Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

IJs met een bittere nasmaak

De eerste twee uren van haar vakantiebaantje zitten erop en ze komt enthousiast thuis. Werken in een ijssalon blijkt erg leuk. Het bolletjesscheppen heeft ze al aardig onder de knie en ze vindt het geweldig om met klanten om te gaan. De volgende keer hoort ze of ze is aangenomen en krijgt ze haar contract.

Op maandagavond moet ze van zes tot elf uur 's avonds werken en komt ze versleten thuis. IJsjes maken en verkopen vindt ze nog steeds geweldig. Over het contact met haar collega's en baas is ze minder te spreken. Ze vertelt dat er in de keuken een papier hangt, waarop te lezen valt dat klantvriendelijkheid voorop staat. 'Nou,' snuift ze, 'daar is weinig van te merken!' Haar collega's duiden bejaarde mensen steevast aan als 'fossielen' en weigeren hen te helpen omdat ze wat trager zijn in het beslissen en betalen. Mijn dochter helpt ze graag; zij is de geduldigheid zelve. Mensen die wat slecht ter been zijn en steun zoeken bij de vitrine, hun handen tegen het glas, worden door de baas afgesnauwd: 'Wilt u dat laten? Zo krijgen we allemaal vieze, vette vingers op het glas!' Ze is wel aangenomen, mijn kind. Hoeveel ze gaat verdienen staat in haar contract. Dat ligt de volgende keer voor haar klaar.

De zaterdag erna moet ze al om drie uur beginnen. Het is al bijna half twaalf als de koplamp van haar fiets in ons blikveld verschijnt. Zelfs van grote afstand en in het halfdonker is te zien, hoe moe ze is. We drinken wat met haar en ze vertelt over de afgelopen werkdag, waarin ze voortdurend commentaar kreeg van haar baas. Waren haar bolletjes de ene keer te klein, de volgende keer waren ze veel te groot. Nadat ze zich vergist had bij het geven van wisselgeld, had haar baas haar een preek gegeven. Ze zit er nog van na te bibberen. 'Hij vroeg ongeveer vijf keer of ik wel kon rekenen,' moppert ze. 'Heb je nu je contract eindelijk?' vraag ik haar. 'Nee, eind deze week,' zegt ze gelaten.

Twee dagen later belt haar baas. Ze hoeft niet meer terug te komen. Over de reden van haar ontslag hult hij zich in mysteriën. Hij meldt dat ze slechts over acht van de vijftien uren wordt uitbetaald. De eerste zeven uren beschouwt hij als inwerktijd en daar betaalt hij niet voor. Dapper gaat ze op weg om de helft van haar zuurverdiende loon op te halen. Ze komt thuis zonder geld. De baas moet nog uitrekenen hoeveel ze krijgt en ze moet daarom over een paar dagen terugkomen. IJsjes haal ik voortaan weer gewoon bij de supermarkt, maar ik denk dat ik morgen nog even een laatste bezoekje aan de ijssalon ga brengen.

© Christien Romp / Schrijverspunt

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1985

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.