1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  416 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 06-12-2020

Hits: 264

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Invasie van Oranje.

Aangepast: 06-12-2020
Ik herinner mij nog heel goed ons eerste, echte T.V. toestel. Mijn vader kwam er mee thuis, gekocht en betaald van zwartgeld van overuren, en de vreugde kon niet op. Een nieuwe wereld ging voor ons gezin open. Plots duikelden beelden de huiskamer binnen die we nooit eerder zagen en programma's waar we nog nooit van gehoord hadden. En geloof het of niet noorderburen. In de weekends stond steevast Ned.1 of Ned.2 op. 
De toenmalige BRT1 blonk, toen al, uit in saaiheid en al de uitzendingen waren het bekijken niet waard. In allerlei talkshows zat men daar te roken en te lullen, toen nog praten, over de meest idiote onderwerpen. Was er dan eens een game show dan zat het zo klungelig in mekaar met prijzen die je, na ze te winnen, op de parking uit je auto kieperde. De Hollandse kanalen daarentegen boden films, humor en shows waar we met open mond naar keken. Mies Bouwman, Willem Ruis en Ron Brandsteder misten we nooit en er werd gevochten voor de beste plaats op de sofa voor André Van Duin. We vonden een nieuw idool in Ad Visser en wie Toppop éénmaal vergat was helemaal niet meer mee. Iedereen las de Fabeltjeskrant, stuntelde met Pipo de clown en de film van Ome Willem speelde non stop. 
Ik kan hier zo nog wel effe doorgaan want de lijst is eindeloos. 
Het duurde wel een tijd maar zelfs de grote Belgische T.V. bonzen in hun ivoren toren kregen in de gaten dat ze over de grens iets méér te bieden hadden. Er werden enkele snel aangekochte programma's van onze noorderburen de kijkbuis op gegooid. Zo komt het dat Q en Q, Banana Split en Wedden Dat door elke Vlaming gekend zijn. We verloren steeds van de Hollanders bij spel zonder grenzen maar wonnen wel vaker bij 10 voor taal. Blijkbaar was het nog niet genoeg. Dus besloten ze op regelmatige basis Nederlanders te laten opdraven in panels en andere shows. Nu kan je geen voetbalmatch bekijken zonder dat Jan Mulder of Johan Boskamp er bij zitten als analist. Ik ben het oeverloos gezever van Jan en het nietszeggend gewauwel van Johan trouwens kotsbeu. Er gaat geen kwis of spelshow voorbij of Jan Jaap Van Der Wal of Marc Marie Huijbregts zitten wel ergens als panellid. Jan Jaap krijgt niks fatsoenlijk gezegd en Marc Marie zwijgt nooit. Als Oranje T.V. ambassadeurs misschien toch niet de meest geschikten. Geef ze hun eigen talk/game/sport/show maar haal ze aub terug naar Hilversum. Waarom krijgen we hier nooit geen Arjen Lubbach of Sophie Hillbrand te zien. Wat houdt een Astrid Joosten of Paul De Leeuw van ons Vlaamse scherm? 
Vol weemoed denk ik dan terug toen onze familie nog Knots heette, ikzelf elke zaterdag 1 van de 8 was en wij dagelijks AAA zegden. 
Nostalgie zeker?
 
P.z.Wever. 
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

18.12.20
Feedback:
Een heel mooie column, Pat. Met veel plezier gelezen.
Er kwamen veel leuke herinneringen boven. :)
Show more
07.12.20
Feedback:
Mooi stukje nostalgie!
Show more
07.12.20
Feedback:
Pure nostalgie, leuk beschreven!
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Napoleon Bonaparte.
293
Lezen?
Column
Brussels by night.
286
Lezen?
Fietstochtje met oortjes.
259
Lezen?