1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  430 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Ik ben een racist!

Publicatie op : 05-06-2020

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ik ben een racist!

728 Hits.

Het politiegeweld dat onlangs George Floyd het leven kostte leidde en leidt tot hevige protesten in de V.S., maar ook in andere landen waaronder Nederland. Het lijkt alsof de dood van George de steen was die het ogenschijnlijk gladde water van de poel der racismediscussie nu onontkoombaar in een niet meer te stoppen beweging brengt. De maat is overduidelijk vol. Veel blanke mensen in Nederland zijn er van overtuigd dat zij niet racistisch zijn en waarschijnlijk hebben zij die intentie ook niet. Dat die intentie ontbreekt, wil nog niet zeggen dat er geen sprake is van racisme. Voor heel blank Nederland over mij heen valt neem ik mijzelf als voorbeeld. Ik ben racistisch opgevoed. Mijn ouders waren geen racisten hoor. Het was een onvervreemdbaar cultureel element dat daar zorg voor droeg: de Nederlandse taal. Als ik als klein jongetje onder de modder thuis kwam zei mijn moeder: 'Je lijkt wel een bosneger! Je ziet er uit als een Turk'. Ik had geen idee wat een bosneger of een Turk was, maar ik wist wel dat het niet in de haak was. Van Dale geeft als een van de betekenissen van het woord neger ’zeer vuil’. Later leerde ik het kinderkaartspelletje ‘Zwartepieten’, als je die overhield had je verloren. Slecht nieuws dus. Als wij elkaar de schuld over iets in de schoenen willen schuiven spreken wij van ‘iemand de zwartepiet toespelen’ en als wij iets slechts over een ander zeggen dan maken wij die zwart.

De zwarte Piet van Sinterklaas, die de laatste jaren door de voorstanders ervan wordt afgeschilderd als een niet racistisch bedoelde traditionele kindervriend, was dat toen ik klein was helemaal niet. Hij was het die de roe hanteerde, zakjes zout in je schoen deed en je in de zak stopte en mee naar Spanje nam als je stout was geweest. Foute boel dus.

Ik heb een tweedelige uitgave van “Nederlandse Spreekwoorden. Spreekwijzen, Uitdrukkingen en Gezegden” uit 1943 van Dr. F.A.Stoett. Daar staat bij ‘Iemand zwart maken’: “Zwart is de kleur van de nacht en van alles wat slecht is (lat. Niger), zooals wit die van de reinheid en alles wat goed is. De duivel wordt zwart voorgesteld, een engel wit”. Dit soort beelden dateren al vanaf het begin van de 17e eeuw.

Ik heb zo geleerd, onbewust weliswaar, wit met positieve kenmerken te associëren en zwart met negatieve. Jaren geleden kwam er een zwarte meneer naar mij toe die vroeg of ik zijn gulden kon wisselen in kwartjes voor in de parkeermeter. In de tijd dus dat je nog geen hypotheek op je huis hoefde te nemen voor het parkeren in de binnenstad. Ik pakte mijn portemonnee met de wantrouwende aarzeling van iemand die denkt belazerd te gaan worden. Ik vond slechts twee kwartjes. De meneer zei: ’Geeft niets. Als ik uw kwartjes mag dan ben ik geholpen voor de parkeermeter en krijgt u mijn gulden’. Ik werd niet belazerd maar boekte twee kwartjes winst. Mijn aarzeling had met niets anders te maken dan met de huidskleur van die meneer. Ik schaamde mij diep en dacht: hij is wit en ik ben zwart!

Ik heb leren inzien dat taalgebruik heel erg bepalend is voor hoe ik, vooral ook onbewust, de wereld om mij heen waarneem. Dat zit zo diep in hoe ik ben opgegroeid dat ik het zelf vaak niet zie. Dat zie je pas als je zelf zwart bent. Hoe dat moet voelen voor de mensen die zwart zijn, denk ik te kunnen afleiden uit wat er nu in de wereld gebeurt…

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

05.06.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Mijn moeder
638
Lezen?
De man die wilde loslaten
635
Lezen?
Column
Soufflé
588
Lezen?