Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Investituur

In de middeleeuwen kreeg de bisschop van de keizer de tekenen voor zowel zijn geestelijke als wereldlijke werk. Later alleen nog die van de seculiere arbeid. Nu regelt de clerus het onder elkaar. Dat dit ook niet gezond is, weten we inmiddels. Maar goed, scheiding tussen kerk en staat moet absoluut en heilig zijn. Die tussen geloof en onderwijs ook. Volwaardige burgers zijn medelanders met grote, brede algemene kennis, niet eenzijdig geïndoctrineerd. Het curriculum moet naast rekenen, taal en aardrijkskunde veel cultuur omvatten. Daarin is plek voor kennisoverdracht van de verschillende beschikbare levensovertuigingen. Voor verdieping en persoonlijke beleving van een gekozen gezindheid zijn de vrije uren thuis of de vrijdags-, zaterdags- of zondagsscholen beschikbaar. Tot het vak cultuur behoort ook geschiedenis, en wel een objectieve informatiestroom over wie en wat urbi et orbi hebben gevormd. Objectief betekent inclusief successen, uitglijders en blunders. Het was wat het was en dat was het. Het zal de relativeringzin van de leerling en student bevorderen en hem/haar /het tot een redelijk denkend mens helpen ontwikkelen. De historie onder ogen komen of aan den lijve ondervinden in musea, bibliotheken of ander huis van kennis prikkelt de zo noodzakelijke fantasie om de massa te ontgrijzen. Geloof is niet meer dan cafetariamodel waaruit alleen de eerste honger wordt gestild. Samen aan een tafel met brood en wijn is een betere setting. Brood mag ook carpaccio zijn, al dan niet halal, kosjer of met vleesvervangers bereid. En lekker naakt ouwehoeren met elkaar! Dat is de grondgedachte achter oecumene.

7 oktober 2017 #BinnenDoorDenker
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 352
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.