Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Het Haagse hopje: een snoepje uit Den Haag

Mijn verhuizing uit Rotterdam naar de Haagse regio markeert ook mijn hernieuwde kennismaking met het Haagse hopje. Een snoepje met een lichte koffie- en karamelsmaak.

Het snoepje is vernoemd naar baron Hendrik Hop (1723-1808), een voormalig diplomaat bij de Staten van Holland. De baron had dezelfde verslaving als ik: koffie. Volgens de overlevering liet hij op een avond zijn kop koffie met suiker en room op de kachel staan. De volgende ochtend was het karamel geworden. Hop vond de brokken suiker met koffie heerlijk. Toen hij korte tijd later van zijn dokter geen koffie meer mocht drinken, vroeg hij zijn buurman (Theodorus van Haaren, een confiseur) om voor hem die 'brokken koffie' te maken. Ze kregen al snel de naam 'de brokken van baron Hop'. Rond 1880 verscheen de naam Haagsche Hopjes.

Het confiseurhuis (tegenwoordig noemen we dat een banketbakkerij) werd dankzij het hopje  beroemd tot ver over de landsgrenzen. De export ging naar vorstenhuizen  in heel Europa en naar de tsaren in Sint Petersburg.  Voor de hopjes die naar Nederlands Indië gingen werden vanaf 1875 zelfs speciale blikken gemaakt.
De huidige fabrikant van het hopje begon rond 1900 met het namaken van het snoepje. Hij deed dat in een fabriek aan de Laan van Meerdervoort, tussen de Fahrenheitstraat en de Valkenboskade. Rademaker was de eerste snoepfabrikant die bonbons in bedrukte wikkels verpakte.  Een noviteit!

De hopjes worden vandaag de dag weer in Den Haag gemaakt. Maar dat is niet altijd zo geweest. Zo is de productie ooit via Rotterdam, Breda, Etten-Leur en Sneek naar het Italiaanse Cremona verhuisd. Maar die tijd ligt intussen achter ons. Sinds 2013 zijn de hopjes terug in Den Haag. En zo hoort het natuurlijk ook.

Wilt u meer lezen over de geschiedenis van het Haagse Hopje? Ga dan op zoek naar een publicatie van historicus M.R. van der Kroft. Hij schreef in 1992 een studie over de hopjes: 'Een Baron in Koffie 1792-1992' Twee eeuwen het fenomeen Haagsche Hopjes.Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 768
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten