Pia Bals

In strijd met de eenzaamh

© Pia Bals op 29.12.2022.

Eenzaamheid is een rage aan het worden en het taboe rondom het uiten over je eenzaamheid lijkt met de dag te vervagen. Er moet over gesproken worden ook al is er misschien niet zo snel een oplossing voor te vinden dus laten we de eenzaamheid eens onder de loep leggen.
Bij eenzaamheid denk je al snel dat iemand zielig en alleen in huis zit te mokken terwijl eenzaamheid zeker niet alleen betrekking heeft op mensen die alleen door het leven gaan, hoe verassend dat ook is. Ook gelukkige en ongelukkig getrouwde mensen vervelen zich op grote schaal. Zeker nadat de kinderen groot zijn gebracht en de meeste zorgtaken zijn komen te vervallen. Het verschijnsel is dus niet alleen gericht op singles en treft een veel grotere groep mensen met verschillende leeftijden, levensstijlen en achtergronden.
Waar ligt dat toch aan? Ligt het aan onze do-maatschappij, of omdat we al op jonge leeftijd geconditioneerd worden door bijvoorbeeld school en misschien een te strenge opvoeding van je ouders hebben gehad of doordat we door de digitale wereld altijd maar aan lijken te staan. Ook ik heb er last van van tijd tot tijd terwijl ik mezelf goed kan vermaken. Maar wanneer je de vaardigheid niet bezit er iets leuks van te maken voor jezelf, hoe ga je daar dan mee om?

Internet staat bol van de goede ideeën en oplossingen om je eenzaamheid te verminderen. Ook de singlesmarkt is een heus product aan het worden. Kijk maar naar de reiswereld want de singlereizen waar je de hele dag wordt beziggehouden groeit en bloeit.
Nog meer doen lijkt voor velen toch niet de oplossing te zijn de eenzaamheid de kop in te drukken want wat doe je erna?
De huidige jeugd weet niet beter dat het vermaak uit een machine moet komen. Als die machine even niet beschikbaar is dan weten ze niet wat ze met zichzelf aan moeten en we vinden dat beeld inmiddels normaal geworden.
Toen ik nog klein was hadden we alleen TV en een videorecorder. Computers en gameconsoles als de Commodore64 en Atari waren er wel en dat was ook leuk voor een paar uurtjes maar daarna ging je weer lekker buiten spelen. Na het avondeten stond je alweer te trappelen om weer naar buiten te gaan want daar was het avontuur. De telefoon ging eens per maand over en dan was je zo omzettend benieuwd wie er aan de andere kant van de lijn was. Wat was er belangrijk of krijgen we bezoek, vroeg ik dan.

Eenzaamheid is meer dan alleen verveling. Het is de onkunde jezelf te vermaken in je binnenwereld. Jezelf ontdekken in plaats van te volgen wat anderen doen omdat een ander tegenwoordig voor je bepaald wanneer iets leuk, stoer en avontuurlijk is. Natuurlijk is het inspireren van elkaar ook een must maar we kunnen ook doorslaan hierin. Wanneer je uit je eenzaamheid wilt komen zal je er wat voor over moeten hebben en heb je misschien wel een lange weg te gaan omdat je je eigen ideeën misschien al te lang hebt genegeerd. Jij bent namelijk een uniek individu met unieke en eigen vaardigheden.
Maak tijd vrij om iets nieuws te proberen zonder dat je dat idee van Tiktok of een andere social media pagina hebt gevonden. Ik vind zelf veel dingen leuk maar had mezelf ooit wijsgemaakt als kind dat je het bij een ding moet houden om er echt goed in te worden. Onzin! Ik doe veel maar toch verveel ik mij soms behoorlijk. Dan toch maar weer even Netflixen? Daar ga je je ook niet altijd beter van voelen.
Het ontdekken van je talenten brengt je misschien ergens waar je nooit had gedacht te komen. Ga de strijd aan met die eenzaamheid en vind je zelf opnieuw uit.
Persoonlijk walg ik van die day-planners die je zouden moeten helpen een betere dagindeling voor jezelf te kunnen maken zodat je tijd hebt voor jezelf?? Voor mij voelt dat als de omgekeerde wereld. Tijd voor jezelf is van essentieel belang om een gezond verstand te behouden die overwegend gelukkig momenten kent in plaats van overwegend ongelukkige momenten.
Dus zet die eerste stap naar jezelf en schrap zoveel mogelijk van die onzinnige afspraken uit je agenda. Je hoeft echt niet te antwoorden op social media en als je vrienden dan boos of geërgerd zijn dan zou je je kunnen afvragen wie jij een vriend noemt en of de betekenis daarvan wel klopt met wat er in het woordenboek is opgenomen.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 89
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jürgen Gijsel: De duiveljager

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.