Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Het Haagse hopje: een snoepje uit Den Haag

Mijn verhuizing uit Rotterdam naar de Haagse regio markeert ook mijn hernieuwde kennismaking met het Haagse hopje. Een snoepje met een lichte koffie- en karamelsmaak.

Het snoepje is vernoemd naar baron Hendrik Hop (1723-1808), een voormalig diplomaat bij de Staten van Holland. De baron had dezelfde verslaving als ik: koffie. Volgens de overlevering liet hij op een avond zijn kop koffie met suiker en room op de kachel staan. De volgende ochtend was het karamel geworden. Hop vond de brokken suiker met koffie heerlijk. Toen hij korte tijd later van zijn dokter geen koffie meer mocht drinken, vroeg hij zijn buurman (Theodorus van Haaren, een confiseur) om voor hem die 'brokken koffie' te maken. Ze kregen al snel de naam 'de brokken van baron Hop'. Rond 1880 verscheen de naam Haagsche Hopjes.

Het confiseurhuis (tegenwoordig noemen we dat een banketbakkerij) werd dankzij het hopje  beroemd tot ver over de landsgrenzen. De export ging naar vorstenhuizen  in heel Europa en naar de tsaren in Sint Petersburg.  Voor de hopjes die naar Nederlands Indië gingen werden vanaf 1875 zelfs speciale blikken gemaakt.
De huidige fabrikant van het hopje begon rond 1900 met het namaken van het snoepje. Hij deed dat in een fabriek aan de Laan van Meerdervoort, tussen de Fahrenheitstraat en de Valkenboskade. Rademaker was de eerste snoepfabrikant die bonbons in bedrukte wikkels verpakte.  Een noviteit!

De hopjes worden vandaag de dag weer in Den Haag gemaakt. Maar dat is niet altijd zo geweest. Zo is de productie ooit via Rotterdam, Breda, Etten-Leur en Sneek naar het Italiaanse Cremona verhuisd. Maar die tijd ligt intussen achter ons. Sinds 2013 zijn de hopjes terug in Den Haag. En zo hoort het natuurlijk ook.

Wilt u meer lezen over de geschiedenis van het Haagse Hopje? Ga dan op zoek naar een publicatie van historicus M.R. van der Kroft. Hij schreef in 1992 een studie over de hopjes: 'Een Baron in Koffie 1792-1992' Twee eeuwen het fenomeen Haagsche Hopjes.Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 831
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…