Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 592
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Ja dus

| Niek van der Vlugt
“Ja, dus. Nou, en. Wat je  zegt ben je zelf!”

In een flits is het tientallen jaren terug en is de achtergrondmuur onderdeel van een schoolgebouw. Het ruikt er naar gymtassen, natte jassen, koffie en de verf van groep drie.

Een jongen staat bedremmeld te kijken naar de inhoud van zijn broodtrommel. Twee boterhammen met kaas en een banaan. Iedere dag hetzelfde. Hij wenste dat het wel eens anders was. Hagelslag of zo. Schoorvoetend loopt hij de gang door, alsof hij weet wat er gaat gebeuren. De meester van groep vijf roept “kom op, naar buiten allemaal, het regent helemaal niet zo hard, jullie zijn niet van suiker.”

Buitengekomen gaat hij zo onopvallend tegen de muur aan staan. Zijn schouders wat naar voren, zodat hij wat kleiner lijkt.

“Kaaskop, kaaskop, heey!”

Het heeft niet geholpen, ze hebben hem toch gevonden. Eerst doet hij alsof hij ze niet hoort, hopend dat het helpt. Misschien kiezen ze vandaag een ander weerloos slachtoffer uit. Ze lopen recht op hem af. Hij kan geen kant op. Ze zeggen nare dingen. Hij voelt zich benauwd. “Ja, dus. Nou en?” Mompelt hij terug. Wat is dat toch, dat ze hem toch altijd moeten hebben. Oké hij is redelijk nieuw op school, maar verder snapt hij het niet.

De bel gaat. Met buikpijn gaat hij terug zitten in de klas. Weer een pauze overleeft. Hij kijkt naar Merel, voor haar zou hij de wereld veranderen. Hij neemt zich voor om later als hij groot is, het anders te doen. Hij weet alleen niet hoe.

Merel zit schuin achter hem. Ze kijkt dromerig naar buiten. De juf probeert iets uit te leggen terwijl de propjes papier het klaslokaal doorvliegen. Er zitten 37 kinderen in de klas. Merel loopt na school heel langzaam naar huis. Ook zij heeft geen leuke pauze gehad en er zit een gat in haar maillot. Haar moeder zal daar zeker wat van vinden. Ze kan nergens heen. Ze is nergens veilig en nergens welkom.
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 508

(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Halloween

Geschreven door Sarina Dijkshoorn - Horsman. Geplaatst in Blog.
31 oktober was het weer Halloween, een feest waar je even lekker helemaal gek kan doen. Het feest is zeer populair in Amerika maar ook in Nederland wordt het steeds populai...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Er zijn erger dingen dan dat

03, apr, 2020 Annick Waegeman
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!