Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Het Haagse hopje: een snoepje uit Den Haag

Mijn verhuizing uit Rotterdam naar de Haagse regio markeert ook mijn hernieuwde kennismaking met het Haagse hopje. Een snoepje met een lichte koffie- en karamelsmaak.

Het snoepje is vernoemd naar baron Hendrik Hop (1723-1808), een voormalig diplomaat bij de Staten van Holland. De baron had dezelfde verslaving als ik: koffie. Volgens de overlevering liet hij op een avond zijn kop koffie met suiker en room op de kachel staan. De volgende ochtend was het karamel geworden. Hop vond de brokken suiker met koffie heerlijk. Toen hij korte tijd later van zijn dokter geen koffie meer mocht drinken, vroeg hij zijn buurman (Theodorus van Haaren, een confiseur) om voor hem die 'brokken koffie' te maken. Ze kregen al snel de naam 'de brokken van baron Hop'. Rond 1880 verscheen de naam Haagsche Hopjes.

Het confiseurhuis (tegenwoordig noemen we dat een banketbakkerij) werd dankzij het hopje  beroemd tot ver over de landsgrenzen. De export ging naar vorstenhuizen  in heel Europa en naar de tsaren in Sint Petersburg.  Voor de hopjes die naar Nederlands Indië gingen werden vanaf 1875 zelfs speciale blikken gemaakt.
De huidige fabrikant van het hopje begon rond 1900 met het namaken van het snoepje. Hij deed dat in een fabriek aan de Laan van Meerdervoort, tussen de Fahrenheitstraat en de Valkenboskade. Rademaker was de eerste snoepfabrikant die bonbons in bedrukte wikkels verpakte.  Een noviteit!

De hopjes worden vandaag de dag weer in Den Haag gemaakt. Maar dat is niet altijd zo geweest. Zo is de productie ooit via Rotterdam, Breda, Etten-Leur en Sneek naar het Italiaanse Cremona verhuisd. Maar die tijd ligt intussen achter ons. Sinds 2013 zijn de hopjes terug in Den Haag. En zo hoort het natuurlijk ook.

Wilt u meer lezen over de geschiedenis van het Haagse Hopje? Ga dan op zoek naar een publicatie van historicus M.R. van der Kroft. Hij schreef in 1992 een studie over de hopjes: 'Een Baron in Koffie 1792-1992' Twee eeuwen het fenomeen Haagsche Hopjes.Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 564

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.