Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Hugo de Jonge - demissionair missionair

Publicatie: 16.10.2021 | Han Maas

In den beginne was er de persconferentie, de persco. Wist Hugo veel, wisten wij veel?

‘Samen’. Op balkons applaudisseren voor de zorg en andere hulpverleners, met een goed glas in de hand en wc-papier ruimschoots op voorraad. Rare begroetingen, vuist tegen vuist, want daar zit het virus niet. Toch? Of elleboog tegen elleboog, waarin net was geniest. Sommigen kunnen daar goed mee werken en sluiten een lucratieve deal met de overheid: het omstreden mondkapje moet er toch maar komen.

‘Verbinden’. Het wordt kouder, de balkons zijn gesloten, illegale feestjes geopend. Machteloze boa’s kijken toe. Verbinden is een sterk werkwoord, daar moet je wat voor doen. Hulpverleners met vuurwerk bekogelen in plaats van applaus, dan ben je verkeerd verbonden. Huidhonger tijdens de feestdagen zorgt voor eetproblemen, terwijl de tafels rijkelijk gedekt zijn voor minder gasten. Voeten onder tafels begroeten elkaar niet, het drie-zoenen-ritueel is godzijdank verleden tijd. Op tijd onder het drieseizoendekbed dan maar. Over negen maanden zien we het dan wel weer met de inmiddels aangeschafte coronahond waardoor de avondklok omzeild kan worden. Een ommetje maken is goed voor je na al dat thuiswerken en bijbehorend huiselijk geweld.

‘Fijn dat u er bent’. ‘Gefeliciteerd met uw vaccinatie’. Na 15 minuten afwachten of ik niet van het stoeltje val, mag ik weer naar huis. Nee, vaccinatie is niet verplicht. Als het wettelijk kon dan had Hugo dat wel gedaan. Dus hij gaat verder met campagnevoeren. Groepsimmuniteit! Bijwerkingen van de vaccins zijn als percentages gekwalificeerd. Een coronapas als toegangsbewijs, maar van tweedeling is geen sprake volgens Hugo. Ik kies ervoor om niet te kiezen. Dat is mijn justificatie. Maar dat kan niet, wordt me duidelijk gemaakt. Ik zeg niet dat ik neutraal ben, ik wil soms gebruikmaken van mijn recht om geen gebruik te maken van mijn recht op vrijheid van meningsuiting. Samen is voor jezelf, verbinden ontbonden, heftige discussie het rekverband voor verstuikte geesten.

Links en rechts aan de bar zijn ze het niet met elkaar eens: de clowns en de jokers. Wat ik hier kom doen? Mijn voorgevoel zei me al dat ik hier niet thuishoor. Maar nu ben ik hier, ingesloten tussen Woke en Wappie. Van beiden moet ik niets hebben. Ik vind ze eng, maar zie maar eens van ze af te komen.   

Nog enger zijn de posts van Hugo op de sociale media. Een foto van een man in een ziekenhuisbed: ‘Ik heb spijt dat ik me niet heb laten vaccineren.’ Een bezoek van Hugo aan een ziekenhuis: ‘Dit bed had niet bezet hoeven worden…’ Hugo reageert nooit op zijn eigen posts en gaat als demissionair minister gewoon als missionair door met zijn enge propaganda. Zeer enge propaganda.

WAARDERING

HITS:

388

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
17.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Met veel plezier gelezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.