Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 597
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Ik vertrek

| ERWEE *

columnsIk wandel nooit met mijn hond. Om de doodeenvoudige reden dat ik geen hond bezit. Dat beest hoeft dus nergens halt te houden om de blaas of de darmen te ledigen. Bijna ben ik 58. Daar sta ik weleens bij stil. Van mijn dokter krijg ik af en toe een vermaning maar een stent inplanten is bijlange na nog niet aan de orde. Polonaises aan mijn lijf kan ik missen als kiespijn. In feite is dit laatste geen probleem wegens het hebben van twee protheses in mijn bek.

Ik woon in een jofel huisje, verkregen door erfenis. Deze woonst is ruim genoeg voor iemand die er een solitair leven wil op nahouden. Een vrouw zou er niet bij kunnen. Een hond daarentegen zou er doorheen kunnen hossen. Maar schreef ik al niet dat er geen hond is?

De buurt is niet veel zaaks. De bewoners in de omgeving hebben leeftijden die van misère de pan uitvliegen. Zonder dat daar een of ander merk van bakboter aan te pas komt.

Er leeft hier tevens een kerel die ik niet moet. De Moustache noem ik hem. Wegens het hebben van een vervaarlijk gedrocht tussen neus en lippen. Omdat die lambal redelijk uit de kluiten gewassen is zal ik bij het naar de bakker stappen steeds op mijn tellen passen. Er is al een keer een situatie voorgekomen waarbij ik dacht een beroep te moeten doen op Clausewitz en Tinnepot. Een duo dat niet weigerachtig staat om de handen uit de mouwen te halen en die ook nog eens te ballen tot woeste vuisten.

Meer dan de helft van mijn leven heb ik in deze omgeving tussen Luik, Aken en Maastricht lopen vechten tegen bierkaaien. Een trauma is het nooit geworden. Wel geeft het een enorme unheimlichkeit. Wat wil je in dit platte dorpse oord aan de boorden van de Maas waar mijn hersenen kreuken, mijn permanente contestatie niets uithaalt en enkel leiden kan tot hartaderbreuken? Waar het voeren van harde oppositie is als het roepen in zeven nachtelijke ijskoude woestijnen. Waar het kampen tegen politici blijft als het bevechten van een stel immobiele bierkaaien en resultaatloos blijft onder mijn beuken.

Weet je wat? Ik ga langs een asiel, neem een Dobermann, noem hem Messi, en vertrek.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1500

(De gemiddelde waardering is 5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# zo ken ik jechristl Sprengers 12-07-2014 11:22
Blij dat ik nog eens iets van je kon lezen. Op en top jij! Super.
# RE: Ik vertrekEls Colemont 09-07-2014 11:23
'rauwe' met zwarte humor doorspekte schets, Jean Erwee..; van begin tot einde boeiend!
# Ik vertrekErwee 09-07-2014 13:28
Bedankt Els. Maar ik blijf, hoor.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Onmacht

Geschreven door lia van dijk. Geplaatst in Kort verhaal.
Ik zit in het restaurant van het revalidatiecentrum met mijn schoonmoeder en zie deze oudere dame al een paar keer voorbij schuifelen. Haar rechterarm en rechterbeen zijn v...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Ik ben een racist!

05, juni, 2020 Martin Reekers

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!