Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Inzendingen: 660
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Hypotheekstress
© Cora Sanders op .
Aantal hits: 1023

Enige tijd geleden leek het ons een goed plan ons huis te verkopen en het in te wisselen voor een meer toekomstgericht onderkomen. Er komt een dag dat ik blij ben met die beslissing. Ooit komt die dag, dat weet ik zeker. Nou ja, bijna zeker. Ik mag het in ieder geval hopen, want de afgelopen weken was de gedachte dat ooit het moment moet komen dat ik kan genieten van ons nieuwe huis mijn enige houvast. We werden namelijk bikkelhard geconfronteerd met onze naïeve gedachte dat we het grootste obstakel in dit alles al gepasseerd waren, namelijk de verkoop van ons huis. De huizengekte die in de grote steden heerst, slaat ons middelgroot stadje nog altijd over. Alleen bleek er nog een veel grotere hobbel in de weg te zitten: de hypotheekaanvraag.

De laatste keer dat wij door dat proces gingen, was in de tijd dat het inleveren van een salarisstrook voldoende was om te weten hoeveel je kon lenen, had je 100% hypotheekgarantie en was alles in één gesprek geregeld. Die tijden zijn voorbij. En hoe. Sinds de uitbraak van de kredietcrisis in 2007 gelden er andere regels en die zijn niet in het voordeel van de consument, hoezeer de hypotheekverstrekkers ons anders willen doen geloven. Integendeel. Zij gaan niet voor 100% maar voor 200% zekerheid dat de hypotheeknemer in alle mogelijke leefsituaties nog altijd voldoende centen heeft om de lening terug te betalen. Maar... eigen vermogen, de overwaarde van je huis of het feit dat je woonlasten gehalveerd worden door de lage rentestand tellen niet mee voor een nieuwe hypotheek. Enkel de hoogte van het inkomen is belangrijk en niet alleen van nu, maar vooral van later.  Dat doen ze omdat ze ‘met je meedenken’. Dus kregen wij  een 76-pagina dikke papierbundel onder onze neuzen geschoven, waarin in ellenlange tabellen per jaar gespecificeerd stond wat de woonlasten zou zijn als ik of manlief  a. sterft, b. ziek wordt, c. werkeloos wordt, d. met pensioen gaat, e.  gaan scheiden. Ze denken werkelijk aan alles. ‘Risico inschatten’ heet dat. Het risico dat zij lopen, welteverstaan en als je een te hoog risico bent, kun je een hypotheek vergeten of krijg je risico-opslag aan je broek.

Het werd ons al snel duidelijk. Niet rede, maar regels dicteren tegenwoordig de procedure en dat is behoorlijk gekmakend. Het gevolg is dat ik wekenlang onder hoogspanning geleefd heb, want  aan garantie geven doen hypotheekverstrekkers niet meer, maar aan garantie stellen des te meer. Om die te krijgen, werken ze met een checklist en die moet eerst helemaal afgevinkt zijn voordat ze de hypotheekaanvraag in behandeling nemen. Je moet stapels en stapels papieren en bewijsstukken inleveren. Dat neemt enorm idiote vormen aan, zoals het afgeven van maximaal zes maanden bankafschriften van betaal- en spaarrekening, zodat zij je uitgavepatroon kunnen bestuderen. Het dient ook als bewijs dat er inderdaad een regelmatig inkomen binnenkomt, dit naast de werkgeversverklaring en salarisstrook. Driedubbel bewijs dus. Ze gaan niet voor minder.
Ook kregen we het vriendelijke verzoek het bewijs van aflossing en beëindiging van een doorlopend krediet te overhandigen. We wisten niet eens dat we er een hadden. Om erachter te komen wat het was, moesten we onze gegevens bij BKR opvragen en toen bleek het om roodstandkrediet op de betaalrekening te gaan. Dat wordt sinds vorig jaar geregistreerd. We dachten dat het voldoende was om te melden dat het geen echt doorlopend krediet was maar gewoon de mogelijkheid om rood te staan, maar dat was wederom helemaal fout gedacht van ons. Er mag geen BKR-registratie zijn, zelfs niet positief, dus werden we gedwongen het roodstandkrediet op nul te zetten die na de overdracht weer net zo vrolijk geactiveerd kan worden.

Maar goed, het is nu allemaal achter de rug. De definitieve offerte is getekend en hopelijk zijn de stresshormonen snel mijn lichaam uit. Mijn cortisol is sinds de verkoop van ons huis op hol geslagen en ik vrees dat het nog wel een tijdje in volle galop blijft, want nu wij alles voor ons nieuwe huis moeten gaan regelen, doemen de eerste hindernissen al weer op. Wordt vervolgd, dus.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Hypotheekstress"

Geschreven door Cora Sanders . Geplaatst in Column.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
(529)
7 commentaren
2 nuttige stemmen.
06.02.18
Feedback schrijfkwaliteit
Correctie ivm oude waarderingen.
  • Waardering schrijfkwaliteit
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Edith E 14.02.18
    Wat een toestand allemaal. Je zou nergens meer aan beginnen tegenwoordig...
  • Dirk Kaptein 14.02.18
    Het is tegenwoordig niet makkelijk om een hypotheek te krijgen. We herkennen het, want wij hebben er ook wakker van gelegen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !