Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 662
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Snappen jullie dat nou?
© Jac Babin op .
Aantal hits: 517
Snappen jùllie dat nou?

Geconcentreerd typte ik een bericht op mijn mobiel. Met twee vingers en één duim. De ogen strak gericht op het toetsenbord. Heel af en toe keek ik naar het scherm. Stond daar wel wat ik bedoelde? Mijn mobieltje werd er ongeduldig van. Het probeerde te voorspellen wat ik, eigenwijze columnist, wilde typen. Een ramp! Ik kies liever mijn eigen woorden. Mijn zoon vertelde hoe ik deze functie kon uitzetten. Ik weet niet zeker of dat helemaal gelikt is.

De schutting in onze tuin hing schaaf. Mijn barman probeerde hem recht te duwen. De achterste betonnen paal knakte. Net boven de grond. Hij hing er wat slipjes bij. Ik maakte er een foto van. Ik stuur dit bericht naar jullie met de volgende vragen: “ Gezocht, paal met voldoende stijfheid. Wat kost dit soort schuttingtaal bij jullie?” Ik kreeg een venijnig mailtje terug van de plaatselijke bouwmarkt. “Heel veel als het aan mij ligt!” Daarna volgde nog een lang verhaal. Ik vat het met enkele trefwoorden samen: viezerik, seksmaniak, lul, politie, aangifte… groetjes Anja.

Maar het kan nog erger! Ik was op vakantie. Ik nam mijn iPad mee. Die typte wat gemakkelijker. Via Facebook kreeg ik de melding dat een goede vriend jarig was. Ik besloot hem te feliciteren. We kenden elkaar goed. Ik sprak hem in mijn berichtje aan als ‘ouwe rakker’. Moet kunnen, dacht ik. We deelden samen immers veel laf en lied. Ik eindigde met …”en maak er een fijne dag van, ouwe …!” Mijn vrouw maande mij op te schieten. We moesten met de bus mee op excursie. Ik drukte op de knop ‘verzenden’…’s Avonds las ik zijn antwoord. Of ik nog wel goed bij mijn hoofd was? Zijn privacy, zijn seksleven, zijn relatie,… Dat intieme, lag nu allemaal op straat. Kortom ik had een vriend minder. Nee, ik hoefde niet langs te komen om het uit te leggen. Het was voor hem volkomen duidelijk.
Met de paal, de schutting en zelfs met Anja kwam het goed. Mijn vriend, die ouwe rakker, bleef echter doormikken.

Snappen jùllie dat nou?
Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Snappen jullie dat nou?"

Geschreven door Jac Babin . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart