Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Imaginaire vriendjes

columntransOp de achterbank schreeuwt haar dochtertje uitzinnig. Spartelend probeert ze uit haar gordel te kruipen. Haar moeder weet wat ze fout heeft gedaan: ze is vergeten om Lina mee te nemen. Lina, het speciale vriendinnetje dat alleen haar dochtertje kan zien.

Eén op de drie kinderen heeft imaginaire vriendjes, vooral als gezelschap of voor bescherming. Psychologen raden ouders aan ze te accepteren, maar de fantasieën niet aan te moedigen. Dat advies leg ik naast me neer. Want ik geloof dat ze een belangrijke functie hebben. Ik heb het zelf meegemaakt.

Afgelopen vakantie bleek dat Robin er ook eentje heeft. Een vriendinnetje. Hij had over haar gedroomd en begon ’s ochtends meteen enthousiast over haar te vertellen. Ze was net zo oud als hij en had roze geverfd haar. Haar naam was LeRay. Hij liep naar het raam en zei: ‘Daar boven op die berg, papa, achter die top, daar logeert ze.’ Ik onderdrukte een gniffel, ik had medelijden met LeRay. Want ik heb nog nooit in mijn leven zoveel geitenstront gezien als daar op die top. Met bijbehorende vliegen.

Diezelfde dag maakten wij een bergwandeling. Robin wilde ook bij LeRay op bezoek. Was dat wel zo’n goed idee? We liepen immers op een heel andere berg. Nee hoor, op onze top stond ook een huisje, waar ze vandaag toevallig logeerde. LeRay past uitstekend bij Robin, ze heeft een gelijke belevingswereld en dezelfde interesses. Ook zij is gek op dino’s, fossielen en insecten en is eigenlijk een beetje verliefd op hem. Samen keken we naar de plek waar het huisje stond. Onmogelijk te beklimmen voor een jongetje van zes. Geen probleem. LeRay had een berichtje gestuurd: het was beter als hij op bezoek kwam als hij zeven was.

Robin’s imaginaire vriendinnetje hangt niet continu om hem heen. Ze is eerder een vriendinnetje over wie hij een paar keer per week verhalen verzint. Een vriendinnetje dat voorziet in zijn behoefte aan een leeftijdgenootje om zijn – wat aparte – interesses mee te delen. En dat komt mij heel bekend voor.

Als jochie praatte ik honderduit over ruimtereizen, evolutie en Griekse mythologie. Ik had een hele familie als “vrienden”, maar wel van een andere planeet. Fysiek en mentaal superieur, ze beleefden spannende avonturen en waren één met de natuur. Maar vooral was het een stabiel gezin met een eerlijke en krachtige vaderfiguur. Tijdens het slopende scheidingsproces van mijn ouders en ook een aantal jaren daarna ontsnapte ik regelmatig naar hun, veel mooiere, werkelijkheid. Ik verzon talloze verhalen over hun wereld, compleet met honderden jaren geschiedenis. En wat was hun relatie met mij? Ik was hun contactpersoon op Aarde. Ik hoefde alleen maar te wachten op hun komst. Ik heb ze pas geleden teruggevonden: landkaarten, tekeningen - vooral van oorlogen en een exotische dierenwereld - aantekeningen over hun taal, hun schrift. Stambomen van diverse families. Ik bewaar ze met liefde, want ze zijn voor mij belangrijk geweest.

Ik weet niet wat LeRay voor Robin gaat betekenen. Misschien is hij haar nu al aan het vergeten, misschien verzint hij iemand anders. Of ze wordt hoofdpersoon in verhalen die nu nog aan zijn brein moeten ontspruiten. Ik ben benieuwd. Bij mij is ze welkom. Mijn “vrienden” zijn uiteraard nooit gekomen. Maar mochten ze het alsnog doen, dan zijn ze mij wel een verklaring schuldig. Bijvoorbeeld waarom ze toch minimaal 38 jaar te laat zijn.

{plusone}

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 2070

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.