Han Maas

Houd je mond!

© Han Maas op 27.11.2022.

Duitsers die hun mond houden. Het is even wennen. Op de elftalfoto houden ze de hand voor hun mond. Hebben ze dan niets te zeggen? Ja, maar hun mond wordt gesnoerd. Net zoals vele andere monden in Qatar. Je mag zelfs niet uiten wat je wilt. Dat had eerde gemoeten, toen Qatar het WK toegewezen kreeg. De enige die het nu voor het zeggen heeft is de infantiele Infantino. Die door weg te kijken ziet wat hij wil zien en als een kind denkt niet gezien te worden wanneer het hem niet uitkomt. Misschien komt er ooit een onderzoek naar zijn handelwijze, of moet ik zeggen handelswijze? Want verdienen doet hij, net als alle deelnemende voetballanden.

Je mond opendoen, dat had ook achter de schermen van DWDD moeten gebeuren, zeker die van een geluidsman. Maar uit hem kwam geen geluid toen hij van Matthijs op zijn knieën moest na een fout. Matthijs zegt dat dat niet klopt. Zal het onderzoek dat er komt, zelfs NPO-breed, de waarheid vertellen? Wat komt er aan het licht, zal bij de BNN-tak van de VARA, dat Spuiten en Slikken uitzond, een geval van ‘op je knieën gaan zitten’ boven water komen bij het onderdeel ‘Spuiten’? – dat is suggestief wat ik nu zeg, en daarmee begeef ik me op het terrein van ex-spuiter ‘Tim voor eigen glorie Hofman’, die seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice onderzocht waarbij niemand zijn stem liet horen anders dan anoniem. Of van juicy Yvonne Coldeweijer. De waarheid is één, iemand kapotmaken is twee. Ach, zolang je er maar een goed gevoel aan overhoudt: ’In de mensen een welbehagen’.

Rokende mannen op een schilderij uit de beginjaren 70 kan echt niet meer. Alles en iedereen moet uit de kast, behalve sigaretten. Die moeten erin blijven met de deuren dicht. Dat blote borsten op portretten in het gemeentehuis van Purmerend aanstootgevend worden bevonden door anonieme bezoekers, slaat als ‘kut op Dirk’ (niet te zien op de portretten). Mag de eeuwenoude Venus van Milo – met borsten, maar als ‘beeld met een beperking’ omdat ze geen armen heeft – blijven ondanks de toenemende vertrutting?

Vertrutting is er ook in de satire: er ‘mag’ steeds minder. Claudia de Breij geeft voor het eerst een reactie op ex-ploeggenoot Matthijs van Nieuwkerk in de oudejaarsconference, zegt ze. Inmiddels uitgehuild bij Beste Zangers, klaar met het schoonschrift over Amalia, kan ze nog wel wat tekst gebruiken. Of ze het over blote borsten gaat hebben waag ik te betwijfelen. Daar praat ze nóóít over. Toch? – jammer dat Youp van ’t Hek de oudejaarsconference niet doet. Van hem verwacht ik meer. Of ben ik te voorbarig en moet daar eerst onderzoek naar gedaan worden?  

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 3 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 3.0
Stemmen: 1
Hits: 123
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

2018 Schrijverspunt schrijfwedstrijd: De zwarte agenda

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.