aangifte… groetjes Anja.
Maar het kan nog erger! Ik was op vakantie. Ik nam mijn iPad mee. Die typte wat gemakkelijker. Via Facebook kreeg ik de melding dat een goede vriend jarig was. Ik besloot hem te feliciteren. We kenden elkaar goed. Ik sprak hem in mijn berichtje aan als ‘ouwe rakker’. Moet kunnen, dacht ik. We deelden samen immers veel laf en lied. Ik eindigde met …”en maak er een fijne dag van, ouwe rakker!” Mijn vrouw maande mij op te schieten. We moesten met de bus mee op excursie. Ik drukte op de knop ‘verzenden’…’s Avonds las ik zijn antwoord. Of ik nog wel goed bij mijn hoofd was? Zijn privacy, zijn seksleven, zijn relatie,… het lag allemaal op straat. Kortom ik had een vriend minder. Nee, ik hoefde niet langs te komen om het uit te leggen. Het was voor hem volkomen duidelijk.
Met de paal en de schutting kwam het goed. Mijn vriend, die ouwe rakker, bleef echter nog lang doormikken.Snappen jùllie dat nou?