Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

JA, JA. JA21

Publicatie: 18.12.2020 | Eelco Visser

Iedere Nederlander die een afwijkend idee heeft kan een partij oprichten. Waarom niet? Zo zullen Joost Eerdmans en Annabel Nanninga gedacht hebben. In ieder geval heeft dit duo elkaar politiek gevonden. Hun nieuwe partij JA21 moet bij de komende verkiezingen het alternatief zijn voor de kiezer die nog net iets rechtser wil stemmen dan de VVD en zich niet thuisvoelt bij de PVV en Forum voor Democratie. Weer een partij erbij. Dat gaat wat worden.
Het moet een partij zijn zonder gedoe en toestanden. Ja, ja, dat zal moeilijk gaan. Op de dag van de presentatie van de partij is de onduidelijkheid al begonnen. Zo mag de kiezer zelf bepalen waar de afkorting JA voor staat: Joost en Annabel; Juiste Antwoord of Jouw Alternatief. 

JA21 is voorstander van een ‘strikt immigratiebeleid en meer nadruk op het Nederlands belang in de EU belangrijke programmapunten.’ Daarnaast moet het klimaatakkoord van tafel. Deze punten zijn wel zo helder, lees niet multi-interpretabel, dat ze mijn stem niet krijgen. Desondanks ben ik heel benieuwd naar hun verdere partijprogramma. Mijn nieuwsgierigheid is namelijk gewekt door de uitspraak van Nanninga: ‘We staan ook open voor andere partijen, we zijn een coalitieland.’ Ik vrees dat de partij op voorgaande drie programmapunten na weinig uitgesproken punten heeft. Omdat de kiezer zelf mag bepalen waar de afkorting JA voor staat is het verkiezingsprogramma waarschijnlijk ook multi-interpretabel. Zo kan de kiezer zelf bepalen wat er in het programma staat. Niet alleen de kiezer, maar ook de potentiële coalitiepartners. Hoezo geen gedoe en toestanden? 

Het is ook mogelijk dat het verkiezingsprogramma nog niet af is. Ik mag het hopen. Wat mij betreft kan deze partij nu al weg. Er is al meer dan genoeg te kiezen. Het aftellen is begonnen: JA 2, 1, NUL. 

WAARDERING

HITS:

443

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
19.12.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Goed geschreven en gezegd. Een politieke partij waarvan de kiezer de naam en het programma mag invullen klinkt als een schip waarvan de matrozen zelf mogen bepalen welke koers ze gaan varen. Dat wordt dus muiterij en in rondjes draaien.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Eelco 20.12.20
    En dan ook nog te bedenken dat de eerste letters van hun achternamen het woord NEE vormen. Tja...
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.