Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

194 Hits

Publicatie op:
Is naakt aanstootgevend?
Gelukkig is Blue Monday weer voorbij.
Nu heb ik gelukkig geen last van depressieve buien op deze speciale dag, maar gisteren kon ik er niet onderuit komen. En dat allemaal door een bericht van KOZP. (Kick Out Zwarte Piet).
Tot mijn verbazing zag ik gisteren een artikel in onze streekkrant staan met de kop “Kick Out Zwarte Piet gaat carnaval aanpakken”.
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt want ik vroeg me af wat Zwarte Piet met carnaval te maken heeft. Dus moest ik het artikel wel lezen.
Volgens KOZP is carnaval een feest waarin racisme, seksisme en transgenderhaat wordt toegejuicht en culturen en identiteiten worden toegeëigend.
Dit kon ik, eerlijk gezegd, niet zo goed plaatsen. Verderop in het artikel las ik dat hier gaat om de kostuums die gedragen worden tijden carnaval. KOZP vindt dat de kostuums bijdragen aan ‘stereotype beelden over culturen, identiteiten en bevolkingsgroepen’.
Hier moest ik toch eens over brainstormen hoor!
Ik ben een Brabantse, wonende in het Limburgse, dus ik durf te zeggen dat ik wel een beetje weet hoe het vieren van carnaval gaat.
Carnaval vieren werd me met de paplepel ingegeven. Mijn moeder was al voor de Kerstdagen bezig met het maken van kostuums, die ik en mijn zussen mochten dragen. Ik heb ze allemaal bewaard in een grote doos op zolder.
Ik moest dus de zolder op om te kijken of al die kostuums inderdaad de spot drijven met andere culturen.
Eenmaal op zolder had ik de doos al snel gevonden.
Als eerste trok ik een indianenkostuum met een prachtige verentooi uit de doos. Ik kan me nog goed herinneren dat ik toentertijd helemaal wild was van de series “Winnetou” omdat ik Pierre Brice zo’n knappe kerel vond. Ik droomde dat ik zijn squaw mocht zijn, want mijn moeder had dit kostuum al voor me gemaakt.
Ook vond ik nog een prachtig zigeunerinnenrokje met een tamboerijntje in de doos. Dit, nog als herinnering aan de serie ‘Angelique’. Angelique heeft, in deze serie, een tijdje in de onderwereld geleefd als zigeunerin. Ik vond haar zo mooi en knap!
Tjonge jonge KOZP, deze dozen zijn voor jullie rijp om op de brandstapel te gooien!
Ik kwam nog een harempakje tegen met een sluier. Voor KOZP een associatie naar vrouwenhandel/slavernij. Voor mij, als kind, betekende dit mysterieus zijn en goed kunnen buikdansen.
Helemaal onder in de doos lag het kostuum waarmee ik ooit een prijs heb gewonnen met carnaval. Het is een babypakje met een speen.
Zou dit ook fout zijn voor KOZP? Oei, ik moest plotseling denken aan pedofilie. Dit deugt dus ook al niet. Zou ik, ongemerkt, vieze kerels opgewonden hebben?
Als laatste vond ik iets, waarvan ik dacht: ‘Dit kan gelukkig nog!’
Ik hield een boerenkiel in mijn handen.
Eindelijk een kostuum dat hoogstwaarschijnlijk mag!
Maar, toen ik er verder over nadacht kwam ik erachter dat ook dit eigenlijk niet meer kan.
Is het dragen van een boerenkiel tegenwoordig ook niet spottend?
De boeren, die het tegenwoordig zo moeilijk hebben met het stikstofbeleid. Ik kan toch niet maken dat ik straks ga feesten in een boerenkiel? Dat ik de boeren in mijn eigen land belachelijk sta te maken?
Verdorie, Jerry Afriyie…
Je maakt het me wel moeilijk hoor!
Een beetje chagrijnig ging ik weg van de zolder.
Ik kon het niet laten om nog even in mijn kleerkast te kijken en liep de inloopkast in.
Blousjes, jurkjes en spijkerbroeken hangen netjes over hun hanger.
Ik nam een spijkerbroek van de hanger en bekeek hem. Ik bekeek het label: ‘100 % denim’ lees ik.
Ik voelde me warm worden.
Ik trok een blouse en een jurkje van de hanger en bekijk de labels. Ook hierin zit katoen.
Ik zag beelden van zwarte slaven op katoenvelden.
Het zweet brak me uit…
In mijn lievelingsjurkje zag ik in het label staan ‘made in Bangladesh’.
Beelden van hele jonge kindertjes kwamen voorbij. Kindertjes achter grote naaimachines.
Toen ik de woonkamer in kwam en mijn man me aankeek, barstte ik in tranen uit.
‘Last van Blue Monday’? vroeg hij.
‘Nee, heb niets meer om aan te trekken. En dat allemaal door KOZP!’
 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Is naakt aanstootgevend?"

© Manuel Vonken
03.02.21
Feedback:
Geweldige blog, zowel inhoud als schrijfstijl. Van oudsher draait carnaval om spot en lol, laten we dat vooral zo houden (ook ik ben een Brabantse).
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.01.21
Feedback:
Ik ben het echt helemaal met je eens. Als Brabantse voel ik met je mee.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
22.01.21
Feedback:
Ik denk dat KOZP gewend en verslaafd zijn geraakt aan de aandacht. Wat ze nu doen is overal zoeken om de aandacht stromend te houden. Als dat gelukt is met carnaval komen daarna waarschijnlijk zaken als autoracen met zwarte auto's aan de beurt. Of boeren die het wagen om zwarte koeien te houden. Geen aandacht meer aan geven behalve een medelijdend lachje.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
19.01.21
Feedback:
Goed verhaal!!
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
19.01.21
Feedback:
Zeer sterke en goed geschreven column, Manuel! Je eigen historie ook leuk beschreven. Daar kun je beter naar zoeken dan naar problemen, zoals die beweging doet.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig