Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

799 Hits

Publicatie op:
Hot and crowdy

Gisteravond naar de sauna geweest. Het was bikini dag! Toen ik de parking opreed dacht ik bij mezelf... De preutse mensen zijn hier vandaag wel goed aanwezig. 

Maar het had eerder te maken met de vakantie periode en het slechte weer. Niet aan gedacht.
Mijn spieren en oude botten moeten eens doorstoomd worden van warmte want het voelt nog steeds allemaal wat stroef, ondanks de kersenpitkussen sessies die ik mezelf al meermaals heb gegeven. In alle rust.
Een vrouw met haar, ik denk, dochter, kwamen buiten. Het is vrij druk zeker? Sprak ik hen aan.
Ja toch wel. Voor mij was het soms op het randje van irritant! Zei ze ook zo. Sauna's zitten overvol en aan de opgietsessies is het serieus aanschuiven. Riiijen lang. Ik stond al op het punt om toch maar weer huiswaarts te keren tot ze nog zei.. Maar het is straks etenstijd dus ik denk dat de meesten nu wel huiswaarts zullen keren. Plots had de lieve vrouw me overtuigd om toch door te doen. Ik bedankte hen vriendelijk voor de update en stapte het etablissement binnen. Het was er inderdaad een komen en gaan. De preutse Belg moet ook op tijd thuis zijn voor het avondeten, zodat ze op tijd klaar zijn om naar het nieuws te kijken en zodat hun vast bedtijduur zeker niet in het gedrang komt. Ik hou van die conservatieve sauna gebruiker die tijdig plaats maakt voor de iets minder conservatieve ruimdenkendere mede saunabezoeker.
Het is altijd een beetje wennen bij elk saunabezoek. Ik loop meestal altijd een beetje rond om te kijken welke sauna ik ga kiezen. De 95°, de 65°, de infrarood, de hammam, Thaise of eerst de Turkse? Ik beslis om dan maar te beginnen met de mildste. De 65°C is een aangename maar eerder brave sauna. Iedereen zit er een beetje sauna-achtig bij. Zwetend en blik op oneindig. Met uitzondering van die eene vrouw die regelmatig naar mij keek, en dan een beetje venijnig naar haar man. Djeezes mens, blijf dan thuis als je er niet tegen kan dat er " vreemde" vrouwen in zijn vizier komen.
Een volgende dan maar. Direct de 95.
Die zat vol. Met uitzondering van eentje, die lag. Volgens mij was zij "de queen van de bakoven". Ze verpinkte niet. Ze bleef haar relaxte wijduitgestrekte zichzelve terwijl de ruimte volliep en alles wat compacter werd voor de rest.
Dan maar weer naar de Thaise. De opgietsessie ging beginnen. Zij die laatst binnen waren gedwarreld mochten hoogst plaatsnemen. Ik was bij de gelukkige. De opgietsessie-man was gek. Hij bleef maar ijsblokken op de hete kolen gooien. Veel show en veel te warm. Het werd me allemaal wat te veel en ik besloot dan maar om ook daar het pand te verlaten. De opgietsessie-man volgde me. Er waren na mij nog een paar andere hoogvliegers gevolgd. De opgietsessie-man maakte een opmerking dat ik beter mijn badjas nog niet kon aantrekken. Waar bemoei jij je mee! wie denk je wel dat je bent!  Het is niet omdat je graag sneeuwballen gooit en een beetje met handdoekjes loopt te zwaaien, dat je je nu ook nog met mijn kledij moet gaan bemoeien!! Nee dat heb ik natuurlijk niet gezegd. Ik liet de man rustig verder praten. Kijk mevrouw, als u nu direct uw lichaam afdekt, zal u vannacht heel veel zweten, dat garandeer ik u.
You wish. En alweer, ook dat heb ik niet gezegd.
Ga buiten maar wat afkoelen!!! riep hij me toe. Nee dat riep hij natuurlijk niet. Hij zei het op een goede huisvader toon. Met de beste bedoelingen omdat hij alleen het beste wil voor zijn opgietsessie-klanten.
Oh wat een avontuur toch. Verse vitamientjes. Dat had ik nodig. Dus naar de bar een verse vruchtensap gedronken om even te bekomen. Eten kon niet in de zeteltjes. Enkel toesjers Pardon? Vroeg ik aan de ober. De wat? De toesjers mevrouw, die mag je hier in de zeteltjes wel eten. . Ow ok zei ik. En in gedachten ging ik dan even in zijn mond om die vod eruit te halen want ik had het nog steeds niet begrepen. Stiekem toch even de menukaart genomen op zoek naar de toesjers. Het was maar toen ik het las dat ik hem begreep. Zeg dan toch gewoon knabbeltjes ofzo. TO SHARES. Die Engelse titels ook altijd.
De hammam was nu aan de beurt. Deze was zalig. Het voordeel is dat je geen andere lijven hoeft te aanschouwen want door de stoom zie je ze toch niet. Maar wat een gekwebbel. Behalve het sussend geluid van de stoom heb ik hier even wat ssssstttt volume bijgezet. Ze zagen me toch niet. En dan was er eindelijk stilte. Zalig.
Een latere sessie aan de infrarood, en het verhaal met dodelijke afloop van de man in Schoten die tegen een lantaarnpaal was gereden na een hartstilstand,... verder, deden me beseffen dat het stilaan tijd werd om thuis te gaan ontstressen.
Nog even doorgezet tijdens het aankleden, terwijl medeaankleders kloegen over "dat ze zelf op kerst hadden verdergewerkt!"...help ik wil naar huis. Home szweet home.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Hot and crowdy"

31.03.20
Feedback:
Woord voor woord herkenbaar..moo i geschreven.
  • Schrijfkwaliteit
    4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig