Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 597
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Huisdier

| Vera Bijma

We zitten in de auto op weg naar huis, als onze vijfjarige zoon plots meedeelt dat hij een huisdier wil. Oh jee, daar gaan we weer. We hebben hem in het verleden al meermaals uitgelegd dat mama allergisch is voor katten – ja, ook al zijn ze lief, schattig en zacht – en dat je ook geen hond in huis moet halen als er niet elke dag iemand thuis is. Een hond moet nu eenmaal op tijd en stond worden uitgelaten. Daar had hij trouwens wel een oplossing voor, hoor: gewoon een slimme hond kopen die zelf de deur opendoet en over het hekje springt.

Maar nee, ditmaal is het anders. Geen kat, geen hond, meneer wil … een duif. Ik vermoed dat ze er op school of op tv aandacht aan hebben besteed, want hij kan verbazingwekkend goed nadoen hoe een duif zijn kop beweegt. Zoonlief kijkt me van dichtbij met grote bruine puppyogen aan, al knipperend met zijn lange zwarte wimpers (heeft ie nog van zijn vorige ik-wil-een-huisdierfase), gevolgd door een smekend ‘alsjeblíeeeeft’. Hij laat zijn onderlip er zelfs een beetje bij trillen. Indrukwekkend, hoor.

Papa antwoordt dat híj niet voor een duif kan zorgen. Onze zoon geeft het niet zo snel op en kijkt me samenzweerderig aan: ‘Wij gaan voor de duif zorgen hè, mama. Jij en ik, hè?’ Hij knikt er hevig bij om zijn woorden nog wat meer kracht bij te zetten. Ik zeg hem dat we eerst gaan informeren wat er allemaal bij komt kijken (kwestie van wat tijd te winnen en hopen dat het maar om een tijdelijke bevlieging gaat). Hij denkt hier even over na en vraagt dan wat dat betekent, ‘informeren’. Ik leg het hem uit en hij schijnt het wel een bemoedigend antwoord te vinden want vervolgens begint hij alvast een naam voor de duif te bedenken: Raceauto, Bob, Kilo (geen idee waar dat vandaan komt), Lovy, Pyamaheld, Catboy, Owlette, Gekko, Rik (vriendje uit zijn klas) …
O, nee wacht, Raceauto wordt zijn achternaam. Oké dan.

Hij gaat verder: Ils (daar is hij momenteel verliefd op), Lotte (daar was hij verliefd op), Duifie, Snoeziepoezie (ik betwijfel of de duif dat een leuke naam zal vinden), Poesjemauw (dito), Snoezelwoezel (en dan natuurlijk de hele tijd: ‘Hoe heet mijn duif ook alweer?’). Hé, wacht eens even, zit hij nu stiekem toch naar een poesje toe te werken?

Om de oneindige stroom aan (on)mogelijke namen een halt toe te roepen, stel ik hem een vraag: ‘Waar gaat de duif slapen?’
Zijn antwoord: ‘Op de bank. En als hij dan per ongeluk in het donker een pipi of kaka (Vlaams voor …, enfin, dat raadt u vast al) op de deken doet, moeten wij snel naar beneden om het op te ruimen voordat papa wakker wordt.’ Aha.
Ik vraag hem of de duif weleens naar buiten mag. ‘Ja, voor verluchting’, is het bloedserieuze antwoord. ‘En om loopings te leren.’
Dit belooft nog een interessant project te worden. Ik zie ze nu al vliegen …

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 384

(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Een koud kunstje

Geschreven door Sylvie De Caluwe. Geplaatst in Kort verhaal.
“Godver!” roep ik terwijl ik mijn handen in een reflex omhoog gooi. Bijna was ik uitgegleden!De sneeuw, gisteren nog een bondgenoot in de instagramwedren, is vannacht veran...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Ik ben een racist!

05, juni, 2020 Martin Reekers
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!