1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  415 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 02-04-2021

Hits: 269

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

De ondergang

Aangepast: 07-04-2021

Daar sta je dan. Je grote, kenmerkende grijns is verdwenen. Altijd blaak je van zelfvertrouwen overal waar je komt, of in ieder geval overal waar de camera’s je weten te vinden. Of je nu als het stoerste jongetje van de klas met één hand aan het stuur het Binnenhof op zwaait of handen schudt met de groten der aarde, die brede glimlach boezemt me altijd vertrouwen in. En ik ben gewoon best een beetje trots op je: onze premier, die zo lekker gewoon is gebleven. Die als een echte Hollander op zijn fiets naar zijn werk komt. Die gewoon een broodje koopt bij een tankstation. Die net als ik nog steeds wacht op ware liefde.

Daar sta je dan. Je schouders hangen, net als je mondhoeken. Is dat een zenuwtrek op je doorgaans lachende gezicht of verbeeld ik het me? Je bent een grote jongen. Je hebt al heel wat wind moeten vangen. Zit je al zo lang, zo comfortabel op je troon dat buigen geen optie meer is en je echt gaat barsten? Het is niet dat ik de scheurtjes niet heb gezien. Er was allang kritiek. Het is niet dat ik dacht dat je feilloos was. Fouten zijn onvermijdelijk als je al zo lang op dit niveau opereert. Het is niet dat ik helemaal geen twijfels had. Twijfel is een teken van intelligentie, zegt men. Daar complimenteer ik mijzelf dan maar mee. Maar ik wilde zo graag geloven dat je echt het beste voor had met dit 'waanzinnig gave land'. Ik wilde je zo graag vertrouwen. Daar ben ik al vaker in het leven mee de mist in gegaan.

Daar sta je dan. Ik heb niet op je gestemd dit keer, maar ik vond het prima dat jij het weer zou worden. Ik gunde het je zelfs wel een beetje. Ik heb je verdedigd tegenover de 'zure pessimisten'. “Je zult er maar voor staan”, zei ik. “Alsof iemand anders het beter zou hebben gedaan in deze situatie.” Ik riep zelfgenoegzaam wijze dingen over hoge bomen en dat van die beste stuurlui enzo. En nu? Nu moet ik verdorie toegeven dat mijn moeder gelijk had. Dus ja, ik ga het echt zeggen: Ik ben niet boos, Mark. Ik ben gewoon zwaar teleurgesteld. 

Daar ga je dan. Na een schorsing voor het avondmaal, keer je terug naar de Kamer, als het befaamde lam dat naar de slachtbank wordt geleid. Daar worden de messen geslepen. De pers dromt om je heen als een hongerige roedel wolven. En toch, terwijl er een salvo aan vragen op je wordt afgevuurd, toon je je opeens weer die betrokken, zorgzame vader des vaderlands die ik blijkbaar zo graag in je wil zien. “Pas op, jongens!”, roep je. “Ik vind dit echt gevaarlijk. Jullie rollen straks gewoon achteruit die trap af.” Dan word je aan mijn zicht onttrokken door de cameraman die je achterstevoren op de dalende roltrap blijft filmen, je ondergang tegemoet. Zul je ooit nog herrijzen? 

 
Noot van de schrijver:Ik ontvang graag feedback
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

04.04.21
Feedback:
Goed geschreven. Ik zou bijna medelijden met Mark Rutte krijgen, als het hier niet een gevalletje Eigen Schuld Dikke Bult betrof...
Show more
 • Romy Bezemer 07.04.21
  Dank je wel. En ja, dat verwoordt dus een beetje mijn gevoel. Ongelooflijk stom natuurlijk en ik kan het niet uitstaan dat hij zichzelf in zo'n positie heeft gebracht.
03.04.21
Feedback:
Mooie column.
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Ik droom je
529
Lezen?
Niet té braaf
378
Lezen?
Trauma
348
Lezen?