1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  430 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Is naakt aanstootgevend?

Publicatie op : 19-01-2021

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Is naakt aanstootgevend?

249 Hits.
Gelukkig is Blue Monday weer voorbij.
Nu heb ik gelukkig geen last van depressieve buien op deze speciale dag, maar gisteren kon ik er niet onderuit komen. En dat allemaal door een bericht van KOZP. (Kick Out Zwarte Piet).
Tot mijn verbazing zag ik gisteren een artikel in onze streekkrant staan met de kop “Kick Out Zwarte Piet gaat carnaval aanpakken”.
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt want ik vroeg me af wat Zwarte Piet met carnaval te maken heeft. Dus moest ik het artikel wel lezen.
Volgens KOZP is carnaval een feest waarin racisme, seksisme en transgenderhaat wordt toegejuicht en culturen en identiteiten worden toegeëigend.
Dit kon ik, eerlijk gezegd, niet zo goed plaatsen. Verderop in het artikel las ik dat hier gaat om de kostuums die gedragen worden tijden carnaval. KOZP vindt dat de kostuums bijdragen aan ‘stereotype beelden over culturen, identiteiten en bevolkingsgroepen’.
Hier moest ik toch eens over brainstormen hoor!
Ik ben een Brabantse, wonende in het Limburgse, dus ik durf te zeggen dat ik wel een beetje weet hoe het vieren van carnaval gaat.
Carnaval vieren werd me met de paplepel ingegeven. Mijn moeder was al voor de Kerstdagen bezig met het maken van kostuums, die ik en mijn zussen mochten dragen. Ik heb ze allemaal bewaard in een grote doos op zolder.
Ik moest dus de zolder op om te kijken of al die kostuums inderdaad de spot drijven met andere culturen.
Eenmaal op zolder had ik de doos al snel gevonden.
Als eerste trok ik een indianenkostuum met een prachtige verentooi uit de doos. Ik kan me nog goed herinneren dat ik toentertijd helemaal wild was van de series “Winnetou” omdat ik Pierre Brice zo’n knappe kerel vond. Ik droomde dat ik zijn squaw mocht zijn, want mijn moeder had dit kostuum al voor me gemaakt.
Ook vond ik nog een prachtig zigeunerinnenrokje met een tamboerijntje in de doos. Dit, nog als herinnering aan de serie ‘Angelique’. Angelique heeft, in deze serie, een tijdje in de onderwereld geleefd als zigeunerin. Ik vond haar zo mooi en knap!
Tjonge jonge KOZP, deze dozen zijn voor jullie rijp om op de brandstapel te gooien!
Ik kwam nog een harempakje tegen met een sluier. Voor KOZP een associatie naar vrouwenhandel/slavernij. Voor mij, als kind, betekende dit mysterieus zijn en goed kunnen buikdansen.
Helemaal onder in de doos lag het kostuum waarmee ik ooit een prijs heb gewonnen met carnaval. Het is een babypakje met een speen.
Zou dit ook fout zijn voor KOZP? Oei, ik moest plotseling denken aan pedofilie. Dit deugt dus ook al niet. Zou ik, ongemerkt, vieze kerels opgewonden hebben?
Als laatste vond ik iets, waarvan ik dacht: ‘Dit kan gelukkig nog!’
Ik hield een boerenkiel in mijn handen.
Eindelijk een kostuum dat hoogstwaarschijnlijk mag!
Maar, toen ik er verder over nadacht kwam ik erachter dat ook dit eigenlijk niet meer kan.
Is het dragen van een boerenkiel tegenwoordig ook niet spottend?
De boeren, die het tegenwoordig zo moeilijk hebben met het stikstofbeleid. Ik kan toch niet maken dat ik straks ga feesten in een boerenkiel? Dat ik de boeren in mijn eigen land belachelijk sta te maken?
Verdorie, Jerry Afriyie…
Je maakt het me wel moeilijk hoor!
Een beetje chagrijnig ging ik weg van de zolder.
Ik kon het niet laten om nog even in mijn kleerkast te kijken en liep de inloopkast in.
Blousjes, jurkjes en spijkerbroeken hangen netjes over hun hanger.
Ik nam een spijkerbroek van de hanger en bekeek hem. Ik bekeek het label: ‘100 % denim’ lees ik.
Ik voelde me warm worden.
Ik trok een blouse en een jurkje van de hanger en bekijk de labels. Ook hierin zit katoen.
Ik zag beelden van zwarte slaven op katoenvelden.
Het zweet brak me uit…
In mijn lievelingsjurkje zag ik in het label staan ‘made in Bangladesh’.
Beelden van hele jonge kindertjes kwamen voorbij. Kindertjes achter grote naaimachines.
Toen ik de woonkamer in kwam en mijn man me aankeek, barstte ik in tranen uit.
‘Last van Blue Monday’? vroeg hij.
‘Nee, heb niets meer om aan te trekken. En dat allemaal door KOZP!’
 
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

03.02.21
Feedback:
Geweldige blog, zowel inhoud als schrijfstijl. Van oudsher draait carnaval om spot en lol, laten we dat vooral zo houden (ook ik ben een Brabantse).
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.01.21
Feedback:
Ik ben het echt helemaal met je eens. Als Brabantse voel ik met je mee.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
22.01.21
Feedback:
Ik denk dat KOZP gewend en verslaafd zijn geraakt aan de aandacht. Wat ze nu doen is overal zoeken om de aandacht stromend te houden. Als dat gelukt is met carnaval komen daarna waarschijnlijk zaken als autoracen met zwarte auto's aan de beurt. Of boeren die het wagen om zwarte koeien te houden. Geen aandacht meer aan geven behalve een medelijdend lachje.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
55 woordenverhaal
Hypocriet
319
Lezen?
55 woordenverhaal
Angst
299
Lezen?
Column
Multitasken in het kabinet
292
Lezen?